Πρέσινγκ στον ΠΟΥ: «Κλείστε τις αγορές που πουλούν ζωντανά φίδια, σκυλιά, νυχτερίδες…»

Μετά τα έως τώρα στοιχεία των επιστημόνων που δείχνουν ότι ο Covid-19 προήλθε από ζώα και, πιθανότατα νυχτερίδες, στα γνωστά «wet markets» που πωλούν κρέατα, ψάρια και διάφορα άλλα είδη τροφίμων, πάνω από 200 ομάδες προστασίας του περιβάλλοντος ανά τον κόσμο ζητούν από τον ΠΟΥ να  παρέμβει. 

Ο Independent δημοσίευσε την ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν τα 200 μέλη και ζητούν από τον ΠΟΥ να λάβει άμεσα μέτρα για να μην εμφανιστεί μελλοντική

πανδημία από το εμπόριο άγριας ζωής. Στα λεγόμενα «wet markets» πωλούνται σκυλιά, λαγοί, χελώνες, νυχτερίδες, φίδια και διάφορα άλλα ζώα, τα οποία μπορούν να σφαγιαστούν μπροστά στον πελάτη. Οι επιστήμονες κατέδειξαν τα«wet markets» της Ουχάν ως σημείο 0 του ιού, με αποτέλεσμα να είναι η τρίτη επιδημία μετά τον SARS και τον Ebola, που συνδέθηκαν με την κατανάλωση άγριων θηραμάτων.



Στη νέα αυτή επιστολή, ο ΠΟΥ καλείται να προτείνει στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να απαγορεύσουν μόνιμα τις αγορές όπου πωλούνται ζωντανά άγρια ζώα και να σταματήσουν ή να μειώσουν το εμπόριο του κρέατος αυτών των ειδών, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία. Επίσης ο Οργανισμός καλείται να ενθαρρύνει και να στηρίξει πρωτοβουλίες για τη διάθεση εναλλακτικών πηγών πρωτεϊνης στους ανθρώπους, η επιβίωση των οποίων βασίζεται στην κατανάλωση άγριων ζώων.

Η πρωτοβουλία, τον συντονισμό της οποίας ανέλαβε η οργάνωση για την προστασία της άγριας ζωής Born Free, έχει τη στήριξη οργανισμών όπως το Bat Conservation Trust, το International Fund for Animal Welfare και του Zoological Society of London.

«Πρέπει να επαναφέρουμε τη θεμελιώδη σχέση μας με τον φυσικό κόσμο, να επανεξετάσουμε τη θέση μας σε αυτόν και να αρχίσουμε να φερόμαστε στον πλανήτη μας και σε όλους τους κατοίκους του με πολύ περισσότερο σεβασμό, για το δικό του και το δικό μας καλό», τονίζει ο  Mark Jones, επικεφαλής πολιτικής στην οργάνωση Born Free

Πρέσινγκ στον ΠΟΥ: «Κλείστε τις αγορές που πουλούν ζωντανά φίδια, σκυλιά, νυχτερίδες…» via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα