Μόνο η ΝΔ και η… Αστυνομία στήριξαν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που «πέρασε» επί της αρχής

Χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστικών φορέων θα περάσει -όπως όλα δείχνουν- η κυβέρνηση το πολυαναμενόμενο και πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη εγκρίθηκε επί της αρχής του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ., καθώς καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ επιφυλάχθηκαν ΚΙΝ.ΑΛ.

και Ελληνική Λύση.

Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δέχθηκε μάλιστα επικρίσεις όχι μόνο από τα κόμματα, αλλά και από τους εκπροσώπους των συνδικάτων και των κοινωνικών φορέων που τοποθετήθηκαν στη Βουλή, με τη ΓΣΕΕ να τονίζει πως δεν είναι δυνατόν να είναι εγγυητής των διαδηλώσεων η Αστυνομία, ενώ ζήτησε να απαγορευτεί η χρήση χημικών.

«Ποινές φυλάκισης σε συνδικαλιστικά όργανα ή ακόμη και σε μεμονωμένα άτομα δεν χωρούν στη δημοκρατία» ξεκαθάρισε η ΑΔΕΔΥ, που ζήτησε την απόσυρση του άρθρου για τον ορισμό διοργανωτή, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για προβοκάτσια.

Να αποσύρει το «τρομοκρατικό», όπως το αποκάλεσε, νομοσχέδιο ζήτησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, που ξεκαθάρισε πως ο «αυταρχισμός» θα καταργηθεί στην πράξη από το εργατικό κίνημα. Την ίδια ώρα, «εμείς που καλούμαστε να ζήσουμε με 9 ευρώ την ημέρα θα πάρουμε την άδεια για το εάν θα διαδηλώσουμε από αυτόν που μας καταδίκασε σε αυτή την εξαθλίωση;» διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Συνδικάτου Τουρισμού Επισιτισμού Αττικής, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το «απαράδεκτο» νομοσχέδιο.

Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι των αστυνομικών εμφανίστηκαν θετικοί στο νομοσχέδιο, ζήτησαν ωστόσο να υπάρχει εμπλοκή δικαστή ή τοπικής Αρχής στη διάλυση μιας διαδήλωσης.

Απαντώντας στην κριτική φορέων και αντιπολίτευσης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατηγόρησε τα κόμματα, «δείχνοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ, για «φθηνή προπαγάνδα» και ανεύθυνη στάση. «Πλανάστε, ο νόμος θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί» είπε, ενώ δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο εμπλοκής δικαστικής Αρχής στη διάλυση μιας διαδήλωσης, έπειτα από σχετικό αίτημα του ΚΙΝ.ΑΛ. Ο υπουργός ξεκαθάρισε πάντως πως η Αστυνομία είναι εκείνη που σύμφωνα με το Σύνταγμα καλείται να ρυθμίσει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Μόνο η ΝΔ και η… Αστυνομία στήριξαν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που «πέρασε» επί της αρχής - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα