Chick Corea: Ένας αιώνιος μύθος

14:35 13/2/2021 - Πηγή: Youfly

Με αφορμή τον θάνατο του Chick Corea στις 9 Φεβρουαρίου, κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα στον αιώνιο μύθο της τζαζ.

Ο αρχιτέκτονας του jazz-rock fusion, ο πολυδιάστατος καλλιτέχνης, ο πολυμήχανος μουσικός, ο ταλαντούχος πιανίστας, ο ανήσυχος και αστείρευτος δημιουργός. Ο συνάμα ακουστικός και ηλεκτρικός, τζαζ και κλασικός. Ο μοναδικός, ο κορυφαίος. Ο μύθος, Chick Corea!

Chick Corea ο αιώνιος
μύθος της τζαζ και όχι μόνο

Ο Chick Corea αδιαμφισβήτητα είναι ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς όχι μόνο της τζαζ, αλλά της ευρύτερης παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Η καλλιτεχνική του πορεία θα μπορούσε να συνοψίζει την ουσία των γνώσεών μας για την τζαζ, ως μία μοναδικής αξίας σελίδα στην εγκυκλοπαίδεια της μουσικής ιστορίας. Κάπου εκεί, δίπλα στο όνομά του καταγράφεται ο απίστευτος αριθμός των 23 βραβείων Grammy και τριών Latin Grammy, περισσότερα από κάθε άλλο μουσικό, να πιστοποιούν την αξία των σχεδόν 90 συνολικά άλμπουμ του.

Την Τρίτη, στο σπίτι του στην Τάμπα των ΗΠΑ, ο αξιότιμος κύριος Corea έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας την τελευταία του επίγεια πνοή σε ηλικία 79 ετών. Και κάπως έτσι, αυτός ο μοναδικός καλλιτέχνης, ο μουσικός επί γης προφήτης, μας άφησε ορφανούς στο παρόν για να χαραχθεί στο ένδοξο παρελθόν, διαθέτοντάς μας μια πλούσια κι ανεκτίμητη κληρονομιά για το μέλλον. Κάπως έτσι, ο Chick Corea ολοκλήρωσε τον κύκλο της ανθρώπινης ζωής και πέρασε στην υπερβατική σφαίρα του θρύλου.

Η ζωή του Chick Corea

Γεννήθηκε τη 12η Ιουνίου του 1941 στο Τσέλσι της Μασαχουσέτης και πήρε το όνομα Armando Anthony Corea. Η μητέρα του ήταν η Anna Zaccone Corea. Ο πατέρας του, Armando Corea, ήταν τρομπετίστας στη Βοστόνη. Ο νεαρός Armando Anthony άρχισε να μαθαίνει πιάνο από τεσσάρων ετών, σε ένα σπίτι «πλημμυρισμένο» με τους ήχους των Charlie Parker και Dizzy Gillespie αλλά και των Beethoven και Mozart. Παιδικά ακούσματα που έμελλαν να τον διαμορφώσουν στον μουσικό που γνωρίσαμε και αποχαιρετούμε με μεγάλη λύπη.

Το χαϊδευτικό του το οφείλει σε μια θεία του η οποία, στις ασυγκράτητες εκφράσεις αγάπης προς τον μικρό της ανιψιό, του τσιμπούσε επίμονα τα «μεγάλα αυτά μάγουλα» με την πρώτη ευκαιρία, αποκαλώντας τον «cheeky». Τελικά, δεν τον ενοχλούσε και τόσο πολύ, καθώς το μετέτρεψε σε Chick κι έτσι το παιδικό του «βασανιστήριο» καταγράφηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία.

Ο  Corea μετακόμισε σε νεαρή ηλικία για τη Νέα Υόρκη, για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο Columbia και τη σχολή Julliard. Χρειάστηκαν μόλις λίγοι μήνες για να αφήσει πίσω του τα ακαδημαϊκά αμφιθέατρα και να αρχίσει να παίζει μουσική στα κλαμπ της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ. Η πρώτη του μπάντα ήταν με τους κρουστούς Mongo Santamaria και Willie Bobo και τον τραγουδιστή της swing, Cab Calloway.

Το 1968 ο Corea θα αντικαταστήσει τον σπουδαίο Herbie Hancock, στη θέση του πιανίστα στο κουιντέτου του θρυλικού Miles Davis και θα ηχογραφήσουν μαζί το πρώτο άλμπουμ του Davis με ηλεκτρικό πιάνο. Μαζί θα ηχογραφήσουν επίσης και τα συνταρακτικά «Bitches Brew» και «In a Silent Way», τα οποία θα παρουσιάσουν σε μια ιστορική συναυλία, μπροστά σε ένα κοινό 600.000 θεατών.

Ο Chick Corea στη σκηνή με τον Miles DavisΟι Circle και οι Return to Forever

Στη συνέχεια, ο Chick Corea θα ιδρύσει τους «Circle». Το συγκρότημα υιοθέτησε μια Avant-Garde προσέγγιση και, παρά τη σύντομη πορεία του, ήταν ιδιαίτερα επιδραστικό στη μουσική σκηνή της εποχής.

Το 1971 θα ιδρύσει τους «Return to Forever» και θα βγάλουν το πρώτο τους άλμπουμ, με επιρροές από τη μουσική παράδοση της Βραζιλίας, ενώ το 1972 θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με ένα άλλο ιερό τέρας της τζαζ, τον Gary Burton, στο δίσκο «Crystal Silence». Οι δυο τους έμειναν εγκάρδιοι φίλοι και συνεργάτες για πολλά χρόνια. Οι δύο αυτοί δίσκοι, ηχογραφημένοι στην περίφημη ECM,  αποκάλυψαν στο διεθνές κοινό σχεδόν όλο το ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής έκφρασης και ξεχωριστής ταυτότητας του Chick Corea. Από τη γαλήνη του διαλογισμού, έως τη δυναμικότητα της αυθόρμητης έμπνευσης, του ενθουσιασμού και της ζωηράδας.

Ο Burton τότε είχε δηλώσει ότι ηχογράφησαν αυτό το δίσκο μέσα σε μόλις τρεις ώρες, κληροδοτώντας σε όλους εμάς άπειρες στιγμές απόλαυσης. Ως ντουέτο κυκλοφόρησαν ακόμα 7 δίσκους, συνεχίζοντας τις κοινές σκηνικές τους εμφανίσεις μέχρι και την απόσυρση του Burton.

Οι «Return to Forever» συνέχισαν την πορεία τους, με πιο συνεπή μέλη τους Stanley Clarke, Al di Meola και Lenny White. Το κουαρτέτο κυκλοφόρησε αρκετά δημοφιλή άλμπουμ με επιρροές από τη hard rock μουσική. Ο Corea, ταυτόχρονα, παρουσίαζε κι άλλες δημιουργίες του μαζί με τις φημισμένες Akoustic και Elektrik Band. Αργότερα, μελετώντας σε βάθος τη δυτική μουσική παράδοση, ηχογράφησε κομμάτια κλασικών συνθετών όπως ο Mozart και ο Chopin, συνθέτοντας παράλληλα και το δικό του κοντσέρτο για συμφωνική ορχήστρα.

Ο Gary Burton έχει δηλώσει για τον αγαπημένο του φίλο ότι «μπορεί να παίξει τα πάντα, σε όλα τα στυλ. Η ικανότητά αυτή του Chick Corea δεν μπορεί να συγκριθεί με κανενός, όταν μιλάμε για τον κόσμο της τζαζ».

Chick Corea: «Χαράξτε το δικό σας μονοπάτι»

Το 1997, στην ομιλία του στους απόφοιτους του Berklee College of Music, ο Chick Corea τους συμβούλευσε: «Χαράξτε το δικό σας μονοπάτι. Δεν είναι κακό να είστε ο εαυτός σας. Στην πραγματικότητα, όσο πιο πολύ είσαι ο εαυτός σου, τόσο πιο επιτυχημένος γίνεσαι».

Στην πορεία της σπουδαίας καριέρας του, ηχογράφησε πολλούς ακόμα δίσκους. Άλλοτε δίνοντας βήμα σε νέους μουσικούς κι άλλοτε ανταμώνοντας με τους παλιούς συνοδοιπόρους του. Με μια εκρηκτική μίξη νοσταλγίας και θέλησης να συνεχίσει να προχωράει μπροστά. Μέχρι και τον πρόσφατο θάνατό του, δεν σταματούσε να περιοδεύει τον κόσμο και να παίζει για το απανταχού κοινό. Μάλιστα, για αυτή τη χρονιά ετοίμαζε την περιοδεία για τον εορτασμό των 80 χρόνων του. Δυστυχώς, δεν θα έχουμε την ευκαιρία να τον χαρούμε έστω για μια τελευταία φορά στη σκηνή.

Ο μύθος της τζαζ Chick Corea στην Ελλάδα

Κάποιοι, όμως, από εμάς ήμασταν αρκετά τυχεροί και ευλογημένοι να τον δούμε από κοντά, στην Ελλάδα. Η αξέχαστη συναυλία του στο Φεστιβάλ Κασσάνδρας με τον Gary Burton στο αμφιθέατρο της Σίβηρης και η εκρηκτική εμφάνισή του στο Athens Jazz Festival στο Θέατρο Λυκαβηττού με την Elektrik Band του, θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας.

Φωτογραφία από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κασσάνδρας 1997

Με περηφάνεια θα αφηγούμαι ότι είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω προσωπικά. Την πρώτη φορά, ήμουν ακόμα παιδί και δεν ήξερα ποιος είναι. Το μόνο που γνώριζα είναι ότι παίζει εξαιρετικό πιάνο. Κι αφού έβλεπα τους «μεγάλους» να τον αποθεώνουν, πίστεψα πως έχουν δίκιο. Ήμουν εκεί και σε όλες τις επόμενες συναυλίες του. Ακόμα κι αν μου διαφεύγουν κάποιες λεπτομέρειες από την αρχική, το κενό αντικαταστάθηκε από πλήθος προσωπικών στιγμών με τον Chick, κάποιες από αυτές μάλιστα, ιδιαίτερα τρυφερές. Όπως όταν ποζάραμε μαζί με τον πατέρα μου για να κάνει τα πορτρέτα μας, στην ανάπαυλα ενός soundcheck. Ναι, ήταν και χαρισματικός ζωγράφος. Ήταν επίσης κι ένας ευφυέστατος άνθρωπος, με πολλές ευαισθησίες, με ζηλευτή ευρυγνωσία και με συγκροτημένο λόγο. Μια σπάνια προσωπικότητα.

Chick Corea: ένα μοναδικό μουσικό ουράνιο τόξο

Κάποιες φορές, ακούγοντας τη μουσική του, είναι σα να βιώνεις ένα πανέμορφο όνειρο. Ένα βαθύ όνειρο που σε τραβά σε έντονα συναισθήματα και σε ταξιδεύει σε ξένους, ανεξερεύνητους κόσμους που δεν είχες ποτέ φανταστεί. Με ηχοχρώματα που δεν θα συναντήσεις σε κανένα ουράνιο τόξο. Ίσως ο ίδιος ο Chick Corea είναι ένα μοναδικό μουσικό ουράνιο τόξο, σε ένα χρωματικό φάσμα που δεν είναι γήινο και που τα μάτια μας αδυνατούν να το συλλάβουν. Τα αυτιά μας, όμως, μπορούν να το «χαζεύουν» δίχως ενοχές για το μοναδικό αυτό προνόμιο που απολαμβάνουν, εις βάρος κάποιων άλλων μας αισθήσεων. Σε αυτή την «πεντάγραμμη» ουράνια παρτιτούρα που, από δω και στο εξής, μετά από κάθε βροχή θα αναζητούμε νοσταλγικά τις θεϊκές του νότες.

Κάποιες άλλες φορές, ο ηλεκτρισμός της μουσικής του θα διαπερνά και πάλι βίαια όλο το σώμα, προκαλώντας μας γλυκιά ανατριχίλα, μια πρωτόγνωρη «φαγούρα» τζαζιστικής ηδονής. Άλλες πάλι φορές, οι κλασικές συνθέσεις του θα συνεχίζουν να μας θυμίζουν έναν μοντέρνο Gershwin που αμφισβητεί τα σύνορα των μουσικών ειδών. Ο ίδιος, εξάλλου, πάντα επέμενε πως «η μουσική δεν κατηγοριοποιείται. Η μουσική έκφραση και δημιουργία είναι μια συνεχής διαδικασία εξέλιξης – μια ατέλειωτη συγχώνευση των διαφόρων ρευμάτων».

Ο υπερβατικός αρχιτέκτονας, ο πολυσχιδής καινοτόμος, ο αιώνιος μύθος.

Ο Chick Corea…

Καλό ταξίδι κύριε Κορία. Χάρηκα που σας γνώρισα!

Δείτε επίσης:

Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη: ο Τάκης Πατερέλης σε κονσέρτο live streamingΙσπανία: Οι απώλειες στη μουσική βιομηχανία και τα ανεπαρκή μέτρα

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook . Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

The post Chick Corea: Ένας αιώνιος μύθος appeared first on Youfly.

Keywords
μυθος, jazz festival, fusion, ηλεκτρικος, latin, ηπα, ιουνίου, anna, beethoven, mozart, νέα, columbia, circle, burton, crystal, αποσυρση, white, rock, chopin, στυλ, music, ελλαδα, athens, jazz, festival, θεατρο, μνήμη, live, αποσυρση αυτοκινητων 2011, αξια, Καλή Χρονιά, 600 δις, εκλογες ηπα, burton, μνήμη, βημα, εγκυκλοπαιδεια, ηπα, μητερα, μουσικη, ονειρο, προγραμμα, σφαιρα, music, αρθρο, ανθρωπος, αυτια, αφορμη, βροχη, δυστυχως, δυτικη, εαυτος, ευκαιρια, εκφρασεις, εκφραση, εμειναν, εμφάνιση, ετων, ζωη, ζωης, ηλικια, ημουν εκει, ομιλια, κυριε, λεπτομερειες, λυπη, λογο, ματια, μηνες, μιξη, μικρο, νεα υορκη, νοτες, παντα, ουρανιο τοξο, ουρανιο, ονομα, ουσια, παιδικα, παιδι, πιανο, πιο πολυ, πνοη, συνεχεια, σωμα, σπιτι, στυλ, τοξο, τριτη, τσελσι, φεστιβαλ, φορα, ωρες, athens, anna, beethoven, white, chopin, circle, columbia, δικιο, εμφανισεις, festival, φιλοι, fusion, ιδιαιτερα, ιουνίου, jazz, jazz festival, latin, mozart, μπροστα, ορχηστρα, ουρανια, rock, σκηνη, ταξιδι, θεια, υλικο, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα