Βαρβάτα πρόστιμα για τους ορκωτούς ελεγκτές, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα τύπου Folli Follie

Τσουχτερά πρόστιμα για τους ορκωτούς ελεγκτές εισηγμένων επιχειρήσεων, προκειμένου να αποφευχθούν νέες Folli Follie, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Χρηματιστήριο και την Κεφαλαιαγορά που συζητείται στη Βουλή.

Τα πρόστιμα για τους ορκωτούς ελεγκτές φθάνουν μέχρι το 1.000.000 ευρώ, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ότι δεν θα επαναληφθούν νέα

χρηματιστηριακά σκάνδαλα. Άλλωστε, αποδείχθηκε στην πράξη ότι η ποινή των 50.000 ευρώ που επιβλήθηκε στην περίπτωση της Folli Follie κάθε άλλο παρά αποτρεπτικά λειτούργησε.

«Το σκάνδαλο της Folli Follie, από το οποίο πολλοί έχασαν τα λεφτά τους και στιγμάτισε ολόκληρη την εγχώρια επιχειρηματική και χρηματιστηριακή κοινότητα, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία που η χώρα μας παλεύει να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές, είχε δώσει δείγματα περίπου 2 χρόνια πριν, αλλά “οι φύλακες συνελήφθησαν κοιμώμενοι”. Τα λυκόσκυλα δεν ξύπνησαν. Είδαμε τον ελέφαντα να περνάει και κάναμε πως δεν τον βλέπαμε. Είδαμε να καταρρέουν συστήματα λογιστικού, εποπτικού ελέγχου», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός.

Σωρεία παραβάσεων

Από το σκάνδαλο της Folli Follie προέκυψε ότι υπήρξε απατηλή χρηματοοικονομική αναφορά στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου, ενώ το πόρισμα αποκάλυψε σωρεία παραβάσεων για την επιτροπή ελέγχου, μιας και η σύνθεση της επιτροπής δεν τηρούσε τους κανόνες ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, με το νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο και την Κεφαλαιαγορά, αποσκοπούν στην προστασία των επενδυτών και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), δηλαδή των ορκωτών λογιστών, θα γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Βαρβάτα πρόστιμα για τους ορκωτούς ελεγκτές, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα τύπου Folli Follie - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα