Κινητικότητα ERASMUS+ KA1 εκπαιδευτικών του 1ου Πειραματικού Νηπιαγωγείου Χαλανδρίου

13:05 18/12/2023 - Πηγή: Sch

Στα πλαίσια του ERASMUS+KA1, τον Αύγουστο του 2023, από τις 20 έως τις 27, τρεις εκπαιδευτικοί του σχολείου μας πήγαν στη Φινλανδία για να γνωρίσουν από κοντά με ποιον τρόπο εφαρμόζεται η Υπαίθρια Εκπαίδευση (Outdoor Education) εκεί.
Η Φινλανδία επιλέχτηκε γιατί έχει μακρά παράδοση στην υπαίθρια εκπαίδευση, η οποία είναι ενσωματωμένη στην καθημερινότητα των σχολείων όλων των βαθμίδων, αλλά και γιατί είναι γνωστή για την ποιότητα της εκπαίδευσης και τους χαρούμενους μαθητές με τις υψηλές επιδόσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Η

εκπαίδευσή τους έγινε από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Finnish sustainability education services» και ήταν μια πολύ δυνατή μαθησιακή εμπειρία. Ήταν πολύ σημαντικό ότι συνδύαζε τη θεωρία με την πράξη και την εμπειρία. Με αυτόν τον τρόπο οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί βίωσαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει να κάνεις υπαίθρια εκπαίδευση: έμειναν μια ημέρα σε καταφύγιο στο δάσος υλοποιώντας δραστηριότητες υπαίθριας εκπαίδευσης και δραστηριότητες όπως ψάρεμα, κανό, μαγείρεμα στη φωτιά, πεζοπορία. Επισκέφτηκαν σχολεία της φύσης (nature schools) και διαπίστωσαν στην πράξη τον τρόπο που λειτουργούν. Επισκέφτηκαν και τυπικά σχολεία, νηπιαγωγείο και παιδικό σταθμό, και παρατήρησαν τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας.
Τον Οκτώβριο, η εκπαιδευτική εμπειρία στη Φινλανδία μεταφέρθηκε σε όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και αποφασίστηκε να ενταχτεί η υπαίθρια εκπαίδευση στον εκπαιδευτικό προγραμματισμό του σχολείου. Έτσι, στο σχολείο μας λειτουργεί ένας όμιλος υπαίθριας εκπαίδευσης, όπου μια φορά την εβδομάδα, τα παιδιά κάνουν μάθημα στη Ρεματιά Χαλανδρίου. Παράλληλα, όλα τα παιδιά του σχολείου υλοποιούν δράσεις υπαίθριας εκπαίδευσης στη γειτονιά του σχολείου που με την ποικιλία των επιχειρήσεων, των φορέων και των πεζοδρόμων προσφέρει πολλά ερεθίσματα και δυνατότητες.Ενώ, άμεσος στόχος των εκπαιδευτικών είναι η δημιουργία υπαίθριας τάξης στο προαύλιο του σχολείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα