Κορωνοϊός: Προς καθολικό lockdown η Θεσσαλονίκη

Σε καθολικό lockdown αναμένεται να θέσει η κυβέρνηση την Θεσσαλονίκη με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού με δεδομένο πως η πανδημία δεν δείχνει να υποχωρεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σταύρου Παπαντωνίου για την Καθημερινή, η κυβέρνηση θα προβεί:

– σε παύση λειτουργίας και των δημοτικών σχολείων, για περαιτέρω μείωση των

επαφών και των μετακινήσεων

– σε κατάργηση της δυνατότητας αποστολής sms (για σωματική άσκηση κ.ά.) στο διάστημα 9 μμ. – 5 π.μ. σε καθημερινή βάση

Οι κινήσεις έρχονται με δεδομένη την οριακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη συμπρωτεύουσα, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να επιδεινώνονται.

Eρωτώμενος σχετικά από την κρατική τηλεόραση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, αλλά το θέμα είναι να τηρήσουμε τα μέτρα. Η κυβέρνηση Θα εξετάσει τι ι παραπάνω μπορεί να κάνει για να περιορίσει την κινητικότητα είτε σε εθνικό, είτε σε περιφερειακό επίπεδο. ’Όμως αυτό θα συνεκτιμηθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα υπογράμμισε ο κ Πέτσας και παρέπεμψε στις εκτιμήσεις των ειδικών τις επόμενες μέρες, ιδίως σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα όπου τα μέτρα ελήφθησαν νωρίτερα. Χρειάζονται στοιχεία δύο εβδομάδων για να δούμε πού βρισκόμαστε, είπε χαρακτηρίστηκα.

Αυτή τη βδομάδα θα είναι δύσκολη είπε και αναμένουμε επιπεδοποίηση με συνεχιζόμενη αύξηση κρουσμάτων και εισαγομένων στα νοσοκομεία.

Αλλωστε, στην πόλη βρέθηκαν σήμερα τόσο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που ανακοίνωσε τη δημιουργία 50 νέων κλινών ΜΕΘ, όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Οι επιπλέον 50 κλίνες, που έρχονται να προστεθούν στις άλλες 50 που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός, θα δημιουργηθούν από σήμερα και μέχρι την Κυριακή και θα κατανεμηθούν ως εξής: 6 στο ΑΧΕΠΑ, 7  στο γενικό νοσοκομείο Ξάνθης, 5 στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 5 στο γενικό νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 6 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών και 6 στο Γ. Γεννηματάς. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο που εφημερεύει το Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη θα καλύψει επικουρικά την πόλη και το Διαβαλκανικό Κέντρο.

Ο ίδιος ο υπουργός ανακοίνωσε ότι για την κάλυψη της Βόρειας Ελλάδας η χώρα είναι πλέον μία υγειονομική περιφέρεια, δηλαδή κάθε ΥΠΕ θα στηρίζει την άλλη και άρα υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να μεταφέρονται περιστατικά μέσω του ΕΚΑΒ σε όμορες ΥΠΕ, ενώ, εφόσον χρειαστεί, θα διατεθεί ένα C130, το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών σε άλλες περιφέρειες.

Ο υπουργός τόνισε πως είναι σοβαρή η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι χθες και μέχρι τη λήξη της εφημερίας σήμερα έγιναν 25 διασωληνώσεις, ενώ μόνο το ΑΧΕΠΑ είχε 86 εισαγωγές. Και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αναλογιστούν σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται η χώρα από τη στιγμή που ιός διασπείρεται στην κοινότητα. «Δεν είναι μόνο θέμα περίθαλψης και εθνικού συστήματος υγείας, είναι θέμα δημόσιας υγείας», είπε.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι από ένα μόνο εργαστήριο η θετικότητα ήταν 32%, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι τυχαιοποιημένο δείγμα, δηλαδή από όλες τις πηγές μέτρησης της Ελλάδας, όμως τα στοιχεία από τα νοσοκομεία δείχνουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Σε μονάδα νοσηλείας ασθενών COVID-19 πρόκειται να μετατραπεί πτέρυγα του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 στη συμπρωτεύουσα.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή και σχέδιο αεροδιακομιδών ασθενών που χρήζουν Εντατικής από τη Θεσσαλονίκη σε νοσοκομεία της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας. Οι αεροδιακομιδές θα γίνονται με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας, εφοδιασμένο με την ειδική κάψουλα. Παράλληλα, έχει εκπονηθεί σχέδιο μεταφοράς ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας άλλων νομών, πρωτίστως στη Θεσσαλία, και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών για τη μετατροπή τους σε μονάδες αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με COVID-19.

Keywords
Τυχαία Θέματα