Ρωσοτουρκική συμφωνία τεσσάρων σημείων για τη Λιβύη

Προκειμένου να συζητηθεί το φλέγον ζήτημα της Λιβύης, ρωσική αντιπροσωπία μετέβη στην Άγκυρα με κύριο θέμα την κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από τη Σύρτη, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χαφτάρ.

Οι κυβερνητικές αντιπροσωπίες ήρθαν σε συμφωνία σε τέσσερα βασικά σημεία:

στη συνέχιση των κοινών προσπαθειών προκειμένου να υπάρξουν οι συνθήκες για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη εκεχειρίαστη συμβολή της προώθησης του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρώνστη δημιουργία μιας κοινής ομάδας
εργασίας για τη Λιβύη και την πραγματοποίηση του επόμενου γύρου συνομιλιών στη Μόσχα στο εγγύς μέλλον καιστην προσπάθεια λήψης μέτρων για την εξασφάλιση της πρόσβασης βοήθειας προς τους αμάχους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Milliyet», η καλή έκβαση των συνομιλιών θα ανοίξει τον δρόμο για τη συνέχισή τους σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Η αμερικανο-αραβική πλευρά

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε με τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγίντ αλ Ναχιάν, για την κρίση στη Λιβύη, με τους δύο ηγέτες να βρίσκουν κοινό τόπο στην ανάγκη για «αποκλιμάκωση» της κρίσης και «απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων».

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ΗΑΕ, όπως επίσης η Αίγυπτος και η Ρωσία, υποστηρίζουν τον στρατάρχη Χαφτάρ, οι δυνάμεις του οποίου αναμετριούνται με αυτές που ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Ρωσοτουρκική συμφωνία τεσσάρων σημείων για τη Λιβύη - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα