Σαφώς πιο ευάλωτοι στη νόσο Covid-19 οι καπνιστές, σύμφωνα με νέες έρευνες

Πιο επιτακτική από ποτέ είναι, πλέον, η ανάγκη για διακοπή του καπνίσματος λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας Γεράσιμο Σιάσο.

«Νέες μελέτες δείχνουν ότι άτομα τα οποία καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά από τη νόσο Covid-19», επισήμανε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του ο διακεκριμένος καθηγητής και πρόσθεσε: «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι η κατάλληλη στιγμή για να σταματήσουμε να καπνίζουμε. Το κάπνισμα του τσιγάρου έχει αρνητικές

συνέπειες, όχι μόνο στους πνεύμονες και στην καρδιά, αλλά φαίνεται από νέες μελέτες ότι άτομα τα οποία καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά από τη νόσο Cοvid-19. Η διακοπή του καπνίσματος έχει νόημα ακόμα και τώρα, για να προστατευτεί κανείς από σοβαρή λοίμωξη Covid-19».

Μάλιστα, σε καναδική μελέτη του πανεπιστημίου British Columbia, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στο «European Respiratory Journal», διαπιστώθηκε ότι η διακοπή του καπνίσματος θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα μόλυνσης από SARS-CoV-2 να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια Cοvid-19.

Τα πνευμονικά κύτταρα των καπνιστών έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ACE-2) που χρησιμοποιεί ο ιός SARS-CoV-2, για να αποκτήσει πρόσβαση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σαφώς πιο ευάλωτοι στη νόσο Covid-19 οι καπνιστές, σύμφωνα με νέες έρευνες via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα