Κορωνοϊός: Στη Ρωσία στρέφεται η Μέρκελ για εμβόλια

Το ενδεχόμενο συμπαραγωγής του Sputnik V αλλά και άλλων δύο εμβολίων κατά του κορωνοϊού εξετάζουν Γερμανία και Ρωσία. Το θέμα συζητήθηκε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Πούτιν. 

Η γερμανίδα καγκελάριος αναζητά λύση για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί καθώς ο ΕΜΑ καθυστερεί την έγκριση των εμβολίων

άλλων εταιρειών και η προμήθεια μέσω Κομισιόν καθυστερεί απελπιστικά. Μέχρι ώρας μόνο το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί και στις Βρυξέλλες προσπαθούν να αγοράσουν μεγαλύτερες ποσότητες. Η Κομισιόν έχει παραγγείλει ποσότητες από όλα τα διαθέσιμα εμβόλια όμως οι εξελίξεις δείχνουν πως θα καθυστερήσουν να φτάσουν στα κράτη μέλη.

Ενώ πλέον δέχεται σκληρή κριτική η καγκελάριος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με την παράταση του πανεθνικού λοκντάουν μέχρι τα τέλη του μήνα, αλλά και την εισαγωγή νέων, σκληρότερων μέτρων. Η απόφαση ελήφθη μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.

“Πρέπει να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές (…) Ζητάμε από όλους τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές στις ελάχιστες δυνατές”, είπε η καγκελάριος.

Τα περισσότερα καταστήματα που δεν πωλούν τρόφιμα, τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι πολιτιστικοί χώροι, οι αίθουσες ψυχαγωγίας, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας. Τα σχολεία θα μείνουν επίσης κλειστά μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Στο εξής, οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Γερμανία από περιοχές “υψηλού κινδύνου” θα υποβάλλονται σε τεστ για την Covid-19 δύο φορές. Όλοι τους θα πρέπει επίσης να μπαίνουν σε καραντίνα πέντε ημερών, ακόμη και αν το πρώτο τεστ βγει αρνητικό και κατόπιν να κάνουν και το δεύτερο τεστ. Στις περιοχές με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων οι μετακινήσεις των πολιτών θα περιορίζονται σε μια ακτίνα 15 χιλιομέτρων.

“Πρέπει να φτάσουμε σε σημείο όπου να μπορούμε να ιχνηλατούμε τις αλυσίδες μετάδοσης”, τόνισε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος προέτρεψε επίσης τις εταιρείες να συνεχίσουν την τηλεργασία.

Το εμβόλιο, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, δίνει την ελπίδα της επιστροφής στην κανονικότητα και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι αρχές θα είναι σε θέση να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν.

Πιστή στους ευρωπαϊκούς κανόνες, η Μέρκελ κατηγορείται πως απέτρεψε τον υπουργό υγείας της Γερμανίας από το κινηθεί η χώρα αυτόνομα και να προμηθευτεί τα απαραίτητα εμβόλια. Σύμφωνα με την Bild Zeitung όταν το περασμένο καλοκαίρι ο υπ. Υγείας Γενς Σπαν ήθελε να συμμαχήσει με τους συναδέλφους του από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία για την παραγγελία 400 εκατομ. δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, η καγκελάριος Μέρκελ τον σταμάτησε. Η Άγκελα Μέρκελ φέρεται να τάχθηκε υπέρ μιας κοινής λύσης και για τις 27 χώρες της ΕΕ υπό την Κομισιόν. Αυτό επιβεβαίωσε στην ουσία τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Πολύ συνειδητά επιδιώξαμε μια κοινή λύση με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτός είναι ο δρόμος που επιλέξαμε» δήλωσε χαρακτηριστικά. Κατά τον Στέφεν Ζάιμπερτ δεν τίθεται θέμα επιβράδυνσης, υπάρχουν ωστόσο κάποια σημεία που παραμένουν ανοιχτά. Όπως δήλωσε: «Η ανυπομονησία και τα πολλά ερωτήματα είναι απολύτως δικαιολογημένα».

Σύμφωνα με το γερμανικό υπ. Υγείας μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί στα κρατίδια 1,3 εκατομ. δόσεις του εμβολίου της Biontech και μέχρι τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να προστεθούν άλλες 600.000 δόσεις.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech την πιθανότητα να παραγγείλει έως και 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου τους για την Covid-19, όπως ανέφεραν σήμερα τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος, καθώς οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών μάχονται για να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς.

Η ΕΕ, που έχει πληθυσμό 450 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει παραγγείλει ήδη 200 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου. Η σύμβαση που υπέγραψε τον Νοέμβριο της δίνει το δικαίωμα να αγοράσει άλλα 100 εκατομμύρια. Ο κάθε εμβολιαζόμενος χρειάζεται δύο δόσεις του εμβολίου.

Οι πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ανέφεραν ότι η ΕΕ επιδιώκει να αγοράσει ακόμη 50 ή 100 εκατομμύρια δόσεις. Αυτά τα εμβόλια θα μπορούσαν να παραδοθούν κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με δύο πηγές. Ωστόσο μία από τις πηγές είπε ότι η παράδοση ενδέχεται να γίνει κατά το τέταρτο τρίμηνο και η τιμή ανά δόση θα παραμείνει η ίδια που είχε συμφωνηθεί με την υπάρχουσα σύμβαση.

Με βάση ένα έγγραφο, η ΕΕ έχει συμφωνήσει να καταβάλει 15,5 ευρώ ανά δόση του εμβολίου.

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, τους αριθμούς ή τις πιθανές παραγγελίες. Ο εκπρόσωπος της Pfizer είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει γιατί οι συζητήσεις με τις κυβερνήσεις είναι εμπιστευτικές, ενώ η BioNTech δεν ήθελε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα