Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο – Προληπτικά μέτρα για τους ταξιδιώτες – 2 Μαρτίου 2021

COVID-19

O ιός SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και εξαπλώθηκε παγκόσμια προκαλώντας πανδημία. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού και η λοίμωξη αναπνευστικού που προκαλεί ονομάστηκε COVID-19. Ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται. Η λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κυνάγχη. Οι κορωνοϊοί συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων

ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς.

Από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 7 Μαρτίου 2021 αναφέρθηκαν συνολικά 116.166.652 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και 2.582.528 θάνατοι.

Χώρες / περιοχές που ανέφεραν κρούσματα COVID-19, τις τελευταίες 7 ημέρες, 1 έως 7 Μαρτίου 2021

Πηγή :  https://www.who.int/publications/m/item/weekly-epidemiological-update—10-march-2021

Οδηγίες

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται πολύ υψηλός. Γενικά συνιστάται η αποφυγή των ταξιδιών εάν  δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Ιδιαίτερα για τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου –  Κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΙΔΑΔ/Φ.64/420/16446 – ΦΕΚ 4011/Β/18-9-2020 – συνιστάται ισχυρά η αποφυγή μετακινήσεων εντός και εκτός Ελλάδας λόγω κινδύνου σοβαρής νόσησης και νοσηλείας.

Πληροφορίες σχετικά με τα διαθέσιμα εμβόλια βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ –  https://eody.gov.gr/erotiseis-kai-apantiseis-schetika-me-ton-emvoliasmo-gia-ton-koronoio-sars-cov-2/ .

 

Πριν το ταξίδι

ενημερώνεστε για τους ισχύοντες περιορισμούς, σχετικά με ταξίδι στη χώρα/περιοχή προορισμού

Σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στις ιστοσελίδες:

IATA Travel Centre https://www.iatatravelcentre.com/world.phpRe-open EU https://reopen.europa.eu/elCDC COVID-19 Travel Recommendations by Destination https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/map-and-travel-notices.html

και επίσης στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Υγείας ή των Πρεσβειών και Προξενείων των χωρών προορισμού.

αναβάλετε το ταξίδι σας αν έχετε πυρετό ή συμπτώματα  από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού

πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντηλο ή με το μανίκι και όχι με το χέρι όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα αν έχετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ και αναζητείστε ιατρική βοήθειααποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

Στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους προσέλευσης και αναμονής ταξιδιωτών και επίσης σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Εξαιρούνται α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών Κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΙα/ΓΠ.οικ. 13805/2021 – ΦΕΚ 843/Β/3-3-2021

Μετά την επιστροφή

παρακολουθήστε την υγείας σας για 14 ημέρες.παραμείνετε στο σπίτι αν εμφανίσετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ έως και 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας. Αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

Είσοδος στην Ελλάδα

Πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες για την είσοδο στην Ελλάδα

 Protocol for Arrivals in Greece – https://travel.gov.gr/.

 

Ισχύοντα μέτρα περιορισμού μετάδοσης της COVID-19 λοίμωξης στην Ελλάδα

Κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΙα/Γ.Π.οικ. 14466/2021 – ΦΕΚ 896/Β/5-3-2021

Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες πριν και μετά το ταξίδι να ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ (1135, 210-5212054) για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν.

Αιμορραγικός πυρετός Ebola

Στις 7 Φεβρουαρίου 2021 ανακοινώθηκε επιδημία αιμορραγικού πυρετού Ebola (EVD) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Έως τις 18 Φεβρουαρίου 2021 αναφέρθηκαν 4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2 θάνατοι. Τα κρούσματα εντοπίζονται στην επαρχία Βόρειο Κίβου (North Kivu), στις περιοχές Biena (2 κρούσματα) και Katwa (2 κρούσματα). Έως τις 8 Φεβρουαρίου 2021 εντοπίστηκαν και είναι υπό παρακολούθηση 117 επαφές.

Γεωγραφική κατανομή επιβεβαιωμένων και πιθανών κρουσμάτων αιμορραγικού πυρετού Ebola, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, 2021

Πηγή: https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/TAB-Ebola-DRC-Feb-2021.pdf

Στις 14 Φεβρουαρίου 2021 ανακοινώθηκε επιδημία αιμορραγικού πυρετού Ebola (EVD) στη Γουινέα. Έως τις 18 Φεβρουαρίου 2021 αναφέρθηκαν 7 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και 5 θάνατοι. Τα κρούσματα εντοπίζονται στην περιοχή Gouécké, Nzérékoré Region. Έως τις 15 Φεβρουαρίου 2021 εντοπίστηκαν και είναι υπό παρακολούθηση 192 επαφές (164 επαφές στην περιοχή N’Zérékoré και 28 στην περιοχή Ratoma, Conakry).

Γεωγραφική κατανομή επιβεβαιωμένων και πιθανών κρουσμάτων αιμορραγικού πυρετού Ebola, Γουινέα, 2021

Πηγή: https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Ebola-virus-disease-outbreak-in-Guinea-2021.pdf

Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola είναι μία πολύ σπάνια αλλά θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη. Η περίοδος επώασης διαρκεί από 2 έως 21 ημέρες και ακολουθεί απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγιών, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κόπωσης και κοιλιακού άλγους. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα, κυνάγχη και επιπεφυκίτιδα. Με την εμφάνιση του πυρετού ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός. Δεν υπάρχει κατάσταση φορείας.

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω επαφής με αίμα, ιστούς και σωματικά υγρά ασθενών ή νεκρών που νόσησαν από αιμορραγικό πυρετό Ebola.Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα (π.χ. πίθηκοι), καθώς επίσης και με τη σεξουαλική επαφή.

Παρόλο που δεν έχει αναφερθεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, συνιστάται η χρήση μάσκας και οφθαλμικής προστασίας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα ή εμέτους.

 

Οδηγίες

Ο κίνδυνος προσβολής ενός ταξιδιώτη από τον ιό Ebola κατά την επίσκεψή του στις προσβεβλημένες περιοχές  θεωρείται χαμηλός. Επιπλέον, η πιθανότητα εισαγωγής κρουσμάτων στην Ευρώπη θεωρείται πολύ χαμηλή.

Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται τις προσβεβλημένες  περιοχές συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας όπως:

συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.καλό πλύσιμο και ξεφλούδισμα φρούτων και τα λαχανικών πριν την κατανάλωσή τους.αποφυγή επαφής με άγρια ζώα, ζωντανά ή νεκρά, και κατανάλωσης ακατέργαστου κρέατος που προέρχεται από αυτά.αποφυγή άμεσης επαφής με ασθενείς, σωματικά υγρά ασθενών, σορούς/ σωματικά υγρά θανόντωνεφαρμογή ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών.

Πλέον έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν δύο εμβόλια για τον ιό Έμπολα, που απευθύνονται σε άτομα υψηλού κινδύνου (πχ επαγγελματίες υγείας, ανθρωπιστικές αποστολές  που επισκέπτονται  χώρες με επιδημία)

https://www.who.int/emergencies/diseases/ebola/frequently-asked-questions/ebola-vaccine

Τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν συστήνονται στους κοινούς ταξιδιώτες.

Οι ταξιδιώτες, εάν εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με τον αιμορραγικό πυρετό Ebola κατά τη διάρκεια παραμονής τους σε προσβεβλημένη περιοχή, θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια. Στην περίπτωση που, ταξιδιώτης αναπτύξει  συμπτώματα κατά τη διάρκεια της επιστροφής του, με όποιο μεταφορικό μέσο, χωρίς να ενημερώσει την εταιρεία μεταφορών για τα συμπτώματά του, θα πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια κατά την άφιξη και να αναφέρει το πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού, έτσι ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά της νόσου και να διευκολυνθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών.

Μετά την επιστροφή από προσβεβλημένη περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο επώασης της νόσου (2-21 μέρες), οι ταξιδιώτες συστήνεται να παρακολουθούν την υγεία τους για 21 ημέρες και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και να ενημερώσουν τον ΕΟΔΥ (210-5212000).

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ότι αφορά στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις.

Κίτρινος πυρετός

Από τις αρχές του 2020 είναι σε εξέλιξη επιδημία κίτρινου πυρετού στη Νιγηρία. Έως τις 25 Δεκεμβρίου 2020 αναφέρθηκαν 3.112 ύποπτα κρούσματα κίτρινου πυρετού στις πολιτείες Enugu, Delta, Benue, Bauchi, Borno, Edo, Ebonyi, Oyo, Ekiti, Gombe, Kogi, Akwa Ibom, Osun, Plateau και Taraba.

Πηγή : https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/338413/OEW01-271203012021.pdf

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένου κουνουπιού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την Προστασία από τα έντομα. Το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού συστήνεται σε όλους τους ταξιδιώτες ηλικίας ≥9 μηνών, που θα επισκεφθούν περιοχές με κίνδυνο μετάδοσης του ιού του κίτρινου πυρετού, τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την αναχώρηση. Μία δόση εμβολίου κίτρινου πυρετού παρέχει επαρκή προστασία εφ’ όρου ζωής. Δεν χρειάζεται χορήγηση αναμνηστικής δόσης.

Επίσης, οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τα σημεία και τα συμπτώματα του κίτρινου πυρετού και να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα τόσο κατά την παραμονή τους σε ενδημική για τη νόσο περιοχή όσο και μετά την επιστροφή από αυτή.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ότι αφορά στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις.

 

Δάγκειος πυρετός

Αμερική και Καραϊβική

Το 2021, από την αρχή του έτους έως τις 14 Φεβρουαρίου, αναφέρθηκαν 20.368 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα δάγκειου πυρετού. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται στη Νικαράγουα (4.297), στην Κολομβία (4.118), στην Παραγουάη (3.790), στο Μεξικό (1.951) και στο Εκουαδόρ (1.670).

Ασία

Μπαγκλαντές: Από την αρχή του έτους έως τις 21 Φεβρουαρίου 2021 αναφέρθηκαν 38 κρούσματα.

Λάος: Από την αρχή του έτους έως τις 31 Ιανουαρίου 2.021 αναφέρθηκαν 26 κρούσματα.

Μαλαισία: Από την αρχή του έτους έως τις 23 Ιανουαρίου 2021 αναφέρθηκαν 2.722 κρούσματα και δύο θάνατοι.

Νεπάλ: Από την αρχή του έτους έως τις 14 Φεβρουαρίου 2021 αναφέρθηκαν 11 κρούσματα.

Πακιστάν: Από την αρχή του έτους έως τις 13 Φεβρουαρίου 2021 αναφέρθηκαν 252 κρούσματα.

Φιλιππίνες: Από την αρχή του έτους έως τις 23 Ιανουαρίου 2021 αναφέρθηκαν 3.353 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 12 θανάτων.

Σιγκαπούρη: Από την αρχή του έτους έως τις 23 Φεβρουαρίου 2021 αναφέρθηκαν 1.172 κρούσματα.

Σρι Λάνκα: Από την αρχή του έτους έως τις 24 Φεβρουαρίου 2021 αναφέρθηκαν 2.967 κρούσματα.

Ταϋλάνδη: Από την αρχή του έτους έως τις 23 Φεβρουαρίου 2021 αναφέρθηκαν 823 κρούσματα.

Βιετνάμ: Από την αρχή του έτους έως τις 31 Ιανουαρίου 2021αναφέρθηκαν 9.654 κρούσματα.

 

Αφρική

Αιθιοπία: Από την αρχή του έτους έως τις 4 Φεβρουαρίου 2021 αναφέρθηκαν 160 επιβεβαιωμένα  και 47 ύποπτα κρούσματα.

Ρεϋνιόν : Από την αρχή του έτους έως τις 23 Φεβρουαρίου 2021 αναφέρθηκαν 350 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

 

Αυστραλία και Ειρηνικός Ωκεανός

Νησιά Κουκ : Από την αρχή του έτους έως τις 14 Φεβρουαρίου 2021 αναφέρθηκαν 30 πιθανά και επιβεβαιωμένα κρούσματα. Στις 2 Φεβρουαρίου 2021 το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επιδημία δάγκειου πυρετού.

Φίτζι : Από την αρχή του έτους έως τις 7 Φεβρουαρίου 2021 αναφέρθηκαν 300 κρούσματα.

Νέα Καληδονία: Από τις αρχές του έτους έως τις 14 Φεβρουαρίου 2021 αναφέρθηκαν 18 κρούσματα δάγκειου πυρετού (13 επιβεβαιωμένα).

Ουαλίς και Φουτουνά: Από τις αρχές του έτους έως τις 21 Φεβρουαρίου 2021 αναφέρθηκαν 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Νησιά Μάρσαλ: Από τις αρχές του έτους έως τις 15 Φεβρουαρίου 2021 αναφέρθηκαν 7 κρούσματα.

Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων δάγκειου πυρετού, Ιανουάριο έως Φεβρουάριο 2021

Πηγή : https://www.ecdc.europa.eu/en/dengue-monthly

 

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος ενδημεί σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, ότι μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένου κουνουπιού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την Προστασία από τα έντομα. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη από τη νόσο. Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ενδημικές περιοχές συνιστάται να παρακολουθούν την υγεία τους για 2 εβδομάδες μετά την επιστροφή τους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ότι αφορά στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις.

 

MERS-CoV

Από τον Απρίλιο 2012 έως την 1η Φεβρουαρίου 2021, αναφέρθηκαν παγκοσμίως 2.581 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με λοίμωξη από MERS-CoV, και 936 θάνατοι. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 12 Ιανουαρίου 2021 ανακοινώθηκαν 65 κρούσματα MERS-CoV στη Σαουδική Αραβία (61), στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (3) και στο Κατάρ (1) και 20 θάνατοι στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου ή περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.

 

Γεωγραφική κατανομή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων MERS–CoV ανά χώρα, από τον Απρίλιο 2012 έως Ιανουάριο 2021

Πηγή : https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/communicable-disease-threats-report-5-feb-2021.pdf

Οδηγίες

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται χαμηλός. Οι κορωνοϊοί συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο  προκαλείται από κορωνοϊούς. Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής:

συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, οπωσδήποτε πριν το φαγητό ή το κάπνισμα. Αν δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμο νερό και σαπούνι και τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα κατά τη διάρκεια του βήχα και του φτερνίσματος.αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.αναζήτηση ιατρικής βοήθειας στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων όπως πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, βήχαςαναβολή της επιστροφής μέχρι την πλήρη αποδρομή των συμπτωμάτων.

Μετά την επιστροφή

Συνιστάται η παρακολούθηση της υγείας του ταξιδιώτη για 14 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των 14 ημερών παρουσιαστεί πυρετός και βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια άμεσα, να ενημερωθεί ο ιατρός για το πρόσφατο ταξίδι και να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210 5212000).

Πολιομυελίτιδα

Το 2020 ανακοινώθηκαν συνολικά 140 κρούσματα από τον ιό της πολιομυελίτιδας WPV στις ενδημικές χώρες – Πακιστάν (84), Αφγανιστάν (56), και έως τις 9 Φεβρουαρίου 2021, ανακοινώθηκε ένα κρούσμα WPV στο Αφγανιστάν.

Το 2020 και έως τις 9 Φεβρουαρίου 2021, ανακοινώθηκαν 1039 κρούσματα cVDPV (ιού πολιομυελίτιδας που περιέχεται σε εμβόλιο OPV) στις χώρες Υεμένη (cVDPV1, 29 κρούσματα), Μαλαισία (cVDPV1, 1 κρούσμα), Αφγανιστάν (cVDPV2, 303 κρούσματα), Πακιστάν (cVDPV2, 135 κρούσματα), Τσαντ (cVDPV2, 99 κρούσματα), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (cVDPV2, 76 κρούσματα), Ακτή Ελεφαντοστού (cVDPV2, 71 κρούσματα), Μπουρκίνα Φάσο (cVDPV2, 59 κρούσματα), Σουδάν (cVDPV2, 56 κρούσματα), Νότιο Σουδάν (cVDPV2, 40 κρούσματα), Γουινέα (cVDPV2, 39 κρούσματα), Μάλι (cVDPV2, 35 κρούσματα), Αιθιοπία (cVDPV2, 21 κρούσματα), Σομαλία (cVDPV2, 14 κρούσματα), Γκάνα (cVDPV2, 12 κρούσματα), Νίγηρας (cVDPV2, 9 κρούσματα), Τόγκο (cVDPV2, 9 κρούσματα), Νιγηρία (cVDPV2, 8 κρούσματα), Καμερούν (cVDPV2, 7 κρούσματα), Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (cVDPV2, 4 κρούσματα), Ανγκόλα (cVDPV2, 3 κρούσματα), Μπενίν (cVDPV2, 3 κρούσματα), Σιέρρα Λεόνε (cVDPV2, 3 κρούσματα), Κονγκό (cVDPV2, 1 κρούσμα), Φιλιππίνες (cVDPV2, 1 κρούσμα) και Τατζικιστάν (cVDPV2, 1 κρούσμα).

Ο ιός της πολιομυελίτιδας μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω της κοπρανο-στοματικής οδού και σπανιότερα μέσω της στοματο-στοματικής οδού, σε συνθήκες χαμηλού υγειονομικού επιπέδου. Ο ιός ανιχνεύεται πιο εύκολα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα κόπρανα, από ότι σε φαρυγγικές εκκρίσεις. Όπου το επίπεδο υγιεινής είναι υψηλό, η διασπορά μέσω φαρυγγικών εκκρίσεων μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το γάλα, άλλες τροφές και αντικείμενα μολυσμένα με κόπρανα έχουν ενοχοποιηθεί ως αγωγοί μετάδοσης. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις μετάδοσης μέσω εντόμων. Το νερό και τα λύματα ενοχοποιούνται σπανίως. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφανίζονται συμπτώματα, ενώ τη σοβαρή παραλυτική μορφή της νόσου εκδηλώνει λιγότερο από 1% όσων μολύνονται από τον ιό. Η πολιομυελίτιδα είναι νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό.

 

Οδηγίες

Συστήνεται ο εμβολιασμός όλων των ταξιδιωτών, από και προς χώρες στις οποίες η νόσος ενδημεί, καθώς και η καταγραφή του εμβολιασμού στο Διεθνές Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

Χολέρα

 

Αφρική

Καμερούν: Από τις αρχές του 2020 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2020, αναφέρθηκαν 1.952 κρούσματα χολέρας (68 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα) και 87 θάνατοι.

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό:  Από τις αρχές του 2020 έως τις 5 Δεκεμβρίου 2020, αναφέρθηκαν 18.504 κρούσματα χολέρας και 301 θάνατοι.

Νιγηρία: Από τις αρχές του 2020 έως τις 27 Δεκεμβρίου 2020, αναφέρθηκαν 1.803 ύποπτα κρούσματα χολέρας (55 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα) και 95 θάνατοι.

Σομαλία: Από τις αρχές του 2020 έως τις 27 Δεκεμβρίου 2020, αναφέρθηκαν 6.589 κρούσματα χολέρας, και 33 θάνατοι, στις περιοχές Banadir, Bay, Hiran και Lower Shabelle.

Τόγκο: Από τις αρχές του 2020 έως τις 2 Ιανουαρίου 2021, αναφέρθηκα 67 ύποπτα κρούσματα χολέρας (18 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα) και 2 θάνατοι.

Μοζαμβίκη: Από τις αρχές Ιανουαρίου 2020 είναι σε εξέλιξη επιδημία χολέρας στην επαρχία Cabo Delgado, στις περιοχές Mocimboa, Macomia, Ibo, Pemba, Metuge, Montepuez και Chiure.

Ασία

Υεμένη: Από τις αρχές του 2020 έως τις 27 Δεκεμβρίου 2020 ανακοινώθηκαν 229.887 ύποπτα κρούσματα χολέρας και 73 θάνατοι.Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις επαρχίες Amanat Al Asima, Al Hudaydah, Hajjah, Amran και Dhamar.

Μπαγκλαντές: Από τις αρχές του 2020 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2020 αναφέρθηκαν 141.133 κρούσματα οξέος διαρροϊκού συνδρόμου στην πόλη Cox’s Bazar.

 

Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων χολέρας 2020

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες χρειάζεται να είναι ενημερωμένοι για την τρέχουσα κατάσταση και να γνωρίζουν τα Προληπτικά μέτρα για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων και ποτών. Αν πρόκειται να μεταβούν σε ενδημικές περιοχές και σε περιοχές με επιδημία συνιστάται ο εμβολιασμός.

The post Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο – Προληπτικά μέτρα για τους ταξιδιώτες – 2 Μαρτίου 2021 appeared first on Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Keywords
μεσα μαζικης μεταφορας, https, φεκ, ελλαδα, ΕΟΔΥ, gov, iata, travel, europa, εμφάνιση, εταιρεία, άφιξη, delta, edo, Νεπάλ, νέα, pdf, bay, κινηση στους δρομους, χωρες, αφγανισταν, βηχας, δημοκρατια, δυσπνοια, ζωα, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ιατρικη, ιος, περιοδος, υγεια, υεμενη, φεκ, αιθιοπια, αιμα, ακτη ελεφαντοστου, αραβικα, ατομο, άφιξη, εβδομαδες, βοηθεια, γαλα, φαγητο, γινει, γκανα, γουινεα, διαστημα, εγγραφα, ευκολα, υπαρχει, εκουαδορ, εμβολια, εμβολιο, εντομα, εμφάνιση, εξελιξη, επικοινωνια, εταιρεία, ετων, ευρωπη, ζωης, υγρα, ιστορικο, καπνισμα, καταρ, κονγκο, κοπρανα, λυματα, λοιμωξη, λοιμωξη αναπνευστικου, μαλαισια, μεξικο, μορφη, μυτη, νερο, νιγηρια, νιγηρας, ομαδα, οπωσδηποτε, παιδια, πακισταν, πυλες, πυρετος, σαουδικη αραβια, σαπουνι, σεξουαλικη επαφη, συγκεκριμενα, σομαλια, σπιτι, στομα, ταξιδια, τογκο, υπουργειο υγειας, συμπτωματα, φορα, χερι, bay, βηχα, delta, edo, europa, gov, https, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, virus, kai, travel, πληροφοριες, ταξιδι, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα