Εμβόλιο Pfizer – BioNTech: Προστατεύει από την πρώτη δόση υποστηρίζει η FDA

Την Πέμπτη η πρώτη κρίσιμη συνεδρίαση για την έγκριση του εμβολίου για τον κορωνοϊό 

Στην επίσημη ιστοσελίδα της FDA ωστόσο έχει ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων συνεδριάσεων της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολίων και Σχετικών Βιολογικών Προϊόντων 2020». Σε αυτή μπορεί να βρει κανείς υλικό σχετικά με τις επόμενες συνεδριάσεις, με την πρώτη από αυτές να έρχεται την Πέμπτη (10.12) στην οποία θα συμμετάσχουν και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί στα έγγραφα που παρουσιάζονται ενόψει

της συνεδρίασης, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που έχουν αναπτύξει η Pfizer και η BioNTech, έχει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να του δοθεί άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης. Συνεπώς, αυξάνονται κατακόρυφα οι ελπίδες για τη διάθεσή του σε Αμερικανούς πολίτες άνω των 16 ετών στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η επιτροπή της FDA θα συνεδριάσει τόσο στις 10 Δεκεμβρίου, όσο και στις 17 Δεκεμβρίου. Αμφότερες οι συνεδριάσεις θα έχουν θέμα την έκδοση άδειας για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ωστόσο κάθε μια από αυτές θα ασχοληθεί με το εμβόλιο διαφορετικής εταιρίας.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως «Οι παρουσιάσεις της συνάντησης θα ακουστούν, θα προβληθούν, θα καταγραφούν και θα καταγραφούν μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης. Στις 10 Δεκεμβρίου 2020, η συμβουλευτική επιτροπή του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Βιολογικών Προϊόντων (CBER), εμβολίων και συναφών βιολογικών προϊόντων (VRBPAC) θα συναντηθεί σε ανοιχτή συνεδρία για να συζητήσει την άδεια έκτακτης ανάγκης (EUA) του εμβολίου Pfizer-BioNTech COVID-19 την πρόληψη του COVID-19 σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω», αναφορικά με τη συνεδρίαση που θα γίνει την Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου.

Σε αυτή της 17ης Δεκεμβρίου αυτό που διαφοροποιείται είναι πως θα εξεταστεί η αίτηση της Moderna, το εμβόλιο της οποίας θα χορηγείται σε άτομα άνω των 18 ετών.

Αποτελεσματικό το εμβόλιο εντός 10 ημερών από την πρώτη δόση
Ένα από τα ενδιαφέρονται ευρήματα στις 100 σελίδες της ανάλυσης των δεδομένων που έχει κάνει η FDA για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, αφορά στο πότε το εμβόλιο προσφέρει ανοσία σε εκείνον που έχει λάβει μια δόση. Όπως αναγράφεται στα έγγραφα, το εν λόγω εμβόλιο παρέχει ισχυρή προστασία από τον κορωνοϊό εντός περίπου 10 ημερών από τη χορήγηση της πρώτης δόσης στον πολίτη.

Συνολικά, μετά τη χορήγηση των δυο δόσεων, το εμβόλιο αυτό έχει αποτελεσματικότητα 95% εντός τριών εβδομάδων, όπως είχε ανακοινώσει από τον προηγούμενο μήνα η Pfizer σε συνεργασία με την BioNTech. Στα δεδομένα που αναλύονται πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης, αναφέρεται πως δεν έχει σημασία το φύλο, το βάρος ή η ηλικία του εμβολιαζόμενου, ενώ ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως το διάστημα στο οποίο παρέχει ανοσία το εμβόλιο μετά και τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα