Εύκολο πολύσπορο ψωμί και ντιπ με τόνο

Προσθήκη στα αγαπημένα

Υλικά για το ψωμί

½ φλ. καρύδια, μοιρασμένα

2 φλ. χωριάτικο (σκληρό) αλεύρι

3 φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως

2 κ.γ. ξηρή μαγιά

1 ½ κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. λιναρόσπορο καφέ, αλεσμένο

2 κ.σ. ηλιόσπορους

2 κ.σ. κολοκυθόσπορους

2 κ.σ. σουσάμι

2 κ.σ. σπόρους chia

2 φλ. νερό χλιαρό

1 κ.σ. μέλι

2 κ.σ. χαρουπόμελο

1 κ.σ. ελαιόλαδο συν έξτρα για το μπολ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 °C. Ψήνετε τα καρύδια στο φούρνο για 6 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να μυρίσουν. Τα

χοντροκόβετε.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το σκληρό αλεύρι, το αλεύρι ολικής αλέσεως, τη μαγιά, όλους τους σπόρους και τα χοντροκομμένα καρύδια. Ανακατέψτε. Προσθέστε το αλάτι και ανακατέψτε ξανά. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύετε το νερό, το μέλι, το χαρουπόμελο και το ελαιόλαδο (το ελαιόλαδο δεν θα αναμειχθεί και αυτό είναι εντάξει).

Κάντε με ένα κουτάλι ένα βαθούλωμα στη μέση του μείγματος με το αλεύρι. Περιχύνετε με το μείγμα του νερού και ανακατεύετε με ένα ξύλινο κουτάλι. Συνεχίστε το ζύμωμα με τα χέρια σας μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Μπορείτε βέβαια να φτιάξετε τη ζύμη πολύ εύκολα σε μίξερ εφοδιασμένο με γάντζο για ζύμες.

Λαδώνετε ελαφρά ένα μπολ και βάζετε μέσα τη ζύμη. Σκεπάστε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το ζυμάρι να φουσκώσει για 2 ώρες. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να βάλετε τη ζύμη στο ψυγείο και να συνεχίσετε την άλλη μέρα. Σε αυτή την περίπτωση βεβαιωθείτε ότι η ζύμη θα έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν προχωρήσετε.

Σχηματίστε το ζυμάρι σε χοντρό κορμό ή σε όποιο σχήμα προτιμάτε. Μπορείτε επίσης να το ψήσετε σε μακρόστενη φόρμα. Βάζετε το ζυμάρι που σχηματίσατε σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί φούρνου. Το σκεπάζετε με μια πετσέτα. Το αφήνετε να φουσκώσει άλλα 45 λεπτά. Σε αυτό το σημείο προθερμαίνετε το φούρνε στους 220°C αέρα.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζετε το καρβέλι 3-4 διαγώνιες γραμμές κατά μήκος. Ψήνετε για 30 λεπτά. Αν δείτε ότι καίγατε σε τόπους η επιφάνειά του, μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 210.

Βγάζετε το καρβέλι προσεκτικά από το ταψί (χρησιμοποιήστε μια πετσέτα για να μην καείτε) και το αφήνετε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς. Μην το κόψετε ενώ είναι ζεστό καθώς το ψωμί θα συνεχίσει να ψήνετε ενώ κρυώνει.

Υλικά για το ντιπ

320 γρ τόνο σε ελαιόλαδο

100 γρ τυρί κρέμα

70 γρ κρέμα γάλακτος

1 κουταλιά άνηθο φρέσκο

1 κουταλιά μαιντανό φρέσκο

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

Χυμό από ½ λεμόνι (60 ml)

½ κουταλάκι πιπέρι

½ κουταλάκι αλάτι

Μια πρέζα πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση

Στραγγίζετε τον τόνο και τον βάζετε στο μπολ ενός food processor. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αλέθετε καλά. Σερβίρετε με μπακέτ ή κρακεράκια.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εύκολο,efkolo