Αμερικανικές εκλογές: Τα πρώτα exit poll δείχνουν τον επόμενο πρόεδρο

Τα πρώτα exit polls ανά πολιτεία στις αμερικανικές εκλογές δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 01:00 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να κερδίζει την πολιτεία της Ιντιάνα εξασφαλίζοντας τους πρώτους 11 εκλέκτορες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του CNN, ο επόμενος

πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέγεται από λευκές γυναίκες χωρίς πτυχίο οι οποίες επιλέγουν με κριτήριο τα οικονομικά προβλήματα και τις φυλετικές ανισότητες  ενώ η πανδημία της COVID-19 έρχεται μόλις στην τρίτη θέση. Το ποσοστό των λευκών ψηφοφόρων έχει μειωθεί δραστικά δείχνοντας πως οι ΗΠΑ αλλάζουν. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων επέλεξαν τον εκλεκτό τους σύμφωνα με τις θέσεις τους και όχι για την προσωπικότητά τους. Οι ψηφοφόροι του Τραμπ επικεντρώνουν στα ζητήματα της οικονομίας ενώ εκείνοι του Μπάιντεν είναι πιο… συγχισμένοι θέτοντας μια σειρά από ζητήματα. Ο κορωνοϊός δεν βρίσκεται ψηλά για τους ψηφοφόρους.

Ακόμη: εγκληματικότητα, εθνική ασφάλεια καθώς και η πολιτική υγειονομικής περίθαλψης αποτελούν θέματα ανησυχίας μόνο για το 11% των ερωτηθέντων.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως στην ίδια δημοσκόπηση, το 51% των ψηφοφόρων αξιολογεί αρνητικά τις πολιτικές επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τους χειρισμούς του στην πανδημία του κορονοϊού, ενώ το 48 τοις εκατό διαφωνεί και τον στηρίζει.

Μάλιστα, για το 52% είναι πιο σημαντική η ανάσχεση της εξάπλωσης της COVID-19 από την προστασία της οικονομίας, ενώ το 42% πιστεύει ότι η οικονομία πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα.

Τέλος, το exit poll αποτυπώνει και την εμπιστοσύνη των Αμερικανών ψηφοφόρων στις εκλογικές διαδικασίες: 46% είναι απολύτως σίγουροι ότι οι ψήφοι τους θα μετρηθούν με ακρίβεια ενώ 40% το πιστεύουν «σε κάποιο βαθμό» και μόνο το 12% των ερωτηθέντων εξέφρασαν αμφιβολίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα