Zip the Day: Ένα γράμμα στον Μίκη Θεοδωράκη

09:57 3/9/2021 - Πηγή: Youfly

Σήμερα, το Zip the day γράφει ένα γράμμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Δεν ξέρω αν η λέξη ¨ξαφνικά” ταιριάζει σ’ αυτό που μας έκανες σήμερα. Αλλά εγώ έτσι το’νοιωσα. Πως έφυγες ξαφνικά. Ήταν το ίδιο που είχα νοιώσει  όταν σε είχα πρωτοδεί, (νέο κορίτσι τότε εγώ), ν’ ανοίγεις την πόρτα και να εμφανίζεσαι ξαφνικά μπροστά μου, τεράστια ψηλός, μ’ ένα τεράστια τρυφερό  χαμόγελο, αφοπλιστικά απλός και φιλικός, με τα τεράστια χέρια σου να μην ξέρουν προς τα πού να “κάνουν”.  Δεν θυμήθηκα να βάλω

το μαγνητόφωνο ν’ αρχίσει να γράφει. Σε κοιτούσα, σε ρωτούσα, σε άκουγα να μου απαντάς , σε ανακάλυπτα αλλιώς απ’ όσο πίστευα πως σε ήξερα από τις μουσικές και τα τραγούδια σου, μέσα από όσες χαραμάδες μου επέτρεπαν οι λέξεις, οι κινήσεις , οι συλλογισμοί σου. Και το’ξερα, πως πια, εσύ ήσουν ο δικός μου ήρωας.

Η μουσική του Ζορμπά είναι η μουσική της ζωής

“Η μουσική του Ζορμπά είναι η μουσική της ζωής” είχε πει ο Άντονι Κουίν, και εσύ ήσουν ο ορισμός της ζωής. Με τις νότες, με τις λέξεις, με τη στάση και τις θέσεις σου, με την τόλμη, την ελευθερία του μυαλού και της ψυχής σου. Με το χιούμορ, τη μεγαλοσύνη της απλότητας σου, την απλωσιά σου. Πέρα κι έξω από όρια και κανόνες, ήσουν αυτός που ομόρφυνε τη δική μας ζωή, την ψυχή, το μυαλό μας. Που μας έκανε καλύτερους, πιο πλούσιους σε όνειρα, σε γνώση, σε περηφάνεια, σε αξιοπρέπεια.

Έβαλες μουσική στα ποιήματα και στους ποιητές που αγαπήσαμε, στο Ρίτσο, τον Αναγνωστάκη, τον Ελύτη, τον Γκάτσο, τον Σεφέρη, τον Λειβαδίτη, τον Μπουρμπούλη, τους έκανες κομμάτι της ζωής μας, της λύπης και της χαράς μας. «Όταν έγραψες τον Επιτάφιο και αργότερα την Ρωμιοσύνη που ήταν η μεγάλη δόξα σου, είπα πραγματικά ότι εδώ πέρα είναι ένας δρόμος για να πλησιάσει η ποίηση μέσω της μουσικής εκείνους τους ανθρώπους που δεν θα τους πλησίαζε ίσως ποτέ», είχε πει ο Γιάννης Ρίτσος .

«Ακούω την ανάσα των ποιητών, τους παλμούς της καρδιάς και το τραγούδι τους», θα έγραφες εσύ ο ίδιος, χρόνια αργότερα.

Παγκόσμιος Μίκης

Ιδιοφυής μουσικός, ευαίσθητος συνθέτης, φλογερός επαναστάτης, ενθουσιώδης πολιτικός, ακούραστος πολεμιστής με όπλα τις νότες και τις λέξεις σου, “απαγορευμένος” από τη χούντα, ήρωας που πυρπολούσες ψυχές και συνειδήσεις για όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Παγκόσμιος Έλληνας. Παγκόσμιος Μίκης.

«Πάντα έζησα με δύο ήχους – έναν πολιτικό, ένα μουσικό», είπες στους New York Times το 1970 και ο κριτικός Τζων Ρόκγουελ έγραψε πως όλα τα στοιχεία της μουσικής σου, οι συναρπαστικές μελωδίες με το πανταχού παρόν μπουζούκι, ενώνονται με τρόπο ευρηματικό και υπέροχο.

Μαγικά και υπέροχα μας ακολουθούσαν, μας ακολουθούν και θα μας ακολουθούν οι μουσικές και τα τραγούδια σου. Όλες κι όλα. Μαζί κι αυτές απ’ τον κινηματογράφο:  απ’ το Σέρπικο, το Ζ, τον Ζορμπά, τους Εραστές της Τερουέλ.

Ενάντια και κόντρα σε όποιον και ό,τι σου περιόριζε την απλωσιά της σκέψης, των ονείρων σου, της μουσικής σου. Μέχρι το τέλος.

“Έχω χορέψει πολλές φορές με το Χάρο, έχω πιει κρασί με το Χάρο. Ε, δεν θα ‘ρθει μια μέρα που θα με νικήσει και θα με πάρει; ” έλεγες και γελούσες

Ήρθε και σε πήρε. Μα εσύ είσαι ο νικητής. Της διεκδίκησης των ονείρων μας, των μικρών και μεγάλων στιγμών μας, της αλήθειας μας,  της ζωής μας,

Τον γύρο του κόσμου κάνει ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη

Η φήμη, άλλωστε, του σπουδαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη είχε περάσει τα σύνορα της χώρας από νωρίς, με τη μουσική του να τραγουδιέται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα ξένα Μέσα σπεύδουν να καλύψουν την είδηση του θανάτου του, με εκτενή ρεπορτάζ για τη ζωή και το έργο του και αναφορές τόσο στην καλλιτεχνική του πορεία, όσο και στην ενασχόλησή του με την πολιτική.

«”Ο Μίκης μας έφυγε”: Ο Θεοδωράκης, συνθέτης του “Ζορμπάς” πέθανε σε ηλικία 96 ετών» γράφει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Μεταξύ άλλων αναφέρει στο άρθρο του: «Κινητοποίησε ένα προοδευτικό, δημοκρατικό όραμα για τον κομμουνισμό και τον κόσμο μέσα από τη μουσική του».

Σε ό,τι αφορά τη διαδρομή στο πολιτικό σκέλος, το πρακτορείο παραπέμπει στα λόγια του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη σε συνέντευξη που είχε δώσει στο Reuters κάποτε: «Δεν είμαι κομμουνιστής ή σοσιαλδημοκράτης ή οτιδήποτε άλλο. Είμαι ελεύθερος άνθρωπος» είχε δηλώσει.

New York Times για Μίκη

Στις ανησυχίες του Μίκη Θεοδωράκη γύρω από τη μουσική και την πολιτική αναφέρεται και η New York Times. «Ο Μίκης Θεοδωράκης, Έλληνας συνθέτης και μαρξιστής επαναστάτης, πέθανε στα 96 του χρόνια» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.

Κάνοντας, μεταξύ άλλων, αναφορά στα έργα του «Ζορμπάς», «Ζ», «Σέρπικο», η εφημερίδα παρουσιάζει τις δημιουργίες που έγραψαν ιστορία, αλλά στέκεται και σε όσα έζησε ο ίδιος στη διάρκεια της δικτατορίας το διάστημα 1967 – 1974, οπότε και φυλακίστηκε.

«Πάντα ζούσα με δύο ήχους: Έναν πολιτικό και έναν μουσικό» είχε πει ο Μίκης Θεοδωράκης στη New York Times το 1970.

Ελλάδα

Μίκης Θεοδωράκης: Η σπουδαία κληρονομιά που αφήνει πίσω ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης

«Μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας, το 1974, ο Μίκης Θεοδωράκης επέστρεψε στην πατρίδα του και τιμήθηκε ως ήρωας και σύμβολο ελευθερίας» γράφει από την πλευρά της η Deutsche Welle.

Παράλληλα, η εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφερθεί στην ενεργή παρουσία του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη και στα πολιτικά της χώρας, παρατηρώντας ότι είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στα μέτρα λιτότητας που είχαν επιβληθεί στην Ελλάδα, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Κάνοντας μια αναδρομή στο 2012, η εφημερίδα θυμίζει κάποια από τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη: «Ζούμε μια εθνική τραγωδία» είχε πει.

Την ίδια στιγμή, η ιταλική εφημερίδα La Stampa τονίζει ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού» και «αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική και στην πολιτική».

«Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους συνθέτες της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος με τη μουσική για τον Αλέξη Ζορμπά έγραψε κινηματογραφική ιστορία, πέθανε στα 96 του χρόνια» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, σημειώνοντας ακόμα σύμφωνα με το ΑΜΠΕ: «Για πολλούς Έλληνες ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μέχρι και σήμερα η φωνή του λαού. Η μουσική του θεωρήθηκε παρηγοριά, ειδικά σε ιστορικά δύσκολες εποχές, όπως η στρατιωτική δικτατορία, αλλά και ένδειξη αντίστασης».

Δείτε επίσης:

Zip the Day: September Songs, Street Art και ο Χάλκινος ΘεόςZip the Day: Μόδα, Vaccie και η Claire Rousso

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

The post Zip the Day: Ένα γράμμα στον Μίκη Θεοδωράκη appeared first on Youfly.

Keywords
Τυχαία Θέματα