Συνάντηση Φαραντούρη – Γκουτέρες στον ΟΗΕ
Προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης 22/7 μεταξύ του ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.
Ο Νικόλας Φαραντούρης εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ο Συντάκτης και Εισηγητής της Έκθεσης για τους παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στην διεθνή διακοινοβουλευτική
Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την Έκθεση Φαραντούρη με ευρύτατη πλειοψηφία 70% (422 ψήφων έναντι 672 ψηφισάντων) σχετικά με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στον πλανήτη, την κοινωνία και την οικονομία.
Στη συνάντηση τονίστηκε η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο αλλά και η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής του από όλα τα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας. Σε δηλώσεις του από τον ΟΗΕ αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο ευρωβουλευτής και καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου Νικόλας Φαραντούρης δήλωσε: «Είχαμε την ευκαιρία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να συνομιλήσουμε για τα μεγάλα θέματα της παγκόσμιας κοινότητας σε μία κρίσιμη καμπή της ιστορίας και του Οργανισμού και να επιβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στις αρχές της διεθνούς έννομης τάξης. Μετά την αναδίπλωση που παρατηρείται από τις ΗΠΑ, η ΕΕ και τα 27 Κράτη Μέλη καθίστανται σήμερα οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες του Οργανισμού και συνεπώς οι θεματοφύλακες της λειτουργίας του».
Όπως σημείωσε ο κ. Φαραντούρης «ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η θέση της ΕΕ μπορεί να ακουστεί ακόμη πιο δυνατά. Και η θέση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι η αυστηρή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου».
Συνεχίζοντας ο κ. Φαραντούρης εξήγησε ότι η δράση της Τουρκίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απειλή πολέμου, την παράνομη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου, το παράνομο Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και εσχάτως την προώθηση της ηλεκτρικής σύνδεσης της Τουρκίας με το ψευδοκράτος των Κατεχομένων το οποίο δεν είναι αναγνωρισμένο από τη διεθνή έννομη τάξη.
Σε σχέση με τα παραπάνω θέματα, ο Νικόλας Φαραντούρης επισήμανε: «Εκπροσωπώντας επίσημα την ΕΕ και όχι αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά με το νου πάντοτε στραμμένο στην πατρίδα μου, ζητώ η ΕΕ ως κοινότητα δικαίου να αξιώνει την πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Και ως ο βασικός πλέον χρηματοδότης του ΟΗΕ, να απαιτεί τη στιβαρή παρέμβαση του ΟΗΕ όταν αυτό παραβιάζεται».
«Όποιος κάνει το τραπέζι έχει τον πρώτο λόγο και στο μενού», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αυτή είναι, όπως είπε: «η ρεαλιστική αποτύπωση των διεθνών σχέσεων, για την αποτελεσματική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Διότι η επίκληση των διεθνών κανόνων από μόνη της δεν αρκεί για την εφαρμογή τους», κατέληξε ο Έλληνας ευρωβουλευτής και καθηγητής.
Ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο ΟΗΕ ιδρύθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1945 από 51 χώρες οι οποίες δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την ειρήνη μέσα από τη διεθνή συνεργασία και τη συλλογική ασφάλεια. Σήμερα, σχεδόν κάθε έθνος του κόσμου ανήκει στον ΟΗΕ: 193 χώρες είναι Μέλη.
Τα κράτη Μέλη του ΟΗΕ έχουν συμφωνήσει να να αποδεχθούν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τον Χάρτη του ΟΗΕ, τη διεθνή δηλαδή σύμβαση που περιγράφει τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων. Σύμφωνα με τον Χάρτη, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τέσσερις σκοπούς: Τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των εθνών, τη συνεργασία για την επίλυση των διεθνών προβλημάτων, την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εναρμόνιση των δράσεων των κρατών.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της αποτελούν τους κορυφαίους δωρητές σε πολυάριθμα βασικά όργανα του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).
Τα κράτη μέλη της ΕΕ χρηματοδοτούν από κοινού το ένα τέταρτο του τακτικού προϋπολογισμού του ΟΗΕ, ενώ η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παρέχουν από κοινού το ένα τρίτο του συνόλου των χρηματοδοτικών συνεισφορών σε όργανα, ταμεία και προγράμματα του ΟΗΕ.
Την προηγούμενη χρονιά, το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών έλαβε κατά προσέγγιση τις ακόλουθες συνεισφορές: €3 δισ. από την ίδια την ΕΕ και €14,1 δισ. από τα κράτη μέλη της ΕΕ
Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης
Το 2015, οι παγκόσμιοι ηγέτες ενέκριναν ομόφωνα την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει δηλώσει: «Οι στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, και σε έναν υγιή πλανήτη. Είναι επίσης μια πρόσκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο καθήκον από το να επενδύσουμε στην ευημερία των νέων. Είμαι αποφασισμένος να διασφαλίσω πως ένας αποτελεσματικός και μεταρρυθμισμένος ΟΗΕ θα καταφέρει να επιτρέψει στους ανθρώπους παντού, του σήμερα και του αύριο, να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους και να υλοποιήσουν τις προσδοκίες τους».
Διαβάστε περισσότερα Συνάντηση Φαραντούρη – Γκουτέρες στον ΟΗΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έκτός ALPHA και Super Κατερίνα ο Γρηγόρης Γκουντάρας
- Μερομήνια: Πώς θα είναι ο καιρός τον Αύγουστο – Θα έρθει η ανατροπή;
- Πέθανε ο Τσελέστε Πιν - Τον βρήκαν νεκρό στο διαμέρισμά του
- Νόρα Βαλσάμη: «Δεν έχω λεφτά, παίρνω 500 ευρώ, δεν φτάνουν ούτε για νερά και καφέδες»
- Πυρκαγιά στον Φενεό – Η επόμενη μέρα: Στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειών
- Ρομά προπηλάκισαν δικαστή έξω από τα δικαστήρια Πειραιά
- SOS για το νερό: Οι 5 κατεπείγουσες αλλαγές λόγω λειψυδρίας
- Κέλλας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Βγαίνουν» στο φως τα ονόματα όσων έλαβαν παράνομες επιδοτήσεις
- Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο με την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: «Πόλεμος» ανακοινώσεων των κομμάτων – Ξεκινούν οι δεσμεύσεις περιουσιών
- Άρειος Πάγος: Οι νέοι αντιπρόεδροι και οι νέοι αντεισαγγελείς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις newsbreak
- Βουλή: Ο Φλώρος εξύβρισε την Κωνσταντοπούλου!
- Ακόμη δικαιώνεται ο Καραμανλής
- Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ: Παράταση στον καύσωνα με 43άρια μέχρι την Κυριακή
- Η αιτία θανάτου της 9χρονης Ελληνοκαναδής που δολοφονήθηκε από τον πατέρα της
- 10 τραγούδια για να θυμόμαστε τον αθάνατο Όζι Όσμπορν
- «L’Ovelha Negra» στο Μοσχάτο: Καλοκαιρινές νύχτες με χαρακτήρα, γεύση και ρυθμό
- Λειψυδρία: «Ολιστικό» τρόπο αντιμετώπισης αποφάσισε η Κυβέρνηση – Οι πέντε βασικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου
- Γιατί το Κρεμλίνο επιτίθεται στη Δύση για τα πυρηνικά
- Τρίκαλα: Συνελήφθη 40χρονη Βουλγάρα που απείλησε την ίδια την μητέρα της!
- Συνάντηση Φαραντούρη – Γκουτέρες στον ΟΗΕ
- Τελευταία Νέα newsbreak
- Συνάντηση Φαραντούρη – Γκουτέρες στον ΟΗΕ
- Τρίκαλα: Συνελήφθη 40χρονη Βουλγάρα που απείλησε την ίδια την μητέρα της!
- 10 τραγούδια για να θυμόμαστε τον αθάνατο Όζι Όσμπορν
- Λειψυδρία: «Ολιστικό» τρόπο αντιμετώπισης αποφάσισε η Κυβέρνηση – Οι πέντε βασικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου
- Ακόμη δικαιώνεται ο Καραμανλής
- Μπάσκετ: Ο Άρης μπαίνει σε μια νέα εποχή την ημέρα γενεθλίων του Νίκου Γκάλη
- Βουλή: Ο Φλώρος εξύβρισε την Κωνσταντοπούλου!
- Ο γιος του Τζο Μπάιντεν αποκαλύπτει ποιοι «έριξαν» τον πατέρα του
- Σύμη: «Τσάκωσαν» 21χρονο Αζέρο που πήρε 2000 ευρώ για μεταφορά αλλοδαπού από την Τουρκία με τζετ σκι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ηράκλειο: Πεύκο κατέρρευσε σε παιδική χαρά κοντά σε παιδιά
- Ιράν: «Ψευδαίσθηση» η συζήτηση για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος, λέει ο πρόεδρος Πεζεσκιάν
- Citroen C3 1.2 PT 100 MAX: Πρωταγωνιστεί στην πόλη και στα ταξίδια
- Πλαχότνιουκ: Η «σύλληψη-κλειδί» σε ένα γεωπολιτικό σκάκι υψηλών ισορροπιών
- Καύσωνας: Κοινή δράση στη Θεσσαλονίκη για την προστασία των αστέγων από τη ζέστη
- ΕΟΦ: Σταματά 4 φάρμακα για το διαβήτη – Τι πρέπει να κάνουν άμεσα οι ασθενείς
- Στην Cosmote TV η ρεβάνς της ΑΕΚ με τη Χάποελ Μπερ Σεβά
- Μάριος Θεμιστοκλέους για την πλατφόρμα axiologisi.esy.gov.gr: Η συμμετοχή ξεπερνά το 30%
- Η Heineken® παρουσιάζει το Boring Mode App μέσα από ένα έξυπνο «κρυφό» μήνυμα
- Φωτιά στον Φενεό Κορινθίας: Συνεχίζουν να καίνε διάσπαρτες εστίες – Καταστράφηκαν σπίτια στην Καστανιά, ζημιές και σε άλλα χωριά



