Πρωτοποριακή ελληνική εφαρμογή χαρτογραφεί κρούσματα κορωνοϊού

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή, που έχει στόχο να εντοπίζει τις ενδεχόμενες περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού ανά την επικράτεια, δημιούργησε ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (EKΠΑ) Μανώλης Βασιλάκης.

Μαζί με την ερευνητική του ομάδα θέλησαν να καλύψουν το κενό της Πολιτείας που αδυνατούσε να κάνει μαζικά τεστ, χαρτογραφώντας, παράλληλα, τις περιοχές όπου οι άνθρωποι εμφάνιζαν συμπτώματα παρόμοια με

αυτά του Covid-19. «Αυτό δεν σημαίνει πως όποιος είχε σύμπτωμα παρόμοιο με αυτό του κορωνοϊού είχε απαραιτήτως προσβληθεί από αυτόν» διευκρινίζει ο καθηγητής.

Για τον λόγο αυτό, στην επίμαχη ερώτηση δινόταν στους συμμετέχοντες η επιλογή να απαντήσουν «Δεν είμαι σίγουρος/η». Η μοναδικότητα της έρευνας έγκειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος του πληθοπορισμού, γνωστή και ως crowdsourcing.

Όπως εξηγεί ο δρ Βασιλάκης, πρόκειται για κάτι που κατά το παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις έκτακτων καταστάσεων, όπως o σεισμός στην Αϊτή ή στην τρομοκρατική επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστόνης, όπου οι πολίτες προωθούσαν ανάλογες πληροφορίες σε σχεδιασμένες βάσεις γεωγραφικών δεδομένων.

«Είναι η πρώτη φορά που η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται ευρέως στην Ελλάδα και θέλαμε να δούμε αν θα ήταν χρήσιμη και στην περίπτωση του κορωνοϊού. Λίγες ημέρες αργότερα, ενημερωθήκαμε ότι ερευνητές στις ΗΠΑ επέλεξαν την ίδια μέθοδο για να εξακριβώσουν τη χωρική εξάπλωση των ατόμων που παρουσίασαν συμπτώματα ίδια με αυτά του ιού» λέει ο Μανώλης Βασιλάκης.

Περισσότερες από 60.000 συμμετοχές

Η εφαρμογή άρχισε να προωθείται από τα μέσα Μαρτίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρχικά στον στενό πανεπιστημιακό κύκλο των δημιουργών της και αργότερα άρχισε να διαχέεται σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα. «Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Περιμέναμε να έχουμε το πολύ 2.000 συμμετοχές ανά ημέρα, όμως υπήρξε μέρα που έλαβαν μέρος περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι από όλη την Ελλάδα».

Ωστόσο, εκείνο που φαίνεται από την έρευνα και προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι κάποιοι σε περιοχές της Ελλάδας που δεν υπήρξε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού εμφάνιζαν παρόμοια συμπτωματολογία!

«Συνολικά έλαβαν μέρος 220.000 άνθρωποι από κάθε γωνιά της χώρας. Περίπου το 3% αυτών ήταν σίγουρο ότι είχε συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κορωνοϊού» λέει ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας και προσθέτει: «Πρόκειται, δηλαδή, για περισσότερους από 6.000 ανθρώπους εκ των συμμετεχόντων. Στη χώρα μας μέχρι στιγμής δεν αναφέρονται τόσα επιβεβαιωμένα κρούσματα».

Αυτή την περίοδο ο καθηγητής και η ερευνητική του ομάδα βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας των δεδομένων, προκειμένου τις ερχόμενες εβδομάδες να δημοσιευτούν τα συμπεράσματα της έρευνας σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό.

Ο δρ Βασιλάκης πραγματοποίησε την εν λόγω εφαρμογή σε συνεργασία με τους ερευνητές του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και επιστημονικούς συνεργάτες του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Στρατηγικές διαχείρισης περιβάλλοντος, καταστροφών και κρίσεων» του ΕΚΠΑ. Πρόκειται για τη δρα Βαρβάρα Αντωνίου, η οποία ανέλαβε τη χαρτογραφική ανάλυση, και την επίκουρη καθηγήτρια Μαρία Χατζάκη, που ασχολήθηκε με τη στατιστική επεξεργασία.

Έρευνα για τις ανησυχίες των Ελλήνων

Μια νέα έρευνα του ΕΚΠΑ τονίζει τις ανησυχίες των Ελλήνων για ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία και τις αλλαγές που επέφερε στην καθημερινότητά τους. Η έρευνα έγινε από το τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και δείχνει τη στάση των πολιτών κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά και το πως κρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Σε ότι αφορά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τις δύο πρώτες εβδομάδες για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού, οι Έλληνες τα χαρακτηρίζουν αυστηρά κατά 47% ή και αρκετά αυστηρά κατά 21%.

Mοιρασμένη είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά τους φόβους των Ελλήνων οι περισσότεροι προβληματίζονται για τις συνέπειες του κορωνοϊού στην οικονομία, ενώ 4 στους 10 φοβούνται τις οικονομικές συνέπειες και για τον εαυατό τους.

Πρωτοποριακή ελληνική εφαρμογή χαρτογραφεί κρούσματα κορωνοϊού via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα