Οι… υπόνομοι «πρόδωσαν» τους Έλληνες: Με αντικαταθλιπτικά και κοκαΐνη την έβγαλαν στην περίοδο του lockdown!

Στα αντικαταθλιπτικά και τα ναρκωτικά, με ιδιαίτερη προτίμηση, μάλιστα, στην… κοκαΐνη, το «έριξαν» οι Έλληνες την περίοδο της καραντίνας, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της αποκαλυπτικής έρευνας που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναλύοντας τα… αστικά λύματα που καταλήγουν στην Ψυττάλεια!

Ειδικότερα, τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο η χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων διπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σε ποσοστό

που έφτασε το 176%, ενώ, παράλληλα, παρουσίασε αύξηση 77% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και η αγχολυτική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών.

Την ίδια στιγμή, ανησυχητική αύξηση παρουσίασε και η χρήση ναρκωτικών. Ειδικά η χρήση της κοκαΐνης αυξήθηκε σε ποσοστό 67% από το 2019, αύξηση η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2010 έως και σήμερα! Μάλιστα, από την ανάλυση των λυμάτων, προέκυψε ότι η κατανάλωση κοκαΐνης ήταν περίπου 800 γραμμάρια την ημέρα, ενώ την τιμητική τους είχαν και άλλες ναρκωτικές ουσίες, καθώς στα ύψη βρέθηκε η χρήση αμφεταμίνης σε ποσοστό 650%(!), ενώ κατά 37% αυξήθηκε η χρήση μεθαμφεταμίνης. Μείωση σημειώθηκε μόνο στη χρήση ecstasy, η οποία έπεσε κατά 38%.

Απέφυγαν την ιβουπροφαίνη

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας, καθώς, σύμφωνα με αυτά, οι Έλληνες στην καραντίνα διπλασίασαν τη χρήση παρακεταμόλης κατά 198% σε σχέση με το 2019, ενώ παρατηρήθηκε μείωση στα στεροειδή αντιφλεγμονώδη και ειδικότερα στην ιβουπροφαίνη, η οποία έπεσε κατά 60%. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο της έξαρσης του Covid-19 η συγκεκριμένη ουσία είχε συσχετιστεί από διεθνείς μελέτες με την επιδείνωση της υγείας των ασθενών που είχαν τον ιό.

Τέλος, αυξημένη εν μέσω καραντίνας ήταν και η χρήση αντιβιοτικών, με την αζιθρομυκίνη -ένα φάρμακο που χορηγούνταν σε ασθενείς συμπληρωματικά με τη χλωροκίνη ή την υδροξυχλωροκίνη (ουσίες που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με κορονοϊό)- να σημειώνει αύξηση 36%.

Όπως σημείωσε στο protothema.gr ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης, η δειγματοληψία σχεδιάστηκε από τις αρχές Μαρτίου σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, με τον ίδιο να δηλώνει ότι η επιδημιολογία λυμάτων είναι ένα νέο, πολλά υποσχόμενο πεδίο και μη παρεμβατικό εργαλείο της Αναλυτικής Χημείας, το οποίο δείχνει ποιες ουσίες καταναλώνει ή σε ποιες ουσίες εκτίθεται ο πληθυσμός.

Οι… υπόνομοι «πρόδωσαν» τους Έλληνες: Με αντικαταθλιπτικά και κοκαΐνη την έβγαλαν στην περίοδο του lockdown! - newsbreak

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα