Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα – Τι αναφέρει για τους φυσικούς πόρους
Το αιγυπτιακό κοινοβούλιο και συγκεκριμένα η επιτροπή νομοθετικών και συνταγματικών υποθέσεων, ενέκρινε τη Δευτέρα τη συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας και τη δημιουργία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα αναμένεται να την εγκρίνει την ερχόμενη εβδομάδα.
Μια έκθεση που συνέταξε η επιτροπή
«Η συμφωνία μεταξύ των δύο δημοκρατιών της Αιγύπτου και της Ελλάδας συμβαδίζει επίσης με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι «περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία μιας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών».
Επίσης, τονίζεται ότι η συμφωνία στοχεύει στη μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο μερών της Ανατολικής Μεσογείου. «Η οριοθέτηση αυτών των συνόρων θα ολοκληρωθεί όταν είναι απαραίτητο και μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το σημείο” Α “και το σημείο” Ε “σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Η έκθεση αναφέρει ότι η ΑΟΖ θα βρίσκεται μεταξύ των σημείων “A Ανατολικά” και “E Δυτικά” και σύμφωνα με τις συνημμένες γεωγραφικές διατυπώσεις και ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας.
«Οποιαδήποτε αλλαγή των γεωγραφικών διατυπώσεων μεταξύ του σημείου “Α προς την Ανατολή” και του σημείου “Ε προς τα δυτικά” θα συναφθεί μόνο βάσει διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Εάν κάποιο από τα δύο μέρη επιδιώξει να υπογράψει μια ΑΟΖ με μια τρίτη χώρα που μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με τις δύο χώρες, θα ενημερώσει το άλλο μέρος εκ των προτέρων και πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με την τρίτη χώρα», ανέφερε ακόμα η έκθεση.
Η συμφωνία αναφέρει επίσης ότι σε περίπτωση που οι φυσικοί πόροι, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, βρίσκονται σε μια περιοχή επέκτασης μεταξύ της ΑΟΖ των δύο χωρών, θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία σχετικά με τον τρόπο χρήσης αυτών των πόρων και ότι τυχόν διαφορές σχετικά με αυτό το θέμα θα επιλυθούν μέσω διπλωματικών διαύλων.
Η συμφωνία ορίζει ότι δεν υπόκειται σε κριτική ή απόσυρση ή αναβολή για οποιονδήποτε λόγο. «Μπορεί να τροποποιηθεί βάσει συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών και θα τεθεί σε ισχύ μετά την ανταλλαγή των εγγράφων επικύρωσης μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε η έκθεση.
Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα – Τι αναφέρει για τους φυσικούς πόρους - newsbreak
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο: Απίστευτη δήλωση Τραμπ για Ερντογάν
- Φάρσαλα: Οδηγός «θέρισε» κοπάδι από πρόβατα
- Κρούσματα σήμερα: Οι περιοχές στο «κόκκινο» - «76» σε Αττική και Θεσσαλονίκη
- Τη χτύπησε βράχος ενώ κολυμπούσε
- Σας ήρθε μήνυμα 112 και άλλαξε η ώρα στο κινητό σας; Δείτε τι συνέβη
- «Ψάρεψαν» νανοβουτηχτάρι στην πισίνα του Χίλτον
- Ζητούσε 40.000 ευρώ από 22χρονη στη Θεσσαλονίκη για να μην διαρρεύσει προσωπικές της εικόνες και βίντεο..
- Δείτε την ακριβότερη βίλα στην Ελλάδα…
- Απίστευτο. Το VAR ακύρωσε κανονικό γκολ!
- Πέθανε ο Σάββας Θεοδωρίδης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις newsbreak
- Σε καραντίνα η Ιωάννα Τούνη
- Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα – Τι αναφέρει για τους φυσικούς πόρους
- Στήριξη από Liberation στα ελληνοτουρκικά: «Είμαστε όλοι Έλληνες Ευρωπαίοι»
- Επιχειρήσεις εστίασης: Δεύτε τελευταίον ασπασμόν…
- Νταής έλεγε σε μαύρους στο μετρό ότι είναι τα κατοικίδιά του μέχρι που τον «ξάπλωσαν» κάτω (video)
- Τραμπ: «Οι παγκόσμιοι ηγέτες ζητούν τη βοήθειά μου με τον Ερντογάν γιατί μόνο εμένα ακούει»
- Το δύσκολο καλοκαίρι που η Ζενεβιέβ ντύθηκε ρομαντική νύφη στον μυστικό της γάμο
- Πέθανε ο Σάββας Θεοδωρίδης
- Όταν ο Άγιος Παΐσιος θαύμασε την καλοσύνη ενός παιδιού
- Τελευταία Νέα newsbreak
- Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα – Τι αναφέρει για τους φυσικούς πόρους
- Επιχειρήσεις εστίασης: Δεύτε τελευταίον ασπασμόν…
- Τραμπ: «Οι παγκόσμιοι ηγέτες ζητούν τη βοήθειά μου με τον Ερντογάν γιατί μόνο εμένα ακούει»
- Το δύσκολο καλοκαίρι που η Ζενεβιέβ ντύθηκε ρομαντική νύφη στον μυστικό της γάμο
- Στήριξη από Liberation στα ελληνοτουρκικά: «Είμαστε όλοι Έλληνες Ευρωπαίοι»
- Όταν ο Άγιος Παΐσιος θαύμασε την καλοσύνη ενός παιδιού
- Πέθανε ο Σάββας Θεοδωρίδης
- Νταής έλεγε σε μαύρους στο μετρό ότι είναι τα κατοικίδιά του μέχρι που τον «ξάπλωσαν» κάτω (video)
- Σε καραντίνα η Ιωάννα Τούνη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα δύο πρόσωπα του καιρού: Ζέστη αλλά και σποραδικές βροχές
- Ερντογάν Liberation: Άρθρο – «χαστούκι» για τον Τούρκο πρόεδρο
- Σακελλαροπούλου: Επείγει η αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας στη Λέσβο
- Έλεγχοι για κορονοϊό: Τι έδειξαν οι παραβάσεις
- Καταγγελία για τον κορονοϊό από νοσοκομειακούς γιατρούς: Αποσιωπούν τα κρούσματα
- Ο Τραμπ πλέκει το… εγκώμιο του Ερντογάν και «χτυπά» Μπάιντεν
- Σακελλαροπούλου από τη Λέσβο: Η έμπρακτη αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων κάνει πιο δύσκολο τον διάλογο με την Τουρκία
- Σύλληψη 40χρονου καταζητούμενου για σωρεία διαρρήξεων και κλοπών στη Λεμεσό
- Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θέλει τέσσερις παίκτες της Μπαρτσελόνα
- Υπογράφει στην Aston Martin αντί 15 εκατομμυρίων ο Σεμπάστιαν Φέτελ