Ρωσία: Πρώην πεζοναύτης με… τέσσερις υπηκοότητες «έφαγε» 16 χρόνια για κατασκοπία υπέρ των ΗΠΑ

Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 16 χρόνων στον πρώην πεζοναύτη Πολ Ουίλαν, για κατασκοπία υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ουίλαν, ο οποίος διαθέτει αμερικανική, βρετανική, καναδική και ιρλανδική υπηκοότητα, συνελήφθη από πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας σε δωμάτιο ξενοδοχείου της Μόσχας στις 28 Δεκεμβρίου 2018 και η καταδίκη του ήταν απόρροια δίκης που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, η οποία χαρακτηρίστηκε άδικη και αδιαφανής από διπλωμάτες των

ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Μόσχα υποστηρίζει πως ο Ουίλαν, που πρόσφατα έκλεισε τα 50, συνελήφθη επ’ αυτοφόρω με ένα στικάκι USB που περιείχε απόρρητες πληροφορίες. Ο ίδιος, ωστόσο, δήλωσε αθώος, λέγοντας πως έπεσε σε παγίδα και πως το στικάκι που έλαβε από μια γνωριμία του στη Ρωσία, πίστευε πως περιείχε φωτογραφίες από διακοπές.

Κάθειρξη σε φυλακή ασφαλείας

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν, δήλωσε πως η καταδίκη του Πολ Ουίλαν θα πλήξει τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, τονίζοντας πως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει πως δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του και κάλεσαν τη Ρωσία να τον αφήσει ελεύθερο. Την ίδια στιγμή οι κρατικοί εισαγγελείς που κατηγόρησαν τον Ουίλαν ότι είναι το λιγότερο ένας βαθμοφόρος συνταγματάρχης των στρατιωτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ζήτησαν από το δικαστήριο να τον καταδικάσει σε κάθειρξη 18 ετών σε φυλακή ασφαλείας.

Ο δικηγόρος του Ουίλαν, από την πλευρά του, μετά την ετυμηγορία δήλωσε ότι είχε ειπωθεί στον πελάτη του πως θα περιλαμβανόταν σε μια ανταλλαγή κρατουμένων με έναν Ρώσο πολίτη που εκρατείτο στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως έχει προτείνει σε διάφορες περιπτώσεις.

Ρωσία: Πρώην πεζοναύτης με… τέσσερις υπηκοότητες «έφαγε» 16 χρόνια για κατασκοπία υπέρ των ΗΠΑ - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα