Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Ντόναλντ Τουσκ από την Βουλή μετά την εκλογική «σφαλιάρα»
Την ψήφο εμπιστοσύνης της πολωνικής Βουλής θα ζητήσει για την κυβέρνησή του ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ. Ο υποψήφιος που στήριξε για την προεδρία της χώρας, Ράφαλ Τσασκόφσκι, ηττήθηκε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής και επικράτησε ο Κάρολ Ναβρότσκι.
Σε δημοσίευμά του το Politico, με τίτλο: «Ο προκλητικός Τουσκ θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να επαναβεβαιώσει την εξουσία του στην Πολωνία
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ σκοπεύει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του από το Κοινοβούλιο μετά την νίκη του Κάρολ Ναβρότσκι, ο οποίος υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση, στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.
«Θέλω όλοι να δουν, συμπεριλαμβανομένων των αντιπάλων μας στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ότι είμαστε έτοιμοι για αυτήν την κατάσταση, ότι κατανοούμε τη σοβαρότητα της στιγμής, αλλά ότι δεν σκοπεύουμε να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω» δήλωσε ο Τουσκ.
Ο Ναβρόκι, δεξιός που συγκαταλέγει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στους συμμάχους του, θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει την προεδρία για να μπλοκάρει την εσωτερική ατζέντα του Τουσκ.
Η εκλογική του νίκη θέτει υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον η κυβέρνηση Τουσκ μπορεί να σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στην μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, την αποκατάσταση του κράτους δικαίου ή σε φλέγοντα ζητήματα, όπως η επιτρεπόμενη συμβίωση μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ή η χαλάρωση των αυστηρών κανόνων για τις αμβλώσεις στην Πολωνία.
Δηλώνοντας ότι οι προεδρικές εκλογές «δεν έχουν αλλάξει και δεν θα αλλάξουν τίποτε», ο Τουσκ σημείωσε ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη εμπειρία στην αντιμετώπιση ενός μη συνεργάσιμου προέδρου και ότι υπάρχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση αυτού του σεναρίου.
Ο Τουσκ εξέφρασε την προθυμία του να συνεργαστεί με τον Ναβρόκι εάν αποδειχθεί συνεργάσιμος, αλλά είπε ότι θα ήταν μια «θετική έκπληξη» εάν συμβεί αυτό. Ο νυν πρόεδρος Αντρέι Ντούντα έχει χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο που διαθέτει για να ματαιώσει τις νομοθετικές προσπάθειες του Τουσκ.
Ο Τουσκ βρίσκεται σε καλή θέση για να επιβιώσει από την ψήφο εμπιστοσύνης, όπως ανέφερε για πρώτη φορά το Polsat, δεδομένου ότι οι προεδρικές εκλογές δεν είχαν καμία επίδραση στην κοινοβουλευτική αριθμητική -αν και υπάρχουν φήμες δυσαρέσκειας εντός του κυβερνώντος συνασπισμού του. Τα κόμματα που αποτελούν τον συνασπισμό με επικεφαλής τον Τουσκ αντιπροσωπεύουν 242 βουλευτές στην Κάτω Βουλή των 460 εδρών.
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου (και αποτυχημένος υποψήφιος για την προεδρία), Σίμον Χολόνια, δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν «κίτρινη κάρτα, ίσως και κόκκινη, για αυτήν την κυβέρνηση και αυτόν τον συνασπισμό».
Δείτε επίσης:
Θρίλερ με εκλογική ανατροπή στην Πολωνία υπέρ του συντηρητικού υποψήφιουΠροεδρικές εκλογές στην Πολωνία: Σε εξέλιξη ο κρίσιμος δεύτερος γύρος όπου συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοιΔιαβάστε περισσότερα Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Ντόναλντ Τουσκ από την Βουλή μετά την εκλογική «σφαλιάρα»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χαμός σε κηδεία: Η νεκρή άνοιξε τα μάτια - Έτρεχαν πανικόβλητοι οι συγγενείς
- Παναθηναϊκός: Δεσμευόμαστε για την απολύτως ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και την άριστη φιλοξενία του Ολυμπιακού
- Αναπάντεχη συνάντηση…
- Ολλανδία: Έπεσε η κυβέρνηση μετά την αποχώρηση του ακροδεξιού Βίλντερς με αφορμή το μεταναστευτικό
- Βρέθηκε σώος ο 74χρονος
- Υπόθεση Μαντλίν: Νέες έρευνες από την πορτογαλική αστυνομία κοντά στον τόπο εξαφάνισής της
- Έδεσσα: Νεκρός 41χρονος αγρότης που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του
- Μυτιλήνη: Αιμοδότρια πήγε να δώσει αίμα και είδε τον εαυτό της σε αφίσα 8 ετών
- ΚΑΕ Παναθηναϊκός: Δεσμευόμαστε δημόσια για την απολύτως ομαλή διεξαγωγή του αγώνα με τον Ολυμπιακό
- Βρέθηκε 54χρονος άνδρας νεκρός στην Αταλάντη: Η σορός ήταν για μέρες μέσα στο σπίτι του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις newsbreak
- Ολλανδία: Καταρρέει η κυβέρνηση μετά την αποχώρηση του Κόμματος Ελευθερίας – Αδιέξοδο για το μεταναστευτικό
- Μεντβέντεφ: «Η Μόσχα επιδιώκει νίκη όχι συμβιβασμό στις συνομιλίες με το Κίεβο»
- Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Ντόναλντ Τουσκ από την Βουλή μετά την εκλογική «σφαλιάρα»
- Συμπλοκή Ρομά στο κέντρο της Λαμίας
- O Πούτιν νικητής στο διπλωματικό θρίλερ – Ετοιμάζει συντριπτικό πλήγμα μετά την ουκρανική επίθεση
- Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»: Άγνωστοι έκοψαν καλώδια από τα κλιματιστικά
- Έκρηξη σε σχολείο: «Είδαμε καπνούς, ακούστηκε ένας θόρυβος», λέει ο δήμαρχος Χερσονήσου
- Τραγικό περιστατικό στο Αλιβέρι: Ένας 80χρονος έπεσε από τις σκάλες και υπέστη θανάσιμο τραυματισμό
- Τελευταία Νέα newsbreak
- Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Ντόναλντ Τουσκ από την Βουλή μετά την εκλογική «σφαλιάρα»
- Έκρηξη σε σχολείο: «Είδαμε καπνούς, ακούστηκε ένας θόρυβος», λέει ο δήμαρχος Χερσονήσου
- Συμπλοκή Ρομά στο κέντρο της Λαμίας
- O Πούτιν νικητής στο διπλωματικό θρίλερ – Ετοιμάζει συντριπτικό πλήγμα μετά την ουκρανική επίθεση
- Τραγικό περιστατικό στο Αλιβέρι: Ένας 80χρονος έπεσε από τις σκάλες και υπέστη θανάσιμο τραυματισμό
- Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»: Άγνωστοι έκοψαν καλώδια από τα κλιματιστικά
- Μεντβέντεφ: «Η Μόσχα επιδιώκει νίκη όχι συμβιβασμό στις συνομιλίες με το Κίεβο»
- Ολλανδία: Καταρρέει η κυβέρνηση μετά την αποχώρηση του Κόμματος Ελευθερίας – Αδιέξοδο για το μεταναστευτικό
- Θύμα επίθεσης υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων από τοξικομανή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έδεσσα: Νεκρός 41χρονος αγρότης που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του
- Αναπάντεχη συνάντηση…
- Δένδιας στο inForum: «Ετοιμάζουμε ένα πλήρες νομοθέτημα για τη θητεία»
- Έρχεται ζέστη...διαρκείας για πολλές ημέρες: Πού θα χτυπήσει «κόκκινο» ο υδράργυρος μέχρι Αγίου Πνεύματος
- Στο ΣτΕ κρίνεται η ελληνική ιθαγένεια και το επίθετο «Ντε Γκρες» για τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας
- Οι φιλικοί αγώνες της Εθνικής Ελλάδας με Σλοβακία και Βουλγαρία, η «κούπα» του UEFA Nations League και τα UEFA European Qualifiers παίζουν μπάλα στα κανάλια Novasports!
- Η αξιολόγηση στο Δημόσιο δεν είναι απειλή, είναι ανάγκη
- Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Νεαρός κλωτσάει και πατάει γατάκι με ΙΧ αυτοκίνητο – Δείτε βίντεο
- Όσκαρ: Ο πιο διάσημος σκύλος περιπολίας της ΕΛ.ΑΣ. βγαίνει στη σύνταξη
- Προαστιακός: Η στιγμή που 49χρονος απειλεί με μαχαίρι μια 29χρονη - Συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας “Αριάδνη” (βίντεο)