Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο – Προληπτικά μέτρα για τους ταξιδιώτες – 18 Ιουλίου 2022

Ευλογιά των πιθήκων (Monkeypox)

Από τις 13 Μαΐου 2022 αναφέρθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, από κράτη μέλη στα οποία δεν ενδημεί η νόσος. Οι επιδημιολογικές έρευνες συνεχίζονται, ωστόσο, στα κρούσματα που έχουν αναφερθεί δεν έχει τεκμηριωθεί πρόσφατο ταξίδι σε ενδημικές περιοχές (Ακτή Ελεφαντοστού, Γκαμπόν, Γκάνα – κρούσματα μόνο στα ζώα, Δημοκρατία του Κονγκό, Καμερούν, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Λιβερία, Μπενίν, Νιγηρία, Νότιο Σουδάν, Σιέρρα Λεόνε).

Σύμφωνα με τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες, τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, σε άτομα με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους που αναζήτησαν φροντίδα σε κλινικές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Έως τις 14 Ιουλίου 2022, έχουν αναφερθεί 7.128 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 27 χώρες ΕΕ/ΕΟΧ : Ισπανία (2.477), Γερμανία (1790), Γαλλία (912), Ολλανδία (547), Πορτογαλία (473), Ιταλία (292), Βέλγιο (225), Αυστρία (75), Σουηδία (58), Ιρλανδία (54), Νορβηγία (34), Δανία (33), Ουγγαρία (28), Πολωνία (22), Σλοβενία (19), Ρουμανία (16), Φιλανδία (13), Ελλάδα (13), Τσεχία (12), Μάλτα (9), Λουξεμβούργο (8), Ισλανδία (7), Βουλγαρία (3), Κροατία (3), Εσθονία (2), Λετονία (2), Σλοβακία (1).

Έως τις 7 Ιουλίου 2022, έχουν αναφερθεί 2.645 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ : Ηνωμένο Βασίλειο (1.350), ΗΠΑ (560), Καναδάς (358), Ελβετία (131), Βραζιλία (76), Ισραήλ (52), Αυστραλία (20), Γκάνα (19), Περού (15), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (13), Μεξικό (11), Χιλή (8), Αργεντινή (6), Κολομβία (5), Σερβία (5), Σιγκαπούρη (2), Νότια Αφρική (2), Μπαχάμες (1), Δομινικανή Δημοκρατία (1), Εκουαδόρ (1), Γεωργία (1), Γιβραλτάρ (1), Τζαμάικα (1), Λίβανος (1), Μαρόκο (1), Πουέρτο Ρίκο (1), Νότια Κορέα (1), Τουρκία (1), Βενεζουέλα (1).

Κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από τη Νιγηρία στο Ισραήλ τον Σεπτέμβριο του 2018, στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο του 2018, τον Δεκέμβριο του 2019, τον Μάιο του 2021 και τον Μάιο του 2022, στη Σιγκαπούρη τον Μάιο του 2019 και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τον Ιούλιο και το Νοέμβριο του 2021.

Γεωγραφική κατανομή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων, έως τις 12 Ιουλίου 2022

Πηγή : https://monkeypoxreport.ecdc.europa.eu/

Οδηγίες

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, DNA ιό που ανήκει στο γένος Orthopoxvirus.

Μεταδίδεται μετά από δάγκωμα ή γρατζουνιά μολυσμένου ζώου (κυρίως τρωκτικού) και σπανιότερα από κατανάλωση μη επαρκώς μαγειρεμένου κρέατος ή μέσω επαφής με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου. Η μετάδοση από άτομο σε άτομο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής. Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 6 έως 13 ημέρες με διακύμανση από 5 έως 21 ημέρες.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Η πλειονότητα των κρουσμάτων εμφανίζει ήπια συμπτώματα. Σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά, άτομα με ανοσοκαταστολή η νόσος μπορεί να είναι σοβαρή.

Προς το παρόν ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μέτριος για άτομα με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους και πολύ χαμηλός για το γενικό πληθυσμό. Σχετικές πληροφορίες ανευρίσκονται στο – https://eody.gov.gr/eylogia-ton-pithikon-monkeypox/.

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και να τηρούν μέτρα ατομικής προστασίας, όπως:

Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών, συχνό πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα.Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.Αποφυγή επαφής με άγρια ζώα, ζωντανά ή νεκρά ή κατανάλωσης μη επαρκώς μαγειρεμένου κρέατος που προέρχεται από αυτά.Αποφυγή επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα και ιδιαίτερα δερματικές βλάβες ή βλάβες των γεννητικών οργάνων καθώς και με τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα τους.Εφαρμογή ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών.Αποφυγή άμεσης επαφής με ασθενείς, σωματικά υγρά ασθενών, σορούς/ σωματικά υγρά θανόντων.Αναβολή του ταξιδιού στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων συμβατών με ευλογιά των πιθήκων.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, εάν εμφανιστούν συμπτώματα συμβατά με ευλογιά των πιθήκων, θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική φροντίδα και να αποφεύγεται η επαφή με άλλα άτομα. Στην περίπτωση που ο ταξιδιώτης αναπτύξει συμπτώματα κατά τη διάρκεια της επιστροφής του, με όποιο μεταφορικό μέσο, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια κατά την άφιξη και να αναφέρει το πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού, έτσι ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά της νόσου και να διευκολυνθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών.

Μετά την επιστροφή, οι ταξιδιώτες συστήνεται να παρακολουθούν την υγεία τους για 21 ημέρες και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ότι αφορά στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις.

 

Αιμορραγικός πυρετός Ebola

Στις 23 Απριλίου 2022 ανακοινώθηκε επιδημία αιμορραγικού πυρετού Ebola στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Έως τις 3 Ιουλίου 2022 αναφέρθηκαν τέσσερα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένα πιθανό κρούσμα στις περιοχές Mbandaka και Wangata και πέντε θάνατοι. Στις 4 Ιουλίου 2022 το Υπουργείο Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ανακοίνωσε τη λήξη της επιδημίας.

 

Κρούσματα αιμορραγικού πυρετού Ebola στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, από 23 Απριλίου έως τις 3 Ιουλίου 2022

Πηγή : https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2022-DON398

Οδηγίες

Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola είναι μία πολύ σπάνια αλλά θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη. Η περίοδος επώασης διαρκεί από 2 έως 21 ημέρες και ακολουθεί απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγιών, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κόπωσης και κοιλιακού άλγους. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα, κυνάγχη και επιπεφυκίτιδα. Με την εμφάνιση του πυρετού ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός. Δεν υπάρχει κατάσταση φορείας. Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω επαφής με αίμα, ιστούς και σωματικά υγρά ασθενών ή νεκρών που νόσησαν από αιμορραγικό πυρετό Ebola.Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα (π.χ. πίθηκοι), καθώς επίσης και με τη σεξουαλική επαφή.

Παρόλο που δεν έχει αναφερθεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, συνιστάται η χρήση μάσκας και οφθαλμικής προστασίας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα ή εμέτους.

Ο κίνδυνος προσβολής ενός ταξιδιώτη από τον ιό Ebola κατά την επίσκεψή του στις προσβεβλημένες περιοχές θεωρείται χαμηλός. Επιπλέον, η πιθανότητα εισαγωγής κρουσμάτων στην Ευρώπη θεωρείται πολύ χαμηλή. Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται τις προσβεβλημένες  περιοχές συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας όπως:

συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.καλό πλύσιμο και ξεφλούδισμα φρούτων και τα λαχανικών πριν την κατανάλωσή τους.αποφυγή επαφής με άγρια ζώα, ζωντανά ή νεκρά, και κατανάλωσης ακατέργαστου κρέατος που προέρχεται από αυτά.αποφυγή άμεσης επαφής με ασθενείς, σωματικά υγρά ασθενών, σορούς/ σωματικά υγρά θανόντων.εφαρμογή ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών.

Πλέον έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν δύο εμβόλια για τον ιό Έμπολα, που απευθύνονται σε άτομα υψηλού κινδύνου (πχ επαγγελματίες υγείας, ανθρωπιστικές αποστολές που επισκέπτονται χώρες με επιδημία) https://www.who.int/emergencies/diseases/ebola/frequently-asked-questions/ebola-vaccine. Τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν συστήνονται στους κοινούς ταξιδιώτες.

Οι ταξιδιώτες, εάν εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με τον αιμορραγικό πυρετό Ebola κατά τη διάρκεια παραμονής τους σε προσβεβλημένη περιοχή, θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια. Στην περίπτωση που ο ταξιδιώτης αναπτύξει συμπτώματα κατά τη διάρκεια της επιστροφής του, με όποιο μεταφορικό μέσο, χωρίς να ενημερώσει την εταιρεία μεταφορών για τα συμπτώματά του, θα πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια κατά την άφιξη και να αναφέρει το πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού, έτσι ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά της νόσου και να διευκολυνθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών.

Μετά την επιστροφή από προσβεβλημένη περιοχή, οι ταξιδιώτες συστήνεται να παρακολουθούν την υγεία τους για 21 ημέρες και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και να ενημερώσουν τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ότι αφορά στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις.

 

Δάγκειος πυρετός και πυρετός Chikungunya

Το 2022, έως τις 29 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 1.852.581 κρούσματα δάγκειου πυρετού και 1.309 θάνατοι.

Το 2022, έως τις 29 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 160.182 κρούσματα πυρετού Chikungunya και 18 θάνατοι.

Αμερική και Καραϊβική

Δάγκειος Πυρετός

Το 2022, έως τις 29 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 1.625.986 κρούσματα δάγκειου πυρετού (755.624 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 617 θάνατοι). Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται στη Βραζιλία (1.476.486), στο Περού (51.671), στην Κολομβία (26.657), στη Νικαράγουα (17.452) και στο Εκουαδόρ (9.531).

 

Πυρετός Chikungunya

Βενεζουέλα : Το 2022, έως τις 11 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 21 κρούσματα.

Βολιβία : Το 2022, έως τις 14 Μαΐου, αναφέρθηκαν 88 κρούσματα (9 επιβεβαιωμένα κρούσματα).

Βραζιλία: Το 2022, έως τις 4 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 133.150 κρούσματα (49.278 επιβεβαιωμένα κρούσματα) και 17 θάνατοι.

Γουατεμάλα : Το 2022, έως τις 28 Μαΐου, αναφέρθηκαν 941 κρούσματα.

Ελ Σαλβαδόρ: Το 2022, έως τις 4 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 68 κρούσματα.

Κολομβία : Το 2022, έως τις 18 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 42 κρούσματα.

Κόστα Ρίκα : Το 2022, έως τις 4 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 5 κρούσματα.

Μεξικό : Το 2022, έως τις 11 Ιουνίου, αναφέρθηκε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Νικαράγουα : Το 2022, έως τις 11 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 3 κρούσματα.

Ονδούρα : Το 2022, έως τις 4 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 21 κρούσματα.

Παραγουάη: Το 2022, έως τις 18 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 329 κρούσματα (94 επιβεβαιωμένα κρούσματα).

Περού: Το 2022, έως τις 11 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 148 κρούσματα (135 επιβεβαιωμένα κρούσματα).

 

Ασία

Δάγκειος Πυρετός

Αφγανιστάν: Το 2022, έως τις 5 Μαρτίου, αναφέρθηκαν 14 κρούσματα.

Βιετνάμ: Το 2022, έως τις 12 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 62.966 κρούσματα και 29 θάνατοι.

Ινδία : Το 2022, έως τις 31 Μαΐου, αναφέρθηκαν 10.172 κρούσματα και τρεις θάνατοι.

Ινδονησία: Το 2022, έως τις 15 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 45.387 κρούσματα και 432 θάνατοι.

Καμπότζη : Το 2022, έως τις 4 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 1.624 κρούσματα και τέσσερις θάνατοι.

Κίνα: Το 2022, έως τις 31 Μαρτίου, αναφέρθηκαν 5 κρούσματα.

Λάος : Το 2022, έως τις 11 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 1.559 κρούσματα.

Μαλαισία : Το 2022, έως τις 18 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 21.689 κρούσματα και 15 θάνατοι.

Μαλδίβες : Το 2022, έως τις 31 Μαΐου, αναφέρθηκαν 344 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Μπαγκλαντές: Το 2022, έως τις 27 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 969 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένας θάνατος.

Νεπάλ: Το 2022, έως τις 21 Μαΐου, αναφέρθηκαν 55 κρούσματα.

Ομάν : Το 2022, έως τις 7 Απριλίου, αναφέρθηκαν 76 κρούσματα.

Πακιστάν: Το 2022, έως τις 24 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 209 κρούσματα (35 επιβεβαιωμένα κρούσματα).

Σιγκαπούρη: Το 2022, έως τις 28 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 17.027 κρούσματα.

Σρι Λάνκα: Το 2022, έως τις 24 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 23.121 κρούσματα.

Ταϋλάνδη: Το 2022, έως τις 20 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 3.915 κρούσματα.

Τιμόρ Λέστε: Το 2022, έως τις 27 Μαΐου, αναφέρθηκαν 4.985 κρούσματα και 56 θάνατοι.

Φιλιππίνες : Το 2022, έως τις 14 Μαΐου, αναφέρθηκαν 27.686 κρούσματα και 150 θάνατοι.

 

Πυρετός Chikungunya

Ινδία : Το 2022, έως τις 31 Μαΐου, αναφέρθηκαν 24.278 κρούσματα (1.554 επιβεβαιωμένα κρούσματα).

Μαλαισία: Το 2022, έως τις 7 Μαΐου, αναφέρθηκαν 396 κρούσματα.

Ταϋλάνδη: Το 2022, έως τις 17 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 148 κρούσματα.

Φιλιππίνες: Το 2022, έως τις 21 Μαΐου, αναφέρθηκαν 43 κρούσματα.

 

Αφρική

Δάγκειος Πυρετός

Ακτή Ελεφαντοστού : Το 2022, έως τις 19 Μαρτίου, αναφέρθηκαν 12 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένας θάνατος.

Κένυα: Το 2022, έως τις 28 Απριλίου, αναφέρθηκαν 32 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ρεϋνιόν: Το 2022, έως τις 22 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 1.470 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σάο Τομέ και Πρίνσιπε : Το 2022, έως τις 8 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 403 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένας θάνατος.

 

Πυρετός Chikungunya

Αιθιοπία : Το 2022, έως τις 15 Μαΐου, αναφέρθηκαν 311 κρούσματα (3 επιβεβαιωμένα κρούσματα).

Κένυα : Το 2022, έως τις 5 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 189 κρούσματα (5 επιβεβαιωμένα κρούσματα) και ένας θάνατος.

 

Αυστραλία και Ειρηνικός Ωκεανός

Δάγκειος Πυρετός

Αυστραλία : Το 2022, έως τις 29 Μαΐου, αναφέρθηκαν 42 κρούσματα.

Βανουάτου : Το 2022, έως τις 16 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 39 κρούσματα.

Γαλλική Πολυνησία: Το 2022, έως τις 26 Μαρτίου, αναφέρθηκαν 745 κρούσματα.

Μικρονησία: Το 2022, έως τις 4 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 16 κρούσματα.

Νέα Καληδονία: Το 2022, έως τις 31 Μαρτίου, αναφέρθηκε ένα κρούσμα.

Νησιά Κουκ : Το 2022, έως τις 28 Μαΐου, αναφέρθηκαν τρία κρούσματα.

Παλάου: Το 2022, έως τις 7 Μαΐου, αναφέρθηκαν 17 κρούσματα.

Σαμόα: Το 2022, έως τις 12 Φεβρουαρίου, αναφέρθηκαν πέντε κρούσματα.

Νησιά Σολωμόντα: Το 2022, έως τις 7 Μαΐου, αναφέρθηκαν 34 κρούσματα.

Ουαλίς και Φουτουνά: Το 2022, έως τις 16 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 21 κρούσματα.

Φίτζι : Το 2022, έως τις 16 Μαΐου, αναφέρθηκαν 1.960 κρούσματα.

Πυρετός Chikungunya

Το 2022, δεν αναφέρθηκαν κρούσματα πυρετού Chikungunya στην Αυστραλία και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

 

 

Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων Δάγκειου πυρετού, Απρίλιος – Ιούνιος 2022

Πηγή : https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Communicable-disease-threats-report-2-jul-2022-corrected.pdf

 

Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων πυρετού Chikungunya, Απρίλιος – Ιούνιος 2022

Πηγή : https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Communicable-disease-threats-report-2-jul-2022-corrected.pdf

 

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι ότι ο Δάγκειος πυρετός και ο πυρετός Chikungunya ενδημούν σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, ότι μεταδίδονται μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την Προστασία από τα έντομα. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ενδημικές περιοχές συνιστάται να παρακολουθούν την υγεία τους για 2 εβδομάδες μετά την επιστροφή τους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ότι αφορά στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις.

 

Κίτρινος πυρετός

Στις 6 Μαρτίου 2022 αναφέρθηκαν τέσσερα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κίτρινου πυρετού στην Ουγκάντα. Το 2022, έως τις 26 Ιουνίου, αναφέρθηκαν συνολικά 200 ύποπτα κρούσματα κίτρινου πυρετού.

Επιβεβαιωμένα κρούσματα κίτρινου πυρετού στην Ουγκάντα έως τις 7 Ιουλίου 2022

Πηγή : https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/360358/OEW28-0410072022.pdf

Το 2021, εννέα χώρες (Καμερούν, Τσαντ, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ακτή Ελεφαντοστού, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Νίγηρας, Νιγηρία, Δημοκρατία του Κονγκό) ανέφεραν επιβεβαιωμένα κρούσματα κίτρινου πυρετού. Από τις αρχές του 2021 έως τις 20 Δεκεμβρίου 2021, ανακοινώθηκαν 300 πιθανά και 88 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κίτρινου πυρετού. Επίσης, 66 θάνατοι αναφέρθηκαν σε έξι χώρες με πιθανά κρούσματα: Γκάνα (42), Καμερούν (8), Τσαντ (8), Νιγηρία (4), Δημοκρατία του Κονγκό (2), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (2). Επιπλέον, πιθανά κρούσματα αναφέρθηκαν στο Μπενίν, στη Μπουρκίνα Φάσο, στη Γκαμπόν, στο Μάλι, στο Τόγκο και στην Ουγκάντα.

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την Προστασία από τα έντομα. Το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού συστήνεται σε όλους τους ταξιδιώτες ηλικίας ≥9 μηνών, που θα επισκεφθούν περιοχές με κίνδυνο μετάδοσης του ιού του κίτρινου πυρετού, τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την αναχώρηση. Μία δόση εμβολίου κίτρινου πυρετού παρέχει επαρκή προστασία εφ’ όρου ζωής. Δεν χρειάζεται χορήγηση αναμνηστικής δόσης.

Επίσης, οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τα σημεία και τα συμπτώματα του κίτρινου πυρετού και να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα τόσο κατά την παραμονή τους σε ενδημική για τη νόσο περιοχή όσο και μετά την επιστροφή από αυτή.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ότι αφορά στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις.

COVID-19

O ιός SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και εξαπλώθηκε παγκόσμια προκαλώντας πανδημία. Ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται και η λοίμωξη αναπνευστικού που προκαλεί ονομάστηκε COVID-19. Η λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κυνάγχη. Οι κορωνοϊοί συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς.

Από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 10 Ιουλίου 2022 αναφέρθηκαν συνολικά 552.993.566 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και 6.349.952 θάνατοι.

Κρούσματα και θάνατοι COVID-19 ανά Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έως τις 10 Ιουλίου 2022

Περιφέρεια ΠΟΥΕπιβεβαιωμένα κρούσματαΘάνατοιΑμερικής165.258.8792.769.531Ευρώπης 232.128.8632.031.961Νοτιοανατολικής Ασίας58.792.794790.625Ανατολικής Μεσογείου22.168.063343.796Δυτικού Ειρηνικού 65.491.304240.280Αφρικής9.152.899173.746ΣΥΝΟΛΟ552.993.5666.349.952

Πηγή : https://www.who.int/publications/m/item/weekly-epidemiological-update-on-covid-19—13-july-2022

 

Κρούσματα COVID-19 ανά 100.000 πληθυσμού σε χώρες / περιοχές, 4 – 10 Ιουλίου 2022

Πηγή : https://www.who.int/publications/m/item/weekly-epidemiological-update-on-covid-19—13-july-2022

 

Θάνατοι COVID-19 ανά 100.000 πληθυσμού σε χώρες / περιοχές, 4 – 10 Ιουλίου 2022

Πηγή : https://www.who.int/publications/m/item/weekly-epidemiological-update-on-covid-19—13-july-2022

Οδηγίες

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη ποικίλει ανάλογα με τη χώρα προορισμού. Στα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου- https://eody.gov.gr/kathorismos-omadon-ayximenoy-kindynoy-gia-sovari-loimoxi-covid-19 – συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις εντός και εκτός Ελλάδας λόγω κινδύνου σοβαρής νόσησης και νοσηλείας.

Εκτός της ανάγκης πιστής εφαρμογής των μέτρων ατομικής προστασίας (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι) ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου. Βέβαια, και οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες χρειάζεται να ακολουθούν τις συστάσεις και τις απαιτήσεις της χώρας προορισμού αναφορικά με τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της Covid-19 λοίμωξης. Πληροφορίες σχετικά με τα διαθέσιμα εμβόλια βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ –  Πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς έναντι του ιού SARS-CoV-2.

Πριν το ταξίδι

ενημερώνεστε για τους ισχύοντες περιορισμούς, σχετικά με ταξίδι στη χώρα/περιοχή προορισμού Σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στις ιστοσελίδες:IATA Travel Centre https://www.iatatravelcentre.com/world.phpRe-open EU https://reopen.europa.eu/elCDC COVID-19 Travel Recommendations by Destination https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/map-and-travel-notices.html

και επίσης στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εξωτερικών ή των Πρεσβειών και Προξενείων των χωρών προορισμού.

αναβάλετε το ταξίδι σας αν έχετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

εφαρμόστε υγιεινή χεριών, συστήνεται συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα. Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά την υγιεινή των χεριών.εφαρμόστε αναπνευστική υγιεινή, συστήνεται η κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντηλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα. Απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου σε κλειστό ποδοκίνητο κάδο. Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.τηρήστε φυσική απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.εφαρμόστε τους κανόνες για τη χρήση μάσκας στη χώρα προορισμού.αποφύγετε την επαφή με άτομα με συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.

Μετά την επιστροφή

παρακολουθήστε την υγείας σας για 10 ημέρες.παραμείνετε στο σπίτι αν εμφανίσετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ έως και 10 ημέρες μετά την επιστροφή σας. Αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

Είσοδος στην Ελλάδα

Πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες για την είσοδο στην Ελλάδα

Protocol for Arrivals in Greece – https://travel.gov.gr/

 

MERS-CoV

Από τον Απρίλιο 2012 έως τις 5 Ιουλίου 2022, αναφέρθηκαν παγκοσμίως 2.603 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με λοίμωξη από MERS-CoV, και 944 θάνατοι. Το 2022, έως τις 5 Ιουλίου, αναφέρθηκαν 3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Κατάρ (2) και στο Ομάν (1) και ένας θάνατος.

Οδηγίες

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται χαμηλός. Οι κορωνοϊοί συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο προκαλείται από κορωνοϊούς.

Γεωγραφική κατανομή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων MERS–CoV, Απρίλιο 2012 – Ιούλιος 2022

Πηγή : https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Communicable-disease-threats-report-9-jul-2022-public.pdf

Πριν το ταξίδι

αναβάλετε το ταξίδι σας αν έχετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

εφαρμόστε υγιεινή χεριών, συστήνεται συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα. Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά την υγιεινή των χεριών.εφαρμόστε αναπνευστική υγιεινή, συστήνεται η κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντηλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα. Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.αποφύγετε την επαφή με άτομα με συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.αναζητήστε ιατρική βοήθεια στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων όπως πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας.αναβάλετε την επιστροφή μέχρι την πλήρη αποδρομή των συμπτωμάτων.

Μετά την επιστροφή

παρακολουθήστε την υγείας σας για 14 ημέρες.παραμείνετε στο σπίτι αν εμφανίσετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ έως και 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας. Αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου ή περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.

 

Πολιομυελίτιδα

Το 2022, έως την 1η Ιουλίου αναφέρθηκαν 13 κρούσματα από τον ιό της πολιομυελίτιδας WPV1 στις ενδημικές χώρες – Πακιστάν (11) και Αφγανιστάν (1) και στη Μοζαμβίκη (1).

Το 2021 αναφέρθηκαν πέντε κρούσματα από τον ιό της πολιομυελίτιδας WPV1 στις ενδημικές χώρες – Αφγανιστάν (4) και Πακιστάν (1) και στο Μαλάουι (1). Το 2021, ανακοινώθηκαν 14 κρούσματα από cVDPV1 στη Μαδαγασκάρη (11) και στην Υεμένη (3). Επίσης, αναφέρθηκαν κρούσματα από cVDPV2 σε 20 χώρες: Νιγηρία (388), Αφγανιστάν (43), Τατζικιστάν (32), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (19), Σενεγάλη (17), Αιθιοπία (10), Νίγηρας (10), Υεμένη (10), Νότιο Σουδάν (9), Πακιστάν (8), Γουινέα (6), Σιέρρα Λεόνε (5), Μπενίν (3), Καμερούν (3), Γουινέα Μπισσάου (3), Λιβερία (3), Μπουρκίνα Φάσο (2), Κονγκό (2), Σομαλία (1) και Ουκρανία (1).

Πηγή: https://polioeradication.org/polio-today/polio-now/

 

Οδηγίες

Ο ιός της πολιομυελίτιδας μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω της κοπρανο-στοματικής οδού και σπανιότερα μέσω της στοματο-στοματικής οδού, σε συνθήκες χαμηλού υγειονομικού επιπέδου. Ο ιός ανιχνεύεται πιο εύκολα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα κόπρανα, από ότι σε φαρυγγικές εκκρίσεις. Όπου το επίπεδο υγιεινής είναι υψηλό, η διασπορά μέσω φαρυγγικών εκκρίσεων μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το γάλα, άλλες τροφές και αντικείμενα μολυσμένα με κόπρανα έχουν ενοχοποιηθεί ως αγωγοί μετάδοσης. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις μετάδοσης μέσω εντόμων. Το νερό και τα λύματα ενοχοποιούνται σπανίως. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφανίζονται συμπτώματα, ενώ τη σοβαρή παραλυτική μορφή της νόσου εκδηλώνει λιγότερο από 1% όσων μολύνονται από τον ιό. Η πολιομυελίτιδα είναι νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό.

Συστήνεται ο εμβολιασμός όλων των ταξιδιωτών, από και προς χώρες στις οποίες η νόσος ενδημεί, καθώς και η καταγραφή του εμβολιασμού στο Διεθνές Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

 

Χολέρα

 

Αφρική

Αιθιοπία: Από τις 31 Αυγούστου 2021 έως τις 23 Μαΐου 2022 αναφέρθηκαν 674 κρούσματα και επτά θάνατοι.

Ζάμπια: Το 2022, έως τις 12 Μαΐου αναφέρθηκαν 21 κρούσματα χολέρας στις περιοχές Lusaka, Chilanga και Nsama.

Καμερούν: Το 2022, έως τις 2 Μαΐου, αναφέρθηκαν 7.199 ύποπτα κρούσματα και 130 θάνατοι στις περιοχές Centre, Littoral, South-West και West.

Κένυα: Έως τις 31 Μαΐου 2022 αναφέρθηκαν 319 κρούσματα και δύο θάνατοι.

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Το 2022, έως τις 17 Απριλίου, αναφέρθηκαν 6.166 ύποπτα κρούσματα χολέρας και 89 θάνατοι.

Μαλάουι: Το 2022, έως τις 12 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 467 ύποπτα κρούσματα και 22 θάνατοι.

Μπενίν: Από τις 10 Οκτωβρίου 2021 έως τις 24 Απριλίου 2022 αναφέρθηκαν 1.705 ύποπτα κρούσματα χολέρας και 20 θάνατοι.

Μοζαμβίκη: Το 2022, έως τις 18 Μαρτίου, αναφέρθηκαν 265 ύποπτα κρούσματα.

Νιγηρία: Το 2022, έως την 1η Μαΐου, αναφέρθηκαν 1.861 κρούσματα και 54 θάνατοι.

Νότιο Σουδάν: Το 2022, έως την 1η Ιουλίου, αναφέρθηκαν 149 κρούσματα και ένας θάνατος.

Τανζανία: Το 2022, έως τις 12 Μαΐου αναφέρθηκαν 214 κρούσματα και ένας θάνατος.

 

Ασία

Αφγανιστάν: Το 2022, έως τις 11 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 6.229 κρούσματα και οκτώ θάνατοι.

Ινδία: Το 2022, έως τις 9 Μαρτίου, αναφέρθηκαν 100 ύποπτα κρούσματα στην περιοχή Gujarat.

Ιράκ: Στις 19 Ιουνίου 2022 αναφέρθηκαν 13 επιβεβαιωμένα κρούσματα χολέρας.

Μπαγκλαντές: Το 2022, έως τις 12 Απριλίου, αναφέρθηκαν 495.433 ύποπτα κρούσματα και 29 θάνατοι.

Νεπάλ: Το 2022, έως τις 21 Ιουνίου, αναφέρθηκαν τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πακιστάν: Το 2022, έως τις 3 Ιουνίου, αναφέρθηκαν 256.952 κρούσματα και τρεις θάνατοι.

Φιλιππίνες: Το 2022, έως τις 7 Φεβρουαρίου, αναφέρθηκαν 491 κρούσματα και έξι θάνατοι.

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες χρειάζεται να είναι ενημερωμένοι για την τρέχουσα κατάσταση και να γνωρίζουν τα Προληπτικά μέτρα για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων και ποτών. Στους ταξιδιώτες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως τα μέλη αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας, αν πρόκειται να μεταβούν σε ενδημικές περιοχές και σε περιοχές με επιδημία, συνιστάται ο εμβολιασμός.

Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων χολέρας, έως τον Ιούνιο 2022

Πηγή : https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Communicable-disease-threats-report-2-jul-2022-corrected.pdf

 

Ιλαρά

Επιδημίες ιλαράς είναι σε εξέλιξη σε χώρες της Αφρικής. Έως τις 4 Μαρτίου 2022 παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα ιλαράς στις χώρες Ανγκόλα, Μπουρούντι, Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Γουινέα, Κένυα, Λιβερία, Μάλι, Μοζαμβίκη, Νίγηρας, Νιγηρία, Νότιο Σουδάν, Τόγκο.

Χώρες της Αφρικής που αναφέρουν επιδημίες ιλαράς, 4 Μαρτίου 2022

Πηγή : https://wwwnc.cdc.gov/travel/notices/watch/measles-africa

 

Οδηγίες

Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας που οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Μεταδίδεται αερογενώς από άτομο σε άτομο με σταγονίδια που αποβάλλουν οι ασθενείς και σπανιότερα με αντικείμενα που μολύνθηκαν πολύ πρόσφατα από ρινικές και φαρυγγικές εκκρίσεις. Ο χρόνος επιβίωσης του ιού στον αέρα ή σε επιφάνειες αντικειμένων είναι μικρότερος των 2 ωρών. Ο χρόνος επώασης είναι περίπου 10 ημέρες (κυμαίνεται από 7-18 ημέρες). Τα συμπτώματα της ιλαράς περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, καταρροή, επιπεφυκίτιδα και εξάνθημα.

Οι Έλληνες ταξιδιώτες συνιστάται να είναι εμβολιασμένοι με το εμβόλιο MMR, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Συστήνεται ο εμβολιασμός με το συνδυασμένο εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Σε περίπτωση ταξιδιού σε ενδημικές περιοχές ή σε περιοχές με επιδημία σε εξέλιξη, όπου είναι αυξημένος ο κίνδυνος έκθεσης στον ιό της ιλαράς, μπορεί να χορηγηθεί μία δόση του εμβολίου (MMR) σε βρέφη 6 έως 12 μηνών. Καθώς η ανοσολογική απάντηση σε βρέφη κάτω των 12 μηνών είναι μειωμένη, συνιστάται εμβολιασμός με δύο επιπλέον δόσεις του MMR, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Επίσης, ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται συγγενείς και φίλους (VFR’s), που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις μαζικής εστίασης (όπως αθλητικές διοργανώσεις, φεστιβάλ, προσκύνημα).

The post Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο – Προληπτικά μέτρα για τους ταξιδιώτες – 18 Ιουλίου 2022 appeared first on Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Keywords
μαΐου, γαλλια, ουγγαρια, σλοβενία, ελλαδα, σλοβακία, ηπα, κορεα, https, europa, dna, gov, άφιξη, εμφάνιση, εταιρεία, ΕΟΔΥ, ιουνίου, Νεπάλ, νέα, pdf, iata, travel, west, τανζανία, οφείλεται, κινηση στους δρομους, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, οφειλετες δημοσιου, εκλογες ηπα, λιβανος, σλοβακία, χωρες, σλοβενία, αργεντινη, αυστραλια, αφρικη, αφγανισταν, βελγιο, βηχας, βουλγαρια, βραζιλια, γερμανια, δανια, δημοκρατια, δυσπνοια, ζωα, ηνωμενο βασιλειο, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, θανατος, ιατρικη, ιλαρα, ιος, ιρλανδια, ισπανια, ισραηλ, ισλανδια, ιταλια, μαλτα, ολλανδια, ουκρανια, περιοδος, προγραμμα, ρουχα, ρουμανια, σουηδια, υγεια, υεμενη, φυσικη, χιλη, dna, public, αυξηση, αυστρια, αιθιοπια, αιμα, ακτη ελεφαντοστου, απριλιος, αραβικα, ατομο, άφιξη, εβδομαδες, βενεζουελα, βοηθεια, γαλα, γεωργια, γινεται, γιβραλταρ, γκανα, γουινεα, δερμα, διαστημα, ευλογια, ευκολα, υπαρχει, εκουαδορ, ελβετια, εμβολια, εμβολιο, εντομα, εμφάνιση, εξελιξη, εξι, επτα, ερευνες, εσθονια, εταιρεία, ευρωπη, ζωης, ηνωμενες πολιτειες, υγρα, ιστορικο, οσφυαλγια, καναδας, καταρ, κενυα, κονγκο, κοπρανα, κροατια, λετονια, λυματα, ληξη, λοιμωξη, λοιμωξη αναπνευστικου, λουξεμβουργο, μαδαγασκαρη, μαΐου, μαροκο, ματια, μεξικο, μοζαμβικη, μορφη, μυτη, νερο, νιγηρια, νιγηρας, νορβηγια, νοτια αφρικη, ομαδα, οκτω, ομαν, ουγκαντα, οφείλεται, παιδια, πακισταν, πολωνια, πορτογαλια, πυλες, πυρετος, σαπουνι, σερβια, σενεγαλη, σεξουαλικη επαφη, συγκεκριμενα, σιγκαπουρη, σομαλια, σπιτι, στομα, ταξιδια, τζαμαικα, τογκο, τουρκια, υπουργειο υγειας, τρια, τσεχια, συμπτωματα, φεστιβαλ, φιλανδια, φτερνισμα, φορα, χρονος, ανηκει, μπαχαμες, βηχα, εφαρμογη, εγκυες, εννεα, εθνικο, europa, gov, https, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, ιουνιος, ιουλιος, υπουργειο, ιουνίου, κλειστο, ομαδες, travel, πληροφοριες, ταξιδι, update, υγειας, west, χερια
Τυχαία Θέματα