Το 14 ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Θεσσαλονίκης σε πρόγραμμα Erasmus+2021 στην Βαρκελώνη για επιμόρφωση στην τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων

09:32 28/6/2022 - Πηγή: Sch

Στην Βαρκελώνη της Ισπανίας βρέθηκαν 24 μαθητές/τριες και 4 εκπαιδευτικοί του 14ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Θεσσαλονίκης από 1-16 Μαΐου 2022 στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: «Προσθετική Κατασκευή (τρισδιάστατη εκτύπωση-3D Printing) στον τομέα της τεχνολογίας τροφίμων» και κωδικό 2021-1-EL01-KA122-VET-000030755. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές

από τους Τομείς: α) Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος, β) Μηχανολογίας, γ) Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής & Αυτοματισμού και δ) Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού.

Το πρόγραμμα επιχορηγήθηκε στο σύνολό του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την οργάνωση του προγράμματος κινητικότητας στην Βαρκελώνη την ανέλαβε η εταιρεία  MOVEU PROFESSIONAL SERVICES, η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D Printing) στον τομέα της τεχνολογίας τροφίμων, είναι  μία νέα και  πολλά υποσχόμενη τεχνολογία στην παραγωγή ειδών διατροφής. Η διαδικασία της παραγωγής ξεκινάει από την σχεδίαση του προϊόντος μέσω σχεδιαστικού προγράμματος CAD και ολοκληρώνεται στον τρισδιάστατο εκτυπωτή που είναι προσαρμοσμένος να εκτυπώνει βρώσιμο συστατικό σε παχύρρευστη μορφή. Η εφαρμογή της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην βιομηχανία τροφίμων σε χώρες του εξωτερικού είναι ευρέως διαδεδομένη, ιδιαίτερα στην σοκολατοβιομηχανία. Βασικός στόχος του σχεδίου κινητικότητας ήταν η άμεση ενσωμάτωση της τεχνογνωσίας και η αξιοποίησή της στο πρόγραμμα σπουδών της σχολικής μονάδας του 14ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ.

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το Τεχνολογικό Κέντρο EURECAT, την σοκολατοβιομηχανία SIMON COLL και την FREIXENET που είναι εταιρία παραγωγής αφρώδους οίνου.

Επίσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σημαντικούς χώρους, μνημεία και Μουσεία της Βαρκελώνης στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος όπως είχε σχεδιαστεί (Sagrada Familia, Casa Batlo, Casa Milla, TechnoCaixa, Parc Güell, Μουσείο Miro, Μουσείο Picasso, Μουσείο Ιστορίας- Αρχαιολογίας της Καταλονίας, Μουσείο Salvador Dali - Figueres).

Η κινητικότητα ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 με την εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Οι μαθητές που παρουσίασαν τα αποτελέσματα της κινητικότητας, εκφράστηκαν με ενθουσιασμό για την εμπειρία που αποκόμισαν και δήλωσαν ότι θα συμμετείχαν οπωσδήποτε σε ένα νέο πρόγραμμα Erasmus+ εάν τους δινόταν τέτοια ευκαιρία στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα