Οι τροφές που είναι «ασπίδα» στην πανδημία

Ο εφιάλτης της πανδημίας, που είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλεισμό στα σπίτια μας, δεν πρέπει να επηρεάσει τη διατροφή μας. Αυτό που θα πρέπει να φροντίσουμε είναι η δυνατόν καλύτερη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος!

Από την διατροφολόγο, Σοφία Τικταμπανίδη

Σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού παίζουν -μεταξύ άλλων- τα λευκά αιμοσφαίρια και ορισμένες ουσίες των τροφών. Τα αντιοξειδωτικά (όπως οι βιταμίνες A, C, E και το σελήνιο) «δεσμεύουν» τις ελεύθερες ρίζες που εισέρχονται στον οργανισμό ή παράγονται σε αυτόν, κάνοντας τα κύτταρα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις. Τα πολυακόρεστα

λιπαρά οξέα βοηθούν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Μην ξεχνάτε πως η έλλειψη φυλλικού οξέος έχει συνδεθεί με τη διατάραξη της ανάπτυξης των λευκοκυττάρων.

Τα κυριότερα συστατικά για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας είναι:

Βιταµίνη Α: Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο βούτυρο, στο αβγό, στο συκώτι, στα καρότα, στις γλυκοπατάτες, στα βερίκοκα.

Βιταµίνες Β12, Β6, φυλλικό οξύ: Πλούσιες σε αυτές είναι το γάλα, το κρέας, το συκώτι, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, τα κίτρινα φρούτα.

Βιταµίνη C: Την έχουν τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι φράουλες, οι πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο, οι ντομάτες.

Βιταµίνη Ε: Βρίσκεται το ελαιόλαδο, στα θαλασσινά, στη βρόμη, στα αμύγδαλα, στα φουντούκια.

Σίδηρος: Το συκώτι, το κρέας, τα αβγά, τα θαλασσινά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε σίδηρο!

Μαγνήσιο: Τα δημητριακά ολικής άλεσης, το σουσάμι, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά έχουν γερές δόσεις μαγνησίου.

Σελήνιο: Υπάρχει στα κρέατα, στα θαλασσινά, στους ξηρούς καρπούς, στα δημητριακά ολικής άλεσης.

Ψευδάργυρος: Υπάρχει σε θαλασσινά, ψάρια, αβγά, κρέας.

ω-3 λιπαρά οξέα: Βρίσκονται κυρίως στα φυτικά έλαια, στα λιπαρά ψάρια και στους ξηρούς καρπούς.

Οι τροφές που είναι «ασπίδα» στην πανδημία via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα