Future Theatre Fund και Tik Tok σώζουν μια γενιά ταλέντων

20:07 2/12/2020 - Πηγή: Youfly

Όσοι άνθρωποι προσπαθούν να μπουν φέτος στην θεατρική βιομηχανία αντιμετωπίζουν μία αβέβαιη πορεία. Η χρονιά αυτή έδειξε να καταπίνει κάθε ίχνος πολιτιστικής δραστηριότητας και σχεδόν ολόκληρος ο καλλιτεχνικός κόσμος  μοιάζει να πνέει τα λοίσθια. Βέβαια, τα νέα ταλέντα που αναδύονται διεκδικώντας ένα μερίδιο στο χώρο της τέχνης σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, χρειάζονται υποστήριξη για να μπορέσουν

να αναπτυχθούν.

Το Λονδίνο, ως ένα από τα πιο αξιοζήλευτα και συναρπαστικά θεατρικά περιβάλλοντα στον κόσμο, έχει αντιληφθεί από την πρώτη στιγμή την ανάγκη για την ουσιαστική στήριξη του πολιτισμού και γι’ αυτό ίδρυσε το Future Theatre Fund, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο Νεολαίας και το Τik Tok, για την υποστήριξη των νέων ταλέντων του βρετανικού θεάτρου.

Τι είναι το Future Theatre Fund στο Λονδίνο;

Το Future Theatre Fund είναι ένα ταμείο 120.000 £ που έχει συσταθεί για να βοηθήσει νέα ταλέντα που αγωνίζονται σε έναν χώρο που βάλλεται λόγω της πανδημίας. Δέκα απόφοιτοι από τις κορυφαίες δραματικές σχολές του Ηνωμένου Βασιλείου και υποψήφιοι από θεατρικά προγράμματα, θα λάβουν 10.000£ και την επιπλέον καθοδήγηση που θα χρειαστούν στην αρχή της καριέρας τους.

Δύο ακόμη πολλά υποσχόμενοι υποψήφιοι θα επιλεγούν για το βραβείο Tik Tok Breakout, το πρώτο του είδους του, που θα χρηματοδοτήσει αυτούς που μπορεί να μην έχουν πάρει επίσημη εκπαίδευση στο θέατρο, θέλουν όμως να ξεκινήσουν τη δική τους καλλιτεχνική πορεία.

Έχει δημιουργηθεί ένα καταπληκτικό πάνελ, στο οποίο θα προεδρεύει ο Paul Roseby του Εθνικού Θεάτρου Νεολαίας και περιλαμβάνει τους: Helen McCrory, Andrew Lloyd Webber και Kwame Kwei-Armah. Πίσω από τα παρασκήνια θα υπάρχουν εξίσου εξαιρετικά ταλέντα όπως η Amy Ball, επικεφαλής του Casting στο Royal Court, η απίστευτη σχεδιάστρια Soutra Gilmour και ο Richard Waterworth, επικεφαλής του Tik Tok στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η υποστήριξη των νέων ταλέντων του θεάτρου είναι σημαντική

Η Helen McCrory είπε: «Είναι φανταστικό ότι αυτά τα κεφάλαια έχουν διατεθεί για να βοηθήσουν την επόμενη γενιά ηθοποιών, σκηνοθετών και καλλιτεχνών που περιμένουν να ανέβουν στην κλίμακα της τέχνης. Αυτοί είναι οι νέοι χωρίς υποστήριξη. Φεύγουν από το κολέγιο και περιμένουν μέχρι να ανοίξουν ξανά τα θέατρα, τα στούντιο και οι γκαλερί. Αυτά τα έπαθλα, 10.000 £ το καθένα, θα είναι ένα πραγματικό σχοινί διάσωσης. Καλή τύχη σε όλες τις συμμετοχές».

Ο Kwame Kwei-Armah, καλλιτεχνικός διευθυντής του Young Vic Theatre, ελπίζει πως η ανακοίνωση του Ταμείου Νεολαίας θα καθησυχάσει τους νέους στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι υπήρχε «χώρος» για αυτούς, προσθέτοντας: «πρέπει να απλώσουμε το χέρι μας στους νέους καλλιτέχνες και να πούμε είμαστε εδώ και  σε βλέπουμε».

Το θέατρο στηρίζει την οικονομία της χώρας

Στη Βρετανία, ο ζωντανός αυτός τομέας του θεάτρου, φέρνει από μόνος του 7 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία κάθε χρόνο, στηρίζοντας τη βιομηχανία φιλοξενίας και τουρισμού και ενεργώντας ως εκκολαπτήριο ταλέντων για τηλεόραση και κινηματογράφο (Michaela Coel, James Graham, Phoebe Waller-Bridge, Sam Mendes).

Ο ιδιοκτήτης του Evening Standard, Evgeny Lebedev, είπε: «Είμαι πάρα πολύ περήφανος που το Ταμείο Standard Future Theatre Evening θα υποστηρίξει μερικά από τα καλύτερα αναδυόμενα ταλέντα που θα αποτελέσουν την καρδιά του θεάτρου στο West End του Λονδίνου στο μέλλον. Αυτή η πρωτοβουλία είναι μια κρίσιμη επένδυση στο πολιτιστικό μας κεφάλαιο που θα επιτρέψει στο αγαπημένο μας θέατρο να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό».

Η Βρετανία κάνει τη διαφορά

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε αυτήν την περίοδο της πρωτοφανούς πίεσης στον τομέα των παραστατικών τεχνών, πρέπει να τεθεί το ερώτημα του κατά πόσο είμαστε αποφασισμένοι να προσφέρουμε απτή υποστήριξη στον κλάδο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν από τις χώρες που σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έβαλε από νωρίς την πλάτη του και σαν σύγχρονος Άτλαντας στήριξε τον δικό του πολιτιστικό κόσμο έμπρακτα.

Αφενός η τελευταία δράση της Βρετανίας για τη στήριξη των νέων ταλέντων, μπορεί να δείξει πόσους ανθρώπους έχουν που είναι πρόθυμοι να δημιουργήσουν καλλιτεχνική αριστεία, αφετέρου μπορεί να νιώσει ηθικά υπερήφανη που δεν εγκατέλειψε ποτέ τις προσπάθειες για τη στήριξη του πολιτισμού.

Αλήθεια, ο δικός μας πολιτιστικός κόσμος, πόσο υπερήφανος να νιώθει άραγε;

Δείτε επίσης: Τα ιστορικά θέατρα του West End που χάθηκαν

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

The post Future Theatre Fund και Tik Tok σώζουν μια γενιά ταλέντων appeared first on Youfly.

Keywords
Τυχαία Θέματα