Όσκαρ 2022: Το Digger στην κούρσα για Καλύτερη Διεθνή Ταινία
Τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά βραβεία βρίσκονται προ των πυλών και ήδη οι χώρες έχουν αρχίσει να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις για την κατηγορία «Καλύτερη Διεθνή Ταινία». Έτσι, το Digger του σκηνοθέτη Τζώρτζη Γρηγοράκη επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Βραβεία Όσκαρ 2022 στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους, που προηγουμένως είχε τον τίτλο ως Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία.
Η επιλογή έγινε κατόπιν πρότασης επταμελούς γνωμοδοτικής Επιτροπής αποτελούμενης από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους κυρίως από το χώρο του κινηματογράφου, την οποία έκανε δεκτή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
Η Επιτροπή πρότεινε ομόφωνα το κινηματογραφικό έργο Digger, καθώς έκρινε ότι πρόκειται για μία ολοκληρωμένη ταινία η οποία μπορεί να απευθυνθεί σε ένα διεθνές κοινό δεδομένου ότι παρουσιάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που την καθιστούν προσιτή χωρίς να κάνει έκπτωση στην κινηματογραφική ποιότητα.
Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι η ελληνική πρόταση για τα κινηματογραφικά βραβεία Όσκαρ ήταν Τα Μήλα με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη. Παρόλα αυτά, δεν κατάφερε να κερδίσει υποψηφιότητα. Το Digger θα είναι εκείνο που θα εκπροσωπήσει φέτος τη χώρα μας στην 94η διοργάνωση των βραβείων OSCAR® της Ακαδημίας Κινηματογράφου των Η.Π.Α.
Οι πρωταγωνιστές κι η υπόθεση της ταινίαςΤο Digger είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά σινεμά στις 17 Ιουνίου του 2021 και γρήγορα απέσπασε άριστες κριτικές. Στην ταινία πρωταγωνιστεί μία πλειάδα σπουδαίων Ελλήνων ηθοποιών στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι Βαγγέλης Μουρίκης, Αργύρης Πανταζάρας, Σοφία Κόκκαλη, Θίο Αλεξάντερ, Θύτης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Παύλος Ιορδανόπουλος, Στέφανος Κουτσαρδάκης, Βασίλης Μπισμπίκης, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος.
Η πλοκή της ταινίας ακολουθεί τον Νικήτα, ο οποίος ζει αποτραβηγμένος στο κτήμα του, στην καρδιά ενός πανέμορφου δάσους στη Βόρεια Ελλάδα. Εδώ και καιρό παλεύει με ένα εχθρό, το βιομηχανικό τέρας που σκάβει επιθετικά το βουνό και διαταράσσει την παρθένα φύση. Απειλεί τον ίδιο και την γη του, καθώς και όσους αντιστέκονται. Η μεγαλύτερη όμως απειλή για τον Νικήτα έρχεται από το πουθενά, με την ξαφνική άφιξη του γιού του μετά από 20 χρόνια απουσίας.
Πατέρας και γιος γίνονται εχθροί κάτω από την ίδια στέγη και συγκρούονται μετωπικά. Με φόντο ένα τραυματισμένο τοπίο και μια κοινωνία σε ατμόσφαιρα εμφυλίου, η ισορροπία μεταξύ ανθρώπων, φύσης και μηχανών αλλάζει δυναμικά καθώς εναλλάσσονται τους ρόλους του εχθρού και του λυτρωτή. Το έδαφος γίνεται όλο και πιο ασταθές. Για να γίνει και πάλι σταθερό, οι ήρωες πρέπει να σκάψουν βαθιά μέσα στη λάσπη.
Για την επιλογή του Digger στα βραβεία ΌσκαρΥπενθυμίζεται ότι η επιλογή της εκπροσώπησης της Ελλάδος στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους των βραβείων OSCAR ρυθμίζεται από συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και ειδικότερα από το άρθρο 35 του ν. 3905/2010 και την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/53689/01.06.2012 (ΦΕΚ Β΄ 1829) υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, το κινηματογραφικό έργο με το οποίο εκπροσωπείται η Ελλάδα στις διαδικασίες των βραβείων Oscar της συγκεκριμένης κατηγορίας προτείνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά από γνώμη επταμελούς Επιτροπής, η οποία συγκροτείται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό. Τα μέλη της προέρχονται, κυρίως, από τον χώρο του κινηματογράφου και δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με υποψήφια ταινία.
Για το έτος 2021 η εν λόγω Επιτροπή συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/425436/08.09.2021 (ΑΔΑ: 6ΦΠ44653Π4-ΡΒ0) απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την εξής σύνθεση:
Εύα Στεφανή, σκηνοθέτις και εικαστικός, καθηγήτρια κινηματογράφου στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α., ως Πρόεδρος
Δημήτρης Σοφιανόπουλος, σκηνοθέτης, ως ΑντιπρόεδροςΧρήστος Νίκου, σκηνοθέτης (κατά πάγια τακτική, συμμετέχει ο σκηνοθέτης της υποψήφιας ταινίας του προηγούμενου έτους)Γιάννης Δασκαλοθανάσης, διευθυντής φωτογραφίαςΜαρία Καλλιμάνη, ηθοποιόςΔημήτρης Παπαδημητρίου, μουσικοσυνθέτηςΘοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, κριτικός κινηματογράφουΤο Digger, λοιπόν, μπαίνει δυναμικά στην κούρσα για τα Όσκαρ 2022 στην κατηγορία Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους! Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα!
Δείτε επίσης:
Άρης Σερβετάλης: Αποκαλύπτει πώς έγινε ο «Άνθρωπος του Θεού»Άλεκ Μπάλντουιν: Οι πρώτες εικόνες μετά την τραγωδίαΕάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com
The post Όσκαρ 2022: Το Digger στην κούρσα για Καλύτερη Διεθνή Ταινία appeared first on Youfly.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Βρέθηκε ο σκελετός άνδρα που προσπάθησε να γλιτώσει από την έκρηξη του Βεζούβιου. Εικάζουν ότι ήταν στρατιώτης – διασώστης
- Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα: Η επέλαση της Κατερίνας Ζαρίφη στο Twitter
- Τηλεθέαση χθες 22/10: Φως στο Τούνελ, Bachelor ή Big Brother;
- Κουλούρια με σουσάμι: Σαν της Θεσσαλονίκης δεν έχει!
- “Μας άφηναν νηστικές και μας χτυπούσαν. Εθελοτυφλούν Πετρούνιας και Μιλλούση”. Οι αποκαλύψεις της Δήμητρας Καστρίτση
- Τραγωδία στην Κρήτη: Αυτός είναι ο παππούς που πνίγηκε στις Γούβες για να σώσει τα εγγόνια του
- «Λίγα λεπτά πριν φύγει από τη ζωή η Ρένα Βλαχοπούλου μπήκα στο δωμάτιο, της είπα κάνε κουράγιο να πάμε σπίτι»
- Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος παίρνει θέση για Γιώργο Λιάγκα και Γρηγόρη Πετράκο
- Δείτε τα νούμερα τηλεθέασης (18/54) στα μεσημεριανά δελτία ειδήσεων! (22/10/2021)
- Δείτε αναλυτικά τους μέσους όρους των καναλιών για χθες Παρασκευή 22/10/2021
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Youfly
- Τελευταία Νέα Youfly
- Όσκαρ 2022: Το Digger στην κούρσα για Καλύτερη Διεθνή Ταινία
- Άρης Σερβετάλης: Αποκαλύπτει πώς έγινε ο «Άνθρωπος του Θεού»
- Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα: Η επέλαση της Κατερίνας Ζαρίφη στο Twitter
- Τηλεθέαση χθες 22/10: Φως στο Τούνελ, Bachelor ή Big Brother;
- Σοφία Βέμπο σε θυμάμαι: Έρχεται στο Θέατρο Χυτήριο
- ΕΡΤ: Η Ηρώ Σαΐα αναλαμβάνει εκπομπή έκπληξη
- Big Brother: Ποιος αποχώρησε χθες 22/10 και τα έβαψε μαύρα
- Bachelor: Ποια αποχώρησε χθες 22/10 με αιχμές για τον Αλέξη Παππά
- YOU: Όσα ξέρουμε για τη σεζόν 4 στο Netflix
- Άγριες Μέλισσες: Ο Ακύλας θέλει να σκοτώσει τον Κωνσταντή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Λεωφορείον ο Πόθος, του Τενεσί Ουίλιαμς στο Εθνικό Θέατρο
- 17 εργαζόμενοι νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών στη Ρωσία. Βίντεο δείχνει τη στιγμή της καταστροφής
- Δείτε αναλυτικά τους μέσους όρους των καναλιών για χθες Παρασκευή 22/10/2021
- «Λίγα λεπτά πριν φύγει από τη ζωή η Ρένα Βλαχοπούλου μπήκα στο δωμάτιο, της είπα κάνε κουράγιο να πάμε σπίτι»
- Κουλούρια με σουσάμι: Σαν της Θεσσαλονίκης δεν έχει!
- Η Γιώτα Νέγκα ερμηνεύει τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου στο Θέατρο Ακροπόλ
- Άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον δυο υπαλλήλων φυσικού αερίου. Ο ένας κατέληξε στο ΚΑΤ. Γύρισε σπίτι για να ξαναοπλίσει
- Το ταμείο στο Prime time... (22/10/2021)
- «Καλπάσαμε δυνατά προς την Ιστορία...» Η Ama Films κλείνει 30 χρόνια κι ο Γιώργος Στεργιάκης μιλά στο Flix
- Titane