Storytelling for impact: Our Heritage: Δραστηριότητες Ιανουαρίου – Μαρτίου – Αρσάκειο Δημοτικό Θεσσαλονίκης

11:04 17/7/2023 - Πηγή: Sch

Κατά το 1ο τρίμηνο του νέου έτους οι μαθητές από τα τμήματα αγγλικών της ΣΤ’ τάξης του Αρσάκειου Δημοτικού Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο συμμετοχής τους στο eTwinning έργο ‘Storytelling for impact: Our Heritage’ συμμετείχαν σε διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες αφιερωμένες στην ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών που συμμετέχουν στο έργο.

Αρχικά τα σχολεία

χωρίστηκαν σε ζευγάρια συνεργασίας και έπειτα τους ανατέθηκε να επιλέξουν ένα στοιχείο κληρονομιάς του τόπου τους ώστε να το παρουσιάσουν αναλυτικά με βίντεο στο σχολείο - ζευγάρι τους και εκείνο να διερευνήσει πιο είναι το στοιχείο κληρονομιάς που τους παρουσιάστηκε. Το σχολείο μας επέλεξε να παρουσιάσει τον Λευκό Πύργο, ως στοιχείο τοπικής κληρονομιάς μέσα από το βίντεο που έφτιαξε για το σχολείο IC F.P Polizzano από την πόλη Gangi της Σικελίας. Στις 19 Ιανουαρίου 2023 έγινε η διαδικτυακή συνάντηση του σχολείου μας με το ιταλικό σχολείο κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα βίντεο των 2 σχολείων.

Επόμενη δραστηριότητα ήταν η παρουσίαση ένος 2ου στοιχείου κληρονομιάς μέσω φωτογραφίας. Και εδώ οι μαθητές ήταν πολύ ευρηματικοί!  Τα σχολεία χωρίστηκαν πάλι σε ζευγάρια με διαφορετικά όμως συνεργαζόμενα σχολεία αυτή τη φορά και αφού επέλεξαν το 2ο στοιχείο που θα παρουσίαζαν με brainstorming στην τάξη, χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και αναζήτησαν στο διαδίκτυο σχετικές φωτογραφίες.

Το αποτέλεσμα της προετοιμασίας του δικού μας σχολείου ήταν ένα ψηφιακό άλμπουμ με φωτογραφίες από διαφορετικά στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας (όπως παραδοσιακός ρουχισμός, τοπικά εδέσματα κ.α). Για την ολοκλήρωση αυτής της δραστηριότητας το σχολείο μας συνεργάστηκε με το σχολείο IC Oreste Giorgi από την πόλη Valmontone της Ιταλίας με το οποίο συναντηθήκαμε διαδικτυακά στις 20 Μαρτίου 2023 για να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της εργασίας μας.

Μετά την ολοκλήρωση και της 2ης δραστηριότητας από όλα τα σχολεία δημιουργήθηκαν δύο τελικά προϊόντα του έργου: ένας τουριστικός οδηγός σε μορφή  ψηφιακού βιβλίου με τα βίντεο που δημιούργησαν τα σχολεία σχετικά με κάποιο στοιχείο τοπικής τους κληρονομιάς  & ένα ψηφιακό περιοδικό  e-magazine όπου ενσωματώθηκαν όλες οι εργασίες των σχολείων για την 2η δραστηριότητα που αφορούσε στην απεικόνιση στοιχείων τοπικής κληρονομιάς με φωτογραφία.

Και οι δύο δραστηριότητες για την ανάδειξη της τοπικής κληρονομιάς ενθουσίασαν τους μαθητές καθώς μέσα από αυτές αντιλήφθηκαν τη σημαντικότητα διαφύλαξης της και διάδοσής στις επόμενες γενιές.

Keywords
Τυχαία Θέματα