Focaccia

ΥΛΙΚΑ:

1¾ φλ. χωριάτικο (σκληρό) αλεύρι,

½ κουταλάκι ξηρή μαγιά,

1 κουταλάκι ζάχαρη,

1 ½ κουταλάκι αλάτι,

1 φλ. νερό,

4 κουταλιές ελαιόλαδο.

Για την επικάλυψη:

10 περίπου ντοματίνια, κομμένα σε φετούλες,

5-6 ελιές μαύρες, χωρίς κουκούτσι,

ρίγανη ή φρέσκο θυμάρι για πασπάλισμα,

ή 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι σε φέτες,

1-2 κουταλάκια φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σημαντικό:

Μην αφήσετε το αλάτι να έρθει σε απευθείας επαφή με τη μαγιά, γιατί θα χάσει την ιδιότητά της.

Κάνετε ένα βαθούλωμα στο κέντρο του αλευριού και βάζετε μέσα το νερό. Ανακατεύετε με ένα κουτάλι, παίρνοντας σιγά σιγά αλεύρι από τα πλάγια, μέχρι να γίνει ζυμάρι. Το βάζετε στον πάγκο της κουζίνας και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία αυτή στο μίξερ σας με το ειδικό χτυπητήρι για ζύμες (γάντζο).

Βάζετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μπολ, τοποθετείτε μέσα τη ζύμη και την ανακινείτε για να πάει παντού το λάδι. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη. Αφήνετε να φουσκώσει για 1 ½ – 2 ώρες. Σε αυτό το στάδιο, μπορείτε να βάλετε το μπολ στο ψυγείο για ένα βράδυ. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να το βγάλετε 1 ώρα πριν προχωρήσετε. Αν όμως, θέλετε μπορείτε να προχωρήσετε αμέσως στο επόμενο στάδιο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 250°C. Παίρνετε ένα ορθογώνιο ταψί φούρνου, διαστάσεων περίπου 25 x 35 εκατοστά. Απλώνετε παντού στη βάση 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Βάζετε τη ζύμη στο ταψί και με τα χέρια σας την ανοίγετε σε ένα μέγεθος περίπου όπως το ταψί σας. Αν δεν είναι ακριβώς, μην αγχωθείτε. Αλείφετε τη ζύμη με τις υπόλοιπες 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε να φουσκώσει ξανά 1 ½ – 2 ώρες.

Πετάτε τη μεμβράνη και με το δάκτυλό σας πιέζετε τις ντοματούλες και τις ελιές σε όλη την επιφάνεια του ζυμαριού, σαν να θέλετε να το τρυπάτε. Πασπαλίζετε με τη ρίγανη ή το θυμάρι. Αν θα χρησιμοποιήσετε κρεμμύδια τα πιέζετε και αυτά. Αν προτιμάτε τη φοκάτσια σας σκέτη με μόνο ελαιόλαδο και μυρωδικά τότε, πιέζετε με το δάκτυλό σας όλη την επιφάνεια ώστε να σχηματιστούν τα χαρακτηριστικά «λακάκια» που έχει αυτό το ψωμί. Ψήνετε για 12-13 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει πριν να την κόψετε και να τη σερβίρετε.

Keywords
Τυχαία Θέματα