Philia Forum: Μήνυμα Μητσοτάκη για συνεργασία, ειρήνη και πρόοδο

Μήνυμα στενότερης συνεργασίας, αλλά και αναβάθμισης της σύμπραξης των χωρών που συμμετέχουν στο «Philia Forum» σε μία σειρά πεδίων, από την διπλωματία και την Οικονομία έως την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, την ενέργεια και την καθημερινότητα εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του Φόρουμ, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να υπενθυμίσει προς πάσα κατεύθυνση τα ενδεδειγμένα χαρακτηριστικά πιθανής επίλυσης του Κυπριακού σημειώνοντας ότι «όλες οι χώρες μας υποστηρίζουν

μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Στη βάση του Κατασταστικού Χάρτη και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ καθώς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Συνεργάζονται και δεσμεύονται για την επικράτηση της ειρήνης και της προόδου στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή μας, με σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών μας χωρίς ξένες παρεμβάσεις, παραμένοντας πάντα προσηλωμένες στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ως θεμέλια της ειρήνης, της ασφάλειας, των σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών».

Πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία «είναι ανοιχτή σε όλους, δίχως να στρέφεται εναντίον κανενός, ξεπερνώντας τα σύνορα των κρατών, που την αποτελούν, ενώνοντας τρεις Ηπείρους και συνδέοντας την Ευρώπη με τον Αραβικό Κόσμο». Προσέθεσε, δε, ότι το πρωτοπόρο αυτό σχήμα συνεργασίας, όπως το χαρακτήρισε «σηματοδοτεί τη σύμπραξη Ελλάδος, Κύπρου, Αιγύπτου με νέους εταίρους όπως το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνδέοντας την Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο. Οι χώρες μας συνδέονται με στενές σχέσεις. Που έρχονται από το παρελθόν και όλες τους συναντώνται. Σε όσα πιστεύουμε στο παρόν, στο διεθνές δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, στην ειρήνη, στους όρους καλής γειτονίας, όπως και στη σταθερότητα. Η εμβάθυνση της συνεργασίας του νέου αυτού σχήματος υπηρετεί το κοινό συμφέρον των χωρών μας, προωθώντας την ευημερία, θέτοντας τις βάσεις για μία ευρεία, φιλόδοξη, θετική ατζέντα. Και αυτό φιλοδοξούμε μέσω της διασυνδεσιμότητας των δράσεων μας και των πρωτοβουλιών μας σε πλειάδα θεμάτων, όπως τον διαθρησκευτικό διάλογο, την ενέργεια, την καινοτομία, την ψηφιακή οικονομία, την προστασία του πολίτη, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των λαών μας. Το ευέλικτο αυτό σχήμα θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με σκοπό να διευρύνει διαρκώς τα πεδία σύμπραξης μεταξύ των κρατών μας και αποτελεί παράδειγμα αρμονικής διακρατικής συνεργασίας πάνω στην ταραγμένη σκακιέρα των διεθνών σχέσεων, αλλά και μία σύγκλιση διαφορετικών κυβερνήσεων από την Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο με κοινό στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητα των λαών μας».

Αναφερόμενος στην παρούσα συγκυρία και δη στην πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι θεμελιώδεις αξίες των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι η ασφάλεια, η δικαιοσύνη και η ισότητα αποκτούν νέο νόημα εν καίρω του Covid – 19. ««Γιατί στην διάρκεια αυτής της δοκιμασίας αποδείξαμε ότι μπορούμε να εργαστούμε μαζί για να αναχαιτίσουμε την πανδημία. Ειδικά η χώρα μου θέλησε και πέτυχε να μετατρέψει τα μεγάλα εμπόδια της υγειονομικής κρίσης σε εφαλτήρια για την ανάπτυξη της επόμενης ημέρας. Ταυτόχρονα με την άμυνα στην πανδημία έκανε επιθετικά βήματα στο δρόμο της προόδου, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Οικονομίας και του Κράτους, την πράσινη ενέργεια και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μας. Γιατί την διπλωματία και την οικονομία σε όλες τις πτυχές της σύντομα θα τις πλαισιώσει η συνεργασία μας σε πολλά άλλα θέματα από τις πολιτιστικές ανταλλαγές στις οποίες αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία μέχρι θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών μας».

Ο πρωθυπουργός, εξήγησε, επίσης, ότι «η Ελλάδα είναι φυσικό να εισηγείται αυτό το πρωτοπόρο σχήμα συνεργασίας. Το ευνοεί άλλωστε η θέση της στο μέσο δύο γεωγραφικών τόξων, ενός οριζόντιου από την Πορτογαλία έως τον Περσικό Κόλπο και ενός κάθετου, από τα Βαλκάνια έως την Αίγυπτο που συνδέει την Ευρώπη με την Αφρική. Το συνδέει, επίσης και ο γεωστρατηγικός ρόλος σας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, όπως και η συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το επιβάλλουν, όμως και οι πολυδιάστατες προκλήσεις στην ευρύτερη γειτονιά μας», σημειώνοντας ότι «το όνομα του Φόρουμ βγήκε από την ελληνική λέξη φιλία, που σημαίνει πολλά περισσότερα από μία συμμαχία, γιατί δηλώνει επίσης κοινές αξίες, δεσμούς και συναισθήματα, που διατρέχουν τον πολιτισμό και την ιστορία». Καταλήγοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία της Αθήνας να φιλοξενήσει την πρώτη Σύνοδο Κορυφής του «Pfilia Forum», ώστε, όπως είπε, «μόλις αρθούν οι περιορισμοί της πανδημίας να υποδεχθώ εδώ τους φίλους, αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των άλλων χωρών του «Pfilia Forum» για να συζητήσουμε από κοντά πως θα κάνουμε παραγωγικότερη αυτήν που μας δώρισε και το όνομα της στο Φόρουμ μας, την φιλία των λαών μας».

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού:

“Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί Εξωτερικών, κυρία Υπουργέ Επικρατείας, κυρίες και κύριοι,

Με πραγματικά ξεχωριστή χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στην Αθήνα, στην πρώτη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών υπό αυτό το σχήμα συνεργασίας. Είναι το «Philia Forum» για το οποίο πιστεύω ότι πρέπει όλοι να είμαστε υπερήφανοι.

Το όνομα της πρωτοβουλίας γεννήθηκε από την ελληνική λέξη «φιλία», που σημαίνει πολλά περισσότερα από μία συμμαχία, γιατί δηλώνει επίσης κοινές αξίες, δεσμούς και συναισθήματα που διατρέχουν τον πολιτισμό και την Ιστορία.

Σηματοδοτεί τη σύμπραξη Ελλάδος – ΚύπρουΑιγύπτου με νέους εταίρους, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνδέοντας πλέον τη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο.

Οι χώρες μας συνδέονται με στενές σχέσεις, που έρχονται από το παρελθόν και όλες τους συναντώνται σε όσα πιστεύουμε στο παρόν, στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, στην ειρήνη, στους όρους καλής γειτονίας, όπως και στη σταθερότητα. Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία μας είναι ανοιχτή σε όλους, δίχως να στρέφεται εναντίον κανενός, ξεπερνώντας τα σύνορα των κρατών που την αποτελούν, ενώνοντας τρεις ηπείρους. Και συνδέοντας την Ευρώπη με τον αραβικό κόσμο.

Η εμβάθυνση της συνεργασίας του νέου αυτού σχήματος υπηρετεί το κοινό συμφέρον των χωρών μας, προωθώντας την ευημερία στην περιοχή και θέτοντας τις βάσεις για μια ευρεία, φιλόδοξη, θετική ατζέντα. Και αυτό φιλοδοξούμε, μέσω της διασυνδεσιμότητας των δράσεών μας και των πρωτοβουλιών μας, σε πλειάδα θεμάτων όπως τον διαθρησκειακό διάλογο, την ενέργεια, την καινοτομία, την ψηφιακή οικονομία, την προστασία του πολίτη αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των λαών μας.

Το ευέλικτο αυτό σχήμα, θα συνέρχεται σε τακτά διαστήματα με σκοπό να διευρύνει διαρκώς τα πεδία σύμπραξης μεταξύ των μελών του. Αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής, διακρατικής συνεργασίας πάνω στην ταραγμένη σκακιέρα των διεθνών σχέσεων. Αλλά και μία σύγκλιση διαφορετικών κυβερνήσεων από την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο, με κοινό στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητα των λαών τους. Με σταθερή πυξίδα τις θεμελιώδεις αξίες των Ηνωμένων Εθνών: Ασφάλεια, Δικαιοσύνη και Ισότητα.

Αυτές οι αξίες αποκτούν, σήμερα, νέο νόημα στη σκιά της εμπειρίας του Covid-19. Γιατί, στη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας αποδείξαμε ότι μπορούμε να εργαστούμε μαζί για να την αναχαιτίσουμε. Ειδικά η χώρα μου, μάλιστα, θέλησε και πέτυχε να μετατρέψει τα μεγάλα εμπόδια της υγειονομικής κρίσης σε εφαλτήρια για την ανάπτυξη της επόμενης ημέρας.

Έτσι, ταυτόχρονα με την άμυνα στην πανδημία, έκανε επιθετικά βήματα στο δρόμο της προόδου: Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και του κράτους, την πράσινη ενέργεια, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μας. Πρόκειται, ασφαλώς, για πεδία που αποτελούν προκλήσεις για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας στο «Philia Forum». Γιατί τη Διπλωματία και την Οικονομία, σ’ όλες τις πτυχές της, σύντομα θα την πλαισιώσει και ο συντονισμός των δράσεών μας σε πολλά άλλα θέματα: Από τις πολιτιστικές ανταλλαγές, στις οποίες αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία, μέχρι θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών μας.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα είναι φυσικό να εισηγείται αυτό το πρωτοπόρο σχήμα συνεργασίας. Το ευνοεί, εξάλλου, η θέση της, στο μέσο δύο γεωγραφικών τόξων: Ενός οριζόντιου, από την Πορτογαλία μέχρι τον Κόλπο και ενός κάθετου, από τα Βαλκάνια έως την Αίγυπτο, που συνδέει την Ευρώπη με την Αφρική.

Το ευνοεί, επίσης, ο γεωστρατηγικός της ρόλος στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Όπως και η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το επιβάλλουν, όμως, και οι πολυδιάστατες προκλήσεις στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι χώρες μας, υποστηρίζουν μία δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Στη βάση του Καταστατικού Χάρτη και των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καθώς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Συνεργάζονται και δεσμεύονται για την επικράτηση της ειρήνης και της προόδου στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή μας. Με σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών μας, χωρίς ξένες παρεμβάσεις. Παραμένοντας πάντα προσηλωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και το Δίκαιο της Θάλασσας, ως θεμέλια της ειρήνης, της ασφάλειας, των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Περιορίστηκα σε αυτόν το σύντομο χαιρετισμό μου σε ορισμένα μόνο, κ. Υπουργέ, από τα ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν. Είμαι βέβαιος ότι στη συνάντησή σας θα εξετάσετε πολλά περισσότερα.

Κλείνω με την πρόθεση της Ελλάδας να φιλοξενήσει σύντομα την πρώτη Σύνοδο Κορυφής του νέου σχήματος. Ώστε μόλις αρθούν οι περιορισμοί της πανδημίας, να υποδεχθώ, εδώ τους φίλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των άλλων χωρών του «Philia Forum». Για να συζητήσουμε από κοντά πώς θα κάνουμε παραγωγικότερη αυτήν που μας δώρισε και το όνομά της στο φόρουμ μας: Τη φιλία μεταξύ των λαών μας.

Καλωσορίσατε, λοιπόν, και πάλι στην Αθήνα. Και καλή επιτυχία, κύριε Υπουργέ, κύριοι Υπουργοί, κυρία Υπουργέ, στις εργασίες σας”.

Διπλωματικές πηγές: Ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας

Στόχος του φόρουμ, σύμφνα με διπλωματικές πηγές, είναι να εξετασθούν οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, καθώς και οι κοινές προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της σύγκλησης της πρώτης συνάντησης του Φόρουμ, με τη συμμετοχή τουλάχιστον τεσσάρων Αραβικών κρατών και δύο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι υποδηλώνει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Τονίζουν πως τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχουν καταβάλει, από την ανάληψη των καθηκόντων τους, σημαντικές προσπάθειες και έχουν αναλάβει πλείστες πρωτοβουλίες προκειμένου να εδραιώσουν τη συνεργασία με χώρες, με τις οποίες ακόμα και πριν από λίγα χρόνια οι επαφές με την Ελλάδα ήταν περιορισμένες έως ανύπαρκτες.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι έχει ενισχυθεί η ιδιαίτερη σχέση με χώρες της περιοχής, οι οποίες ήταν παραδοσιακά φίλα προσκείμενες προς την χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρουν ότι οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, τόσο σε διμερές όσο και, διαμέσου της προσεχούς Υπουργικής Συνάντησης, σε πολυμερές επίπεδο.

Από γεωπολιτικής σημασίας, οι διπλωματικές πηγές συγκρατούν τρία σημεία:

Καταρχάς, η συμμετοχή αραβικών χώρων της Μεσογείου, αλλά και του Κόλπου για πρώτη φορά στο ίδιο σχήμα μαζί με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνουν εν προκειμένω ότι υπάρχουν διάφορα περιφερειακά σχήματα, αλλά το σύνολο των σχημάτων αυτών κάνει μια διαφοροποίηση μεταξύ των Μεσογειακών χωρών και των χωρών του Κόλπου.

Αντιθέτως, προσθέτουν, η πρωτοβουλία της Ελλάδας σπάει αυτόν τον τεχνητό διαχωρισμό και προωθεί τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. Τονίζουν, ακόμα, πως η παρουσία της πολυπληθέστερης Αραβικής χώρας (Αίγυπτος), καθώς επίσης των Αραβικών χωρών με πολύ υψηλό ΑΕΠ (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) προσδίδουν από μόνες τους ιδιαίτερο βάρος στη Συνάντηση της Αθήνας.

Δεύτερον, με την εξαίρεση της Σαουδικής Αραβίας, το σύνολο των συμμετεχόντων αραβικών κρατών έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, μια χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει προνομιακές σχέσεις, όπως αποδεικνύει και το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού, στο οποίο μετείχε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών.

Τρίτον, ότι το σύνολο των συμμετεχόντων χωρών έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και υποστηρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι το Φόρουμ Φιλίας, όπως λέει και το όνομά του, δεν στρέφεται εναντίον κανενός, ούτε αποτελεί αμυντική συμμαχία. Αντιθέτως, είναι ανοιχτό σε όλες τις χώρες της περιοχής που ενστερνίζονται βασικές αρχές, όπως η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Με την ευκαιρία του Φόρουμ, το απόγευμα της Τετάρτης, ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και την ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία για την προώθηση σταθερότητας. Λίγη ώρα αργότερα, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, με τον οποίο συζήτησε για τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις και ζητήματα διμερούς στρατηγικής συνεργασίας.

Μετά το πέρας των εργασιών της ολομέλειας της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του Φόρουμ θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο (περί ώρα 13:35). Δύο ώρες αργότερα, στις 15:30, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ.

Στο περιθώριο του Φόρουμ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει διαδοχικές διμερείς συναντήσεις σήμερα και αύριο με τους υπουργούς που βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στο Φόρουμ.

Το άρθρο Philia Forum: Μήνυμα Μητσοτάκη για συνεργασία, ειρήνη και πρόοδο εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
forum, ειρηνη, forum, εν λόγω, λύση, οηε, κυπρος, αιγυπτος, βασεις, ήτοι, ελλαδα, νατο, σημαίνει, αθηνα, υπουργοι, συμμετοχή, αεπ, αλλαγη ωρας, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, σουλταν αλ σαουντ, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, αλλαγη ωρας 2013, ήτοι, χωρες, αεπ, αφρικη, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, θαλασσα, ισραηλ, κυπρου, οηε, οικονομια, πλαισιο, φιλια, ωρα, αρθρο, αμυνα, αραβικα, ατζεντα, βαλκανια, γειτονια, δηλωσεις, ευκαιρια, ειπε, ενεργεια, εν λόγω, επιτυχια, επιθυμια, ερυθρα, ερυθρα θαλασσα, ερχονται, ευημερια, ευρωπη, ιδιο, κυριε, κυρια, λύση, μαξιμου, μητσοτακης, νατο, νοημα, παντα, ονομα, πεδια, πυξιδα, πορτογαλια, πρασινη, ρολο, σαουδικη αραβια, σεβασμος, συζητησουμε, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σχηματα, τρια, υπουργειο εξωτερικων, φυσικο, φορα, χρονικα, χαρα, ψηφιακη, ψηφιακο, ωρες, ασφαλεια, βηματα, δικαιωμα, ενωση, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερη σχεση, υπουργειο, πηγες, σημαίνει, ταξιδι, θεματα
Τυχαία Θέματα