Οδηγίες του ΕΚΠΑ για το άνοιγμα των πανεπιστημίων

Με πολλές αλλαγές και με έμφαση στις αποστάσεις που θα πρέπει να συνηθίσουν φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό θα επαναλειτουργήσουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσαν οι καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ομάδα των καθηγητών, στην οποία συμμετέχουν οι Νίκος Σύψας, Βασιλική Μπενέτου, Νίκος Θωμαΐδης, Θωμάς Σφηκόπουλος και ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος, έλαβαν υπόψη τους τις κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ

και άλλων διεθνών οργανισμών. Αρχικά ενθαρρύνεται η ηλεκτρονική ή η εκ περιτροπής διά ζώσης διδασκαλία, όπου είναι εφικτή. Στα αμφιθέατρα συστήνεται απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ των φοιτητών, ενώ την ίδια απόσταση θα έχουν και τα γραφεία καθηγητών.

Σε αίθουσες και εργαστήρια τα θρανία πρέπει να έχουν κοινό προσανατολισμό, ώστε να μειώνεται κατά το δυνατό η έκθεση σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, και συνιστάται να κλείσουν οι κοινόχρηστοι χώροι και να περιοριστούν οι επαφές μεταξύ των φοιτητών, ακόμα και κατά την είσοδο και έξοδο από τα κτίρια.

Το προσωπικό θα επιστρέψει σε ποσοστό που θα τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας ακόμα και στους διαδρόμους, ενώ θα παραμείνει η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι με βάρδιες.

Ενδεικτικά σε γραφεία μέχρι 20 τ.μ. επιτρέπονται ως τρία άτομα, από 20 έως 100 τ.μ. τέσσερα και ένα άτομο παραπάνω για κάθε επιπλέον 10 τ.μ. Οι συσκέψεις πρέπει να γίνονται μέσω κάμερας και να αποφεύγονται επισκέπτες στον χώρο των ιδρυμάτων.

Δεδομένα θεωρούνται η χρήση αντισηπτικών, τα ανοιχτά παράθυρα και οι πόρτες, η καθημερινή απολύμανση σε πόμολα, κουπαστές, διακόπτες και προσωπικά αντικείμενα και υπολογιστές, που δεν πρέπει να αλλάζουν χέρια. Συστήνονται η αποφυγή ανελκυστήρων ή χρήση ανά άτομο, αποστάσεις σε ουρές, κάδοι για να πετιούνται μάσκες και γάντια.

Στα φωτοτυπικά η ομάδα του ΕΚΠΑ συμβουλεύει να γίνεται χρήση από ένα άτομο κάθε φορά, να υπάρχει αντισηπτικό, να γίνεται απολύμανση των χεριών πριν και μετά τη χρήση του μηχανήματος και συχνός καθαρισμός του.

Στα κυλικεία δεν επιτρέπονται τραπεζοκαθίσματα, κατανάλωση προϊόντων και το διάλειμμα να γίνεται σε υπαίθριο χώρο, ενθαρρύνεται η χρήση κάρτας και η αποφυγή μετρητών, στην είσοδο θα πρέπει να υπάρχει απολυμαντικό και στο δάπεδο αυτοκόλλητα για τήρηση αποστάσεων. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές, αν ο υπάλληλος συναλλάσσεται με κοινό ή όπου υπάρχει συγχρωτισμός και δεν είναι εφικτό να τηρηθούν αποστάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα