Τζορτζ Κόντο: Η αλλαγή δεν είναι σλόγκαν – πρέπει να είναι πραγματική

10:34 12/11/2020 - Πηγή: Youfly

Ο Τζορτζ Κόντο, ο καλλιτέχνης, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Andy Warhol,  είχε στενή φιλία με τον Jean-Michel Basquiat και ζωγράφισε τον Kanye West, μιλάει για την τέχνη κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους χρονιάς και για τους λόγους τους οποίους άφησε τη Νέα Υόρκη.

Ο Τζορτζ Κόντο, ως καλλιτέχνης της Νέας Υόρκης , συνδέεται

έντονα με τον πολιτισμό της πόλης. Τα Hamptons όμως, αποτελουν πια το νέο του περιβάλλον αφού τον Μάρτιο εγκατέλειψε το Μανχάταν, εξαιτίας της ανασφάλειας που ένιωθε λόγω της πανδημίας.

Ο καλλιτέχνης Τζορτζ Κόντο και το lockdown

«Από τότε που ξεκίνησε το πρώτο καθολικό lockdown, oι μήνες διαδέχτηκαν ο ένας τον άλλο φτάνοντας στο Νοέμβριο, λες και το 2020 είναι απλά ένα ολίσθημα στον χρόνο»  όπως ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξη στον Guardian.

Φτάνοντας στις σημερινές καταστάσεις που συνεχώς μας ξεπερνούν, η πραγματικότητα μοιάζει τόσο θολή, σα τους πίνακες του Κόντο, οι οποίοι φιλοξενούνται στο Hauser & Wirth στη Νέα Υόρκη. Στα έργα του μπορεί να συναντήσει κανείς εφιαλτικές πινελιές παραφροσύνης μέχρι πορτρέτα της  Virginia Woolf , του Bugs Bunny και του ράπερ Travis Scott.

Tο πρόσωπο της πανδημίας στου πίνακες του Τζορτζ Κόντο

Υπάρχει επίσης μια σειρά χαοτικών τοπίων, που απεικονίζουν την εσωτερική καταιγίδα του καλλιτέχνη. Αντικατοπτρίζοντας ίσως εύκολα και τη δική μας προσωπική ανησυχία. Η όλη θεματική εστιάζει στην προσωπική απομόνωση. Την τρέλα και τη διχασμένη αταξία που επικρατεί σήμερα στην Αμερική και κατ’ επέκταση στον δικό μας μικρόκοσμο.

Ο Κόντο υποστηρίζει πως ο εσωτερικός αυτός διχασμός που προκαλεί ανισότητες, ήταν πάντα εκεί. Όμως η αλλαγή δεν μπορεί να είναι απλώς μια ιδέα ή ένα σύνθημα, πρέπει να γίνει πραγματικότητα και να εκπληρώσει τα ιδανικά που υποτίθεται ότι πρεσβεύει.

Η τέχνη του συνδέεται έντονα με τα αφηρημένα πορτρέτα που θυμίζουν τον κυβισμό του Πάμπλο Πικάσο. Έχοντας μια εξπρεσιονιστική ποπ αρτ ματιά και την τολμηρή παλέτα της Disneyland. Σε εικόνες όπου η εξωτερική σύγκρουση μοιάζει να συναντά τον εσωτερικό αγώνα.

Ο Κόντο αποκαλεί αυτό το στυλ ζωγραφικής «τεχνητό ρεαλισμό». Ή «ψυχολογικό κυβισμό». Το περιγράφει σαν ανίχνευση των σκέψεων κάθε χαρακτήρα. Και καταγράφει τις επικαλυπτόμενες, κυμαινόμενες διαθέσεις τους με ένα πινέλο.

Ο καλλιτέχνης Τζορτζ Κόντο λέει:

«Οι άνθρωποι διχάζονται και είναι ελάχιστα ανθρώπινοι κατά καιρούς. Στην εικόνα μπορείτε να δείτε ένα άτομο που προσπαθεί να απελευθερωθεί από τη δομή του εαυτού του και να ολοκληρωθεί ξανά». Στα νέα έργα του- όλα δημιουργημένα το 2020 – βλέπουμε κυρίως φιγούρες σε κατάσταση φρίκης και υστερίας. Οι φιγούρες απεικονίζουν λυπημένα, μοναχικά πρόσωπα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο καλλιτέχνης θυμάται και εμπνέεται από όλους τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στη Νέα Υόρκη που έχουν κλείσει τα καταστήματά τους εξαιτίας των δύσκολων υγειονομικών συνθηκών.

Τζορτζ Κόντο: O εσωτερικός καθρέφτης του καλλιτέχνη

Τι βλέπει ο Κόντο όταν κοιτάζει στον καθρέφτη του «Σήμερα»; Η απάντηση φαίνεται  στον τελευταίο του πίνακα με τίτλο “Internal Riot”. Σε ένα πορφυρό κόκκινο φόντο, βλέπουμε έναν άντρα να φωνάζει στον εαυτό του. Ο δημιουργός  μέσα από τον συγκεκριμένο πίνακα αντικατοπτρίζει τις αναταραχές που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στην  Αμερική. Υποδηλώνει  τη βαθιά  επιθυμία μας  να κυνηγήσουμε αδιάκοπα τους δράστες που κατοικούν στην περιφέρεια του νου και να τους ξεριζώσουμε».

«Θα μπορούσα να περάσω ώρες ατέλειωτες στο δωμάτιό μου ζωγραφίζοντας, αγνοώντας ότι υπάρχει κάτι που ονομάζουμε κόσμος της τέχνης» είπε. «Λοιπόν, όταν δεν μπορούμε να έχουμε επαφή με τίποτα και κανέναν για λόγους ασφάλειας και υγείας, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε τέχνη».

Το τελευταίο έργο του Κόντο μπορεί να θεωρηθεί ως συνέχεια της ηλεκτρονικής του έκθεσης που πραγματοποίησε τον Απρίλιο, με τίτλο Drawings for Distanced Figures. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας μελάνι, μολύβι και κραγιόν καταγράφει την παράνοια, τον φόβο και τον πανικό που προκλήθηκαν  από την επίθεση κατά του  George Floyd.

Κάθε χαρακτήρας αντιπροσωπεύει μια διαφορετική ψυχική κατάσταση ή διάθεση

«Τα σπασμένα πορτρέτα μας λένε για τα πολλαπλά συναισθήματα που βιώνουμε, αντικατοπτρίζοντας το κανονικό άτομο στον σημερινό κόσμο. Υποθέτω ότι αυτή είναι η νέα πραγματικότητα».

Ο καλλιτέχνης Τζορτζ Κόντο μακριά από την πόλη του

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν από τους πιο εμβληματικούς καλλιτέχνες της Νέας Υόρκης  χωρίς να σχεδιάζει να επιστρέψει στη πόλη του. «Είχα την αίσθηση ότι η χώρα δεν ήταν διατεθειμένη να διαχειριστεί  το θέμα της πανδημίας. Kαι δεν θα ήταν ασφαλές να μείνω εκεί. Γνωρίζοντας ότι, αν δεν έφευγα θα είχα νοσήσει, ένιωσα ότι έκανα το σωστό. Ανεξάρτητα από την απομόνωση που θα βίωνα».

Ο Κόντο επέστρεψε στα τέλη Μαΐου. Περίπου τη στιγμή που σκοτώθηκε ο George Floyd. Και ζωγράφισε ένα έργο με τίτλο «Το τέλος του Μαΐου 2020», που απεικονίζει ένα πορτρέτο μιας φιγούρας βυθισμένη μέσα  στο σκοτάδι των προβλημάτων.

«Ήταν ένα σπασμένο κεφάλι με ψήγματα  χρυσού στο πρόσωπό του» όπως το περιγράφει ο ίδιος. «Σίγουρα εξέφραζε τη δική μου ψυχική κατάσταση παραφροσύνης, εκείνη την περίοδο».

Τα τρία πράγματα που τον κράτησαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας και που θα συμβούλευε και σε άλλους είναι τα εξής:
Να μείνετε μακριά από τις ειδήσεις. Να κάνετε τέχνη. Και να μείνετε κοντά στους αγαπημένους σας.

Ο Τζόρτζ Κόντο έχει μια κάθετη άποψη για το τι συμβαίνει  γύρω μας τελευταία

«Νομίζω ότι οι πληροφορίες που βασίζονται στα αληθή γεγονότα έχουν καεί στο έδαφος. Οι απαντήσεις ανάβουν φωτιά σαν να καις φύλλα στον αέρα. Κανείς δεν έχει εικόνα την αληθινής πραγματικότητας». Παρά την τρέχουσα δυστοπική καταιγίδα, ο Κόντο ανυπομονεί για το 2021 κρατώντας μέσα του την ελπίδα. Πιστεύοντας ακόμη πως το νέο αποτέλεσμα των εκλογών θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια πραγματικότητα.

Βέβαια, στο τέλος της συνέντευξής του, αυτό που παραδέχεται πως τον λυτρώνει μέχρι στιγμής, είναι να ακούει Jimi Hendrix στο αυτοκίνητό του και να απολαμβάνει τα δέντρα, τον ωκεανό και τα καταστήματα ψαριών στα Hamptons.

«Ελπίζω απλώς να συνεχίσω να δημιουργώ τέχνη σε ένα πιο υγιές περιβάλλον. Και πάνω απ ‘όλα, ότι τα παιδιά μου μπορούν να πάρουν ό,τι  διδάχθηκαν από αυτές τις φρικτές στιγμές της ταλαιπωρίας και να προχωρήσουν σε έναν πιο αισιόδοξο και υγιή κόσμο». Αυτή είναι η δική του ελπίδα. Και ίσως η ενδόμυχη ελπίδα των περισσότερων από εμάς. Ας κλείσουμε με Jimi Hendrix, ροκ διάθεση και ας φανταστούμε ότι βρισκόμαστε σε μία παραλία των Hamptons, μακριά από απαγορεύσεις.

Διαβάστε ακόμα, για τον Pablo Picasso: Ο καλλιτέχνης που φέρει όλο το βάρος του κόσμου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

The post Τζορτζ Κόντο: Η αλλαγή δεν είναι σλόγκαν – πρέπει να είναι πραγματική appeared first on Youfly.

Keywords
Τυχαία Θέματα