Συντριπτικό πλήγμα για την οικονομία της Ουκρανίας

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια αδασμολόγητης πρόσβασης, η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέφερε τις εμπορικές ποσοστώσεις για τα γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία.

Η προσωρινή αναστολή των δασμών, που εισήχθη τον Ιούνιο του 2022 για να στηρίξει την οικονομία της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία, έληξε επίσημα στις 5 Ιουνίου 2025.

Η λήξη της ειδικής εμπορικής πρόσβασης της Ουκρανίας προκαλεί σημαντικό πλήγμα

στην ουκρανική οικονομία, σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης και του Reuters.  Οι Ουκρανοί αγρότες αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρούς περιορισμούς, με περιορισμένη πρόσβαση αδασμολόγητων προϊόντων στην αγορά της ΕΕ.

Οι ποσοστώσεις για το καλαμπόκι, που κάποτε ορίζονταν σε 14 εκατομμύρια τόνους, έχουν μειωθεί δραστικά σε μόλις 650.000 τόνους. Επιπλέον, το κρέας, η ζάχαρη, τα αυγά και το ηλιέλαιο — κάποτε βασικά προϊόντα εξαγωγής — υπόκεινται πλέον σε ποσοστώσεις και δασμούς.

The European Union on Friday reintroduced tariffs on agricultural imports from Ukraine, ending a temporary exemption that was granted in response to Russia’s full-scale invasion of the country in 2022.https://t.co/isC7sLyQej

— TVP World (@TVPWorld_com) June 6, 2025

Αυτά τα γεωργικά προϊόντα αντιπροσώπευαν το 60% των συνολικών εξαγωγών της Ουκρανίας, η πλειονότητα των οποίων κατευθύνθηκε στην ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο νόμισμα είναι πλέον εκτός εμβέλειας, επηρεάζοντας σοβαρά την οικονομική σταθερότητα της Ουκρανίας.

Οι καθαρές απώλειες εξαγωγών… κατά τη διάρκεια του Ιουνίου-Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους θα ανέλθουν σε περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια, εκτίμησε ο Σέρχι Νικολαΐτσουκ, αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας.

Το 2022, η ΕΕ χορήγησε στην Ουκρανία σχεδόν πλήρη πρόσβαση στην αγορά, μια κίνηση που προκάλεσε οργή μεταξύ των κρατών μελών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Ενώ χώρες όπως η Πολωνία εξέφρασαν υποστήριξη, η Ουκρανία αντιμετωπίζει τώρα μια σκληρή πραγματικότητα: Η αλληλεγγύη της ΕΕ έχει τα όριά της και οι οικονομικές επιπτώσεις αυτών των νέων εμπορικών περιορισμών θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταστροφικές για τον αγροτικό τομέα της Ουκρανίας.

Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας διευρύνθηκε στα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2025, σε σύγκριση με έλλειμμα περίπου 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το ίδιο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ήταν 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, σε σύγκριση με 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι στοχεύει στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της υποστήριξης της Ουκρανίας και της αντιμετώπισης των ανησυχιών των αγροτών της ΕΕ, σχετικά με την εισροή ουκρανικών προϊόντων χαμηλότερου κόστους.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, σημείωσε επίσης ότι οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στην εξεύρεση συμβιβασμού μεταξύ των τρεχουσών ποσοστώσεων στο πλαίσιο της ζώνης ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Ουκρανίας και των πιο γενναιόδωρων, αυτόνομων εμπορικών μέτρων που ίσχυαν.

Ο Ουκρανός Υπουργός Γεωργίας Βιτάλι Κόβαλ δήλωσε στο Reuters ότι το Κίεβο επιδιώκει ευνοϊκότερες συνθήκες, ειδικά επειδή η γεωργία αποτελούσε περίπου το 60% των εξαγωγών της Ουκρανίας το 2024. Πρόσθεσε ότι τα επαναφερθέντα όρια θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τον όγκο του εμπορίου.

Η Υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η ΕΕ δεν είχε ακόμη προχωρήσει με προτάσεις για μια εκσυγχρονισμένη και πιο φιλελεύθερη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών.

Σύμφωνα με την Ουκρανή αξιωματούχο, η έλλειψη προόδου στις ενημερωμένες ποσοστώσεις επηρεάζει περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο εμπόριο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια εσόδων περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων για τους Ουκρανούς εξαγωγείς.

Δείτε επίσης:

Νέα πρωτοφανής επίθεση της Ρωσίας – Τραμπ: «Οι Ουκρανοί έδωσαν στον Πούτιν λόγο να τους βομβαρδίσει ανηλεώς»

Διαβάστε περισσότερα Συντριπτικό πλήγμα για την οικονομία της Ουκρανίας

Keywords
Τυχαία Θέματα