Εμπορικόν και Πειραιώς 131: Οι νέες θεατρικές παραστάσεις

18:41 15/10/2020 - Πηγή: Youfly

Ο Γεράσιμος Σκαφίδας και ο Νικορέστης Χανιωτάκης παρουσίασαν τις πέντε νέες θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε στο θέατρο Εμπορικόν και στο θέατρο Πειραιώς 131.

Οι δύο συνεργάτες, που αποτελούν την καλλιτεχνική εταιρεία Μυθωδία, μίλησαν για τη συνεργασία με τους ηθοποιούς των παραστάσεων, καθώς και για την πορεία τους από το θέατρο

Θησείον στη νέα τους θεατρική στέγη που είναι πια το θέατρο της οδού Σαρρή11, το Εμπορικόν.

Μαζί τους ήταν οι ηθοποιοί των παραστάσεων οι οποίοι ευχαρίστησαν τον Γεράσιμο Σκαφίδα και τον Νικορέστη Χανιωτάκη για την τόλμη που έδειξαν στις δύσκολες αυτές συνθήκες.

Γεράσιμος Σκαφίδας, ηθοποιός και παραγωγός

«Φέτος είπαμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την κρίση με συνεργασίες» είπε ο Γεράσιμος Σκαφίδας. «Κάνουμε μαζί όλες τις παραγωγές και κάνουμε και τη συνεργασία με τα Αθηναϊκά Θέατρα που μας φιλοξενούν στο Εμπορικόν και στο Θέατρο Πειραιώς 131. Πιστεύουμε στο ρητό “η ισχύς εν τη ενώσει” και αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Σε αυτές τις δύσκολες εποχές οφείλουμε ο καθένας μας να βάλει το λιθαράκι του για να μπορέσει το θέατρο να μείνει ζωντανό. Το θέατρο είναι ένας ασφαλής χώρος, θεωρούμε ότι τα θέατρα πρέπει να είναι ανοιχτά καθώς δεν υπήρξε κανένα κρούσμα στα ανοιχτά θέατρα.

Από τα δύο χρόνια της εμπειρίας μας στο θέατρο Θησείον αποκομίσαμε πολλά οφέλη. Φέτος ερχόμαστε να κάνουμε ακόμα ένα βήμα με δύο πιο μεγάλα θέατρα και με πιο μεγάλες παραγωγές. Με μια σκέψη ότι στις δύσκολες στιγμές όποιος ρισκάρει κερδίζει και τελικά και να μην κερδίσει προσπάθησε και κάτι έμαθε. Δεν φοβόμαστε, αρνούμαστε να πούμε ότι είμαστε μια χαμένη γενιά. Ήταν δέκα χρόνια δύσκολης κρίσης, τα περάσαμε, έχουμε να περάσουμε ακόμη έναν Γολγοθά. Θα τον περάσουμε με χαμόγελο».

Νικορέστης Χανιωτάκης, σκηνοθέτης, ηθοποιός

«Από τον Μάρτιο όταν έκλεισαν τα θέατρα βάλαμε έναν κοινό στόχο με τον Γεράσιμο Σκαφίδα. Να συνεργαστούμε με άλλους ανθρώπους και όχι να κινηθούμε μόνοι μας» είπε ο Νικορέστης Χανιωτάκης. «Αυτό για εμάς ήταν ψυχική ανάγκη, όχι μόνο παραγωγικά, όχι μόνο οικονομικά. Πιστεύουμε ότι αυτή την εποχή πρέπει να μπορούμε να βρισκόμαστε με άλλους ανθρώπους, να διαφωνούμε, να αναπροσαρμόζουμε τη σκέψη μας, να μπορούμε να κινηθούμε ανάλογα με τα νέα δεδομένα. Και φυσικά να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Είμαστε πολύ πίσω ως χώρος και ως Έλληνες, ως πολίτες αυτής της χώρας στο κομμάτι της ανοιχτοσύνης.

Όταν ξεκινήσαμε τις πρόβες υπήρξε μια πολύ δυναμική συσπείρωση των ηθοποιών με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Αυτό είναι μεγάλη χαρά. Η καταπληκτική προσήλωση στον στόχο και τον καλλιτεχνικό και τον υγειονομικό. Όλες οι πρόβες που κάναμε στις “Μάγισσες του Σάλεμ”, που είναι ένας πολυπληθής θίασος 13 ηθοποιών, όλοι τηρούσαν τους κανόνες. Θέλουμε να είμαστε παρόντες σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη.

Πιστεύουμε ότι το θέατρο συμπληρώνει τις τέχνες και μπορεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά ακόμα και αν σωματικά υπάρχουν αποστάσεις. Η ψυχική εγγύτητα δεν συνδέεται με τη σωματική επαφή και αυτό για μένα είναι πρωτεύον. Μετά το Θησείον μας εμπιστεύτηκαν άνθρωποι ξανά. Αυτό για εμάς είναι μια επιβράβευση και είναι το πιο συγκινητικό. Οι επιτυχίες ή οι αποτυχίες θα έρθουν, έχουν έρθει, θα έρθουν άλλες. Σημασία έχει οι άνθρωποι που σε εμπιστεύονται και που τους αγαπάς μέσα από αυτή τη δουλειά να σε ξαναεμπιστευτούν».

«Μήδεια» στο Εμπορικόν

Η σεζόν ξεκινάει στις 18 Οκτωβρίου με την επανάληψη της παράστασης «Μήδεια» του Μποστ που θα εγκαινιάσει τη συνεργασία του Νικορέστη Χανιωτάκη και του Γεράσιμου Σκαφίδα με τα Αθηναϊκά Θέατρα και την εταιρεία People Enter. Τον κεντρικό ρόλο της παιδοκτόνου μάνας ενσαρκώνει ο Μάκης Παπαδημητρίου. Μαζί του επί σκηνής θα δούμε τους ηθοποιούς  Κώστα Τριανταφυλλόπουλο, Τζένη Θεωνά, Νικορέστη Χανιωτάκη, Γιάννη Δρακόπουλο, Γεράσιμο Σκαφίδα, Άννα Κλάδη, Αναστασία Γεωργοπούλου και Μπέτυ Αποστόλου. Ο Γιάννης Μαθές θα παίζει πιάνο ζωντανά επί σκηνής. Η μουσική της παράστασης είναι πρωτότυπη και φέρει την υπογραφή της Monika.

«Οι μάγισσες του Σάλεμ» στο Εμπορικόν

Ακολουθούν στις 11 Νοεμβρίου «Οι μάγισσες του Σάλεμ» του Άρθρου Μίλλερ σε σκηνοθεσία και μετάφραση Νικορέστη Χανιωτάκη. Πρωταγωνιστούν οι Νικήτας Τσακίρογλου, Άκης Σακελλαρίου, Ιωάννα Παππά, Ρένια Λουιζίδου. Επίσης οι ηθοποιοί Γιάννης Καλατζόπουλος, Γεράσιμος Σκαφίδας, Θωμάς Γκαγκάς, Κατερίνα Νικολοπούλου, Ισιδώρα Δωροπούλου, Μαρία Μοσχούρη, Ηρώ Πεκτέση, Αντουανέτα Παπαδοπούλου και Δανάη Ομορεγκιέ Νεάνθη.

«Η γυναίκα με τα μαύρα» στην Πειραιώς 131

Στο θέατρο Πειραιώς 131 θα ανέβει στις 24 Οκτωβρίου «Η γυναίκα με τα μαύρα» που σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης. Τους δύο ρόλους ερμηνεύουν ο Τάσος Χαλκιάς και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης. Ο Χανιωτάκης και ο Ασπιώτης είχαν ξαναβρεθεί στο ίδιο έργο πριν από τρία χρόνια όταν η παράσταση ανέβηκε στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη, επίσης σε σκηνοθεσία Χανιωτάκη.

«Bitch boxer» και «Λευκές Νύχτες» στην Πειραιώς 131

Ο Ανδρέας Κοντόπουλος θα σκηνοθετήσει τη Μαίρη Συνατσάκη στο μονόλογο «Bitch boxer» της Σαρλότ Ζόζεφαϊν. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα το Δεκέμβριο. Στο ίδιο θέατρο ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης θα σκηνοθετήσει τον ίδιο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη στις «Λευκές Νύχτες» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα τον Φεβρουάριο του 2021. Την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Στάμος Σεμσής. Ο Ασπιώτης και η Αϊδίνη είχαν βρεθεί στο ίδιο έργο πριν από δέκα χρόνια στο θέατρο Αλκμήνη υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νικόλα Μίχα.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

The post Εμπορικόν και Πειραιώς 131: Οι νέες θεατρικές παραστάσεις appeared first on Youfly.

Keywords
Τυχαία Θέματα