Lockdown: Προς παράταση μέχρι τις 22 Μαρτίου-Με σχέδιο το άνοιγμα

Σε παράταση του lockdown για μια ακόμη εβδομάδα, έως τις 22 Μαρτίου, οδηγούν η συνεχής αύξηση του κρουσμάτων κορωνοϊού και η ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, με την πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ να ξεπερνά το 90%.

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν μέσα στη βδομάδα, με την κυβέρνηση να διαμορφώνει το σχέδιο σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Με βάση, λοιπόν, τα μέχρι τώρα δεδομένα, το άνοιγμα του λιανεμπορίου αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα

φαίνεται να απομακρύνεται. Το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει το άνοιγμα τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, με φυσική παρουσία πολιτών, αυστηρά μέτρα προστασίας (διπλή μάσκα, αριθμό ατόμων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα) και τρίωρη μετακίνηση με sms στο 13032, το οποίο είναι ήδη έτοιμο και με τους περιορισμούς που ισχύουν τώρα για μετακίνηση εντός δύο χιλιομέτρων ή εντός δήμου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η εστίαση κι η επαναφορά σε μια “κοινωνική κανονικότητα”. Εφόσον τα πράγματα κυλήσουν ομαλά δεν αποκλείεται τα καταστήματα εστίασης να σηκώσουν ρολά λίγο πριν από το Πάσχα, σε ένα μοτίβο αντίστοιχο με αυτό του περασμένου Μαΐου, δηλαδή αποκλειστική χρήση εξωτερικών χώρων, με αραιωμένα τραπεζάκια και ανώτατο αριθμό πελατών.

Μετά το λιανεμπόριο, οι σκέψη είναι να  ανοίξει η Γ’ Λυκείου και ακολούθως οι υπόλοιπες τάξεις.

Πίεση στα νοσοκομεία

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση των διασωληνωμένων και οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα προσδιορίσουν τις εξελίξεις. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι ασφυκτική, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νοσοκομείου Σωτηρία όπου χθες στις 8 το βράδυ της Κυριακής μόνο μία από τις συνολικά 84 κλίνες ΜΕΘ ήταν διαθέσιμη. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις απλές κλίνες, καθώς τα διαθέσιμα κρεβάτια ήταν μόλις πέντε.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας χθες το βράδυ στο Mega, τόνισε πως «είναι δύσκολο να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις διότι έχουμε αυτή τη στιγμή τις μεταλλάξεις των ιών. Τα συμπεράσματα που αντλούμε από τα προηγούμενα κύματα αφορούν έναν ιό διαφορετικό. Κυρίως ως προς την ταχύτητά του. Για αυτό και μας δυσκολεύει πολύ να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις».

Το άρθρο Lockdown: Προς παράταση μέχρι τις 22 Μαρτίου-Με σχέδιο το άνοιγμα εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα