Σπρέι κατά των αυτοκτονιών πήρε το «πράσινο» φως στις ΗΠΑ

To πρώτο αντικαταθλιπτικό που απευθύνεται σε ανθρώπους με αυτοκτονικές τάσεις πήρε το πράσινο φως στις ΗΠΑ. Το ταχείας δράσης ρινικό σπρέι Spravato έχει χρησιμοποιηθεί από σχεδόν 6.000 ανθρώπους για την ανθεκτική στα φάρμακα κατάθλιψη από τον Μάρτιο του 2019 οπότε και κυκλοφορεί, ωστόσο η δράση του στην αποτροπή αυτοκτονιών μελετήθηκε πρόσφατα από την Johnson

& Johnson που το παράγει.

Ο λόγος που έγινε αυτή η μελέτη ήταν ότι το φάρμακο είχε διαπιστωμένα τη δυνατότητα να ενεργεί γρήγορα, κάτι που το διαφοροποιεί από τα παλιότερα αντικαταθλιπτικά που χρειάζονταν εβδομάδες για να δώσουν αποτέλεσμα. Στις μελέτες που ακολούθησαν προέκυψε ότι το Spravato μείωνε γρήγορα τις αρνητικές σκέψεις. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, στατιστικά η διαφορά δεν ήταν πολύ σημαντική σε σύγκριση με ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο.

Το Spravato είναι κοντινός χημικός «ξάδερφος» της αναισθητικής ουσίας κεταμίνη που διαφοροποιείται από τα άλλα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά επειδή δρα στο γλουταμινικό σύστημα του εγκεφάλου αντί για τη σεροτονίνη ή τη νορεπινεφρίνη. Η έγκρισή του για τις αυτοκτονικές σκέψεις έγινε σε μια περίοδο που στις ΗΠΑ υπάρχει σοβαρή ανησυχία για την επίδραση του νέου κορωνοϊού και των περιορισμών που έχει επιφέρει στην ψυχική υγεία των πολιτών, τη στιγμή που στη χώρα πάσχουν από σοβαρή κατάθλιψη πάνω από 17.000.000 άνθρωποι.

Σπρέι κατά των αυτοκτονιών πήρε το «πράσινο» φως στις ΗΠΑ - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα