Το Γενικό Λύκειο Νέου Σκοπού στη Γαλλία και στην Ουγγαρία σε Κινητικότητα Erasmus +

15:58 18/4/2023 - Πηγή: Sch

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ 2020, το Γενικό Λύκειο Νέου Σκοπού συμμετείχε σε δύο κινητικότητες, από 6 έως 10 Μαρτίου στη Γαλλία και από 27 έως 31 Μαρτίου στην Ουγγαρία. Στην πόλη Varennes Sur Seineτο της Γαλλίας επισκέφθηκε το Collège Elsa Triolet, ενώ στην Ουγγαρία,

στην πόλη Vészto, το Szabó Pàl Primary School and Elementary Art School.

Από την Ιταλία, την Πολωνία, την Τουρκία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα, οι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές, να εξασκήσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες στα Αγγλικά και να αποκτήσουν πρωτόγνωρες εμπειρίες. Κι όλα αυτά χάρη στην επίπονη δημιουργική προετοιμασία τους στο πλαίσιο συνεργασίας των σχολείων που προσφέρει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+.

Να σημειώσουμε ότι αυτές οι δύο κινητικότητες ήταν ξεχωριστές, οι πρώτες μετά την πανδημία που ανταποκρίνονταν σε όλα τα χαρακτηριστικά των κινητικοτήτων Erasmus+: οι μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες κι έτσι βιώσαν την καθημερινότητα των μαθητών που τους φιλοξενούσαν. Είδαν από κοντά διαφορετικές κουλτούρες, συνήθειες, παραδόσεις, φαγητά, μουσική και χορούς. Γεύτηκαν την ποικιλομορφία που δημιουργεί το πάζλ του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ενώνει την Ευρώπη.

Στη Γαλλία το γενικό θέμα της κινητικότητας ήταν ο μαθηματικός γραμματισμός με τις εξής επιμέρους δραστηριότητες:

- Τα Μαθηματικά είναι διασκέδαση: κάθε σχολείο παρουσίασε στους Ευρωπαίους φίλους μαθηματικά παιχνίδια που δημιούργησε, και παίζοντάς τα όλοι μαζί, είχαν την ευκαιρία να ακονίσουν το μυαλό τους συνδυάζοντας τη διασκέδαση με τη μάθηση.

- Τα Μαθηματικά είναι τέχνη: Γάλλοι καθηγητές τέχνης και μαθηματικών οργάνωσαν δραστηριότητες συνεργατικής μάθησης για τους φιλοξενούμενους μαθητές.

- Τα Μαθηματικά είναι Λογική: οι μαθητές, χωρισμένοι σε διεθνείς ομάδες, προσπάθησαν να βγουν από ένα δωμάτιο διαφυγής επιλύοντας μαθηματικούς γρίφους.

- Τα Μαθηματικά είναι γεύση: παραδοσιακές συνταγές από κάθε χώρα ετοιμάστηκαν από τους μαθητές για το αποχαιρετιστήριο πάρτι. Τα γεμιστά, η τυροκαυτερή και το τζατζίκι εκτιμήθηκαν δεόντως!

- Τα Μαθηματικά είναι παντού: οι μαθητές περιηγήθηκαν στο Παρίσι, παρατήρησαν γεωμετρικά σχήματα και εφάρμοσαν τύπους σε μερικά από τα πιο διάσημα κτήρια.

Ακολούθως, στην Ουγγαρία, οι δραστηριότητες εστίασαν στον Ψηφιακό γραμματισμό. Οι μαθητές από κάθε σχολείο συνεργατικά έγραψαν ένα σύντομο θεατρικό έργο στα αγγλικά με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, το bodyshaming και το sexting. Κάθε ομάδα προσκάλεσε μια ομάδα από άλλη χώρα να παρουσιάσει το έργο της. Το Γενικό Λύκειο Νέου Σκοπού αποδέχτηκε την πρόσκληση του σχολείου της Γαλλίας και απέστειλε το δικό του έργο στους μαθητές του σχολείου της Τουρκίας. Το θεατράκι του Art School στο Vészto υποδέχτηκε τους μαθητές-ηθοποιούς οι οποίοι αποδείχτηκαν πραγματικά ταλέντα!

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήρια ρομποτικής, σε εργαστήρια τέχνης και σε πολιτιστικές επισκέψεις στις πόλεις Gyula, Vèsztö και Βουδαπέστη, παρακολούθησαν συναυλίες με παραδοσιακά τραγούδια,  χόρεψαν ουγγρικούς χορούς και δοκίμασαν τοπικά εδέσματα.

Στη Γαλλία, μαζί με την ομάδα των μαθητών, συμμετείχαν στην κινητικότητα οι καθηγήτριες του ΓΕΛ Νέου Σκοπού: Θέκλα Καυκιά, συντονίστρια του προγράμματος, και Γεωργία Χαρτίου. Στην Ουγγαρία, εκτός από τη συντονίστρια και την ομάδα μαθητών, συμμετείχε  η Φωτεινή Δαβίτη.

Η επόμενη κινητικότητα θα πραγματοποιηθεί στο ICS San Giorgio, στην Κατάνια της Σικελίας, από 1 έως 5 Μαΐου 2023.

Keywords
Τυχαία Θέματα