Πώς θα γίνει η κλήρωση για το Δικαστικό Συμβούλιο

Επιφυλακή για τη διασφάλιση της αμεροληψίας, καθώς ο αστικός μύθος για τα… παγωμένα χαρτάκια στρέφει όλη την προσοχή στην κλήρωση της Βουλής. Στην κρίση της Θέμιδος και η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς.

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Είναι ευρέως διαδεδομένος στους δικαστικούς κύκλους, όπως φαίνεται, ένας αστικός μύθος που θέλει κάποια χαρτάκια με ονόματα αρεοπαγιτών και συμβούλων της Επικρατείας τα οποία μπήκαν στην κάλπη για την κλήρωση του Ανώτατου Συμβουλίου που οδήγησε τον Ανδρέα Παπανδρέου

στο Ειδικό Δικαστήριο να μπαίνουν «στο ψυγείο» λίγη ώρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας. Και όταν λέμε «στο ψυγείο» εννοούμε κυριολεκτικώς δίπλα στα… παγάκια.

Σύμφωνα με τον ίδιο μύθο, πάνω σε αυτά τα χαρτάκια ήταν τα ονόματα των δικαστών που φαίνεται πως ήταν πιο… διατεθειμένοι να ψηφίσουν την παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού. Οταν, λοιπόν, έγινε η κλήρωση μπορούσε πλέον να καταλάβει κανείς διά της αφής τι ακριβώς επέλεγε. Κάπως έτσι -λένε πειραχτικά πολλοί- εξασφαλίστηκε η τέλεια αναλογία ψήφων που παρέπεμψε τον Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Προφανώς, πρόκειται για έναν τραβηγμένο στα άκρα μύθο, τον οποίο κάποιοι χρησιμοποιούν ίσως και με αλληγορικό τρόπο για να δείξουν πως ακόμη και μία -θεωρητικά- αδιάβλητη κλήρωση μπορεί πάντα να «μαγειρευτεί».

Ισως σε αυτόν τον μύθο να οφείλεται, λοιπόν, το γεγονός ότι τα πνεύματα και η προσοχή είναι τεταμένα εν όψει της ερχόμενης Πέμπτης, οπότε θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση που θα αναδείξει τη σύνθεση του Ανώτατου Συμβουλίου που θα αποφασίσει την παραπομπή ή μη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε ειδικό δικαστήριο. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέλη της μειοψηφίας της Προανακριτικής σκοπεύουν να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στη διαδικασία, προκειμένου να διασφαλίσουν πως θα είναι αδιάβλητη – όσο εξωφρενικό και αν ακούγεται το αντίθετο.

Μετά την Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη εβδομάδα που αποφάσισε την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου, οι διαδικασίες -με βάση τον ισχύοντα νόμο περί ευθύνης υπουργών- είναι πλέον συγκεκριμένες: O πρόεδρος της Βουλής θα καλέσει τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει τον κατάλογο των δικαστών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) καθώς και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που κατείχαν αυτόν τον βαθμό πριν από την υποβολή της πρότασης για την άσκηση ποινικής δίωξης.

Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής. Από την κληρωτίδα θα επιλεγούν πέντε ανώτατοι δικαστές (τρεις από τον Αρειο Πάγο και δύο από το ΣτΕ), οι οποίοι θα αποτελέσουν τη σύνθεση του Δικαστικού Συμβουλίου, αλλά και δύο αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, που θα αναλάβουν καθήκοντα εισαγγελέως.

Πέντε ημέρες μετά τη σύσταση του Δικαστικού Συμβουλίου θα πρέπει τα μέλη του να ορίσουν έναν ανακριτή, ο οποίος θα πρέπει να είναι αρεοπαγίτης και ο οποίος θα αναλάβει το έργο διερεύνησης της υπόθεσης, αξιολογώντας από την αρχή τη δικογραφία που έχει δημιουργηθεί έπειτα από τόσους μήνες λειτουργίας της Προανακριτικής Επιτροπής. Μόνο εάν ο ανακριτής και φυσικά το Δικαστικό Συμβούλιο αποφανθούν πως οι κατηγορίες οι οποίες αποδόθηκαν στον κ. Παπαγγελόπουλο μετά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της περασμένης Τετάρτης έχουν ισχύ, θα ανοίξει ο δρόμος προς το Ειδικό Δικαστήριο.

Στη διαδικασία αυτή υπάγονται πλέον μαζί με τον πρώην υπουργό και οι εισαγγελείς Κατά της Διαφθοράς, επομένως η δικογραφία που έχει σχηματιστεί και βρίσκεται στην τακτική Δικαιοσύνη θα διαβιβαστεί και αυτή στο Δικαστικό Συμβούλιο, καθώς θεωρείται πλέον αρμοδιότητά του.

Στη διαδικασία υπάγονται όμως και τα υπόλοιπα μη πολιτικά πρόσωπα τα οποία στη διάρκεια της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής είχαν αρχικώς κληθεί ως ύποπτοι, αλλά στη συνέχεια ακυρώθηκε η κλήση τους έπειτα από σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, το οποίο έκρινε πως η Βουλή δεν μπορεί να ασκήσει καμία ανακριτική πράξη σε βάρος μη πολιτικών προσώπων.

Τα παράδοξα της κάλπης με τον Αγγελή, που ελέγχει τους… ελεγκτές του

Τον τελευταίο καιρό, πάντως, η κάλπη… συνηθίζει να προκρίνει παράδοξα, τα οποία με έναν περίεργο τρόπο ευνοούν όσους έχουν την εξουσία στα χέρια τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κλήρωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και η οποία ανέδειξε -τυχαία, φυσικά- επιθεωρητή του Πρωτοδικείου τον αντιεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή, που τον τελευταίο χρόνο έγινε ιδιαιτέρως γνωστός όταν, ως εποπτεύων της Εισαγγελίας Κατά της Διαφθοράς, αρνήθηκε να παραλάβει από τις αμερικανικές Αρχές πληροφορίες για τον τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε Ελληνας πολιτικός σε άλλη χώρα το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στην υπόθεση Novartis. Εγινε, ακόμη, γνωστός από τον ρόλο που διαδραμάτισε στο στήσιμο της Προανακριτικής για την υπόθεση Novartis. Ας μην ξεχνάμε πως είναι ο εισαγγελέας που αρχικώς αρχειοθέτησε τη μήνυση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά των εισαγγελέων Κατά της Διαφθοράς για μεθοδεύσεις στην έρευνα της Novartis, ενώ λίγο μετά τις εκλογές αποφάσισε να την ανασύρει. Είναι, ακόμη, ο εισαγγελέας που συντάχθηκε με την πρώην εισαγγελέα Κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου στις αναφορές περί «Ρασπούτιν», ενώ λίγο καιρό πριν κατέθετε εναντίον της σε πειθαρχικές διαδικασίες. Η τοποθέτησή του στη θέση του επιθεωρητή του Πρωτοδικείου είχε κριθεί «περίεργη» (αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα πρέπει να συντάξει εκθέσεις για τους επίκουρους εισαγγελείς Κατά της Διαφθοράς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, που έχουν τον βαθμό του πρωτοδίκη και οι οποίοι ελέγχθηκαν ποινικά και πειθαρχικά έπειτα από δικές του καταγγελίες).

Σήμερα, βεβαίως, η τοποθέτησή του κρίνεται ακόμη πιο «περίεργη», καθώς ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλης Ιωαννίδης έχει διατάξει την έναρξη προκαταρκτικών ερευνών για τον κ. Αγγελή, σύμφωνα με το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη, για τα αδικήματα της ψευδορκίας και της ψευδούς καταμήνυσης, σε σχέση με όσα κατέθεσε για τους εισαγγελείς Κατά της Διαφθοράς αλλά και για παράβαση καθήκοντος, για τα στοιχεία που αρνήθηκε να πάρει από τις αμερικανικές Αρχές.

Επομένως, ο κ. Αγγελής είναι επιθεωρητής του Πρωτοδικείου, το οποίο τον ερευνά για την πιθανότητα τέλεσης παράνομων πράξεων αλλά και επιθεωρητής των επίκουρων εισαγγελέων Κατά της Διαφθοράς, τη στιγμή που ελέγχεται εάν έχει ψευδορκήσει εναντίον τους.

Έχει πραγματικά ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς εάν τα παράδοξα στην κάλπη θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα από τη θεά Τύχη…

Πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Πώς θα γίνει η κλήρωση για το Δικαστικό Συμβούλιο - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα