Με τον δανεισμό μπορεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη την νέα κρίση

Κάθε οικονομική κρίση που έχει υπάρξει είναι πρωτίστως κρίση πίστης. Ο κόσμος μέσω των ενδείξεων χάνει την πίστη του στην οικονομία και προβαίνει σε ενέργειες που τελικά οδηγούν σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Πάει να βγάλει τα λεφτά του από τις τράπεζες και οι τράπεζες κλείνουν επειδή δεν μπορούν να τα δώσουν όλα μαζί, φοβάται πως δεν θα χει στο μέλλον λεφτά οπότε σταματά να ξοδεύει με αποτέλεσμα να μην έχει και η δική του δουλειά

κίνηση και έτσι να μην έχει πια το ίδιο εισόδημα. Ωστόσο η τωρινή κρίση είναι λίγο ιδίαιτερη, ναι μεν υπάρχει ο παράγοντας της έλλειψης πίστης στην οικονομία, ωστόσο για πρώτη φορά υπήρξαν μαζικές αντικειμενικές συνθήκες που οδήγησαν στην πτώση της παραγωγής και της κατανάλωσης, το γνωστό σε όλους lockdown που ανάγκασε τις περισσότερες επιχειρήσεις να σταματήσουν τόσο την παραγωγή όσο και την διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά.

Αντίκρυσμα στα εγχώρια αγαθά

Ο κόσμος λοιπόν έλλειψης οικονομικής δραστηριότητας δεν δουλεύει και έτσι δεν έχει τα ίδια χρήματα που είχε παλιότερα, ναι μεν υπάρχει κάποια κρατική υποστήριξη αλλά δεν μπορείς να εξυπηρετήσεις με 800 ευρώ τις ανάγκες που εξυπηρετούσες με 1.200 ή 1.700 ως αυτοαπασχολούμενος που πια δεν έχει πελατεία. Επίσης πόσο ακόμη μπορούν τα ευρωπαϊκά κράτη και ειδικά η χρεοκοπημένη Ελλάδα να γεννάνε χρήμα χωρίς κάποιο πραγματικό αντίκρυσμα στα εγχώρια αγαθά;

Η λύση που έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν λέγεται επέκταση των πιστώσεων. Οι κρατικές τράπεζες δανείζουν περισσότερα και με λιγότερο τόκο, ο κόσμος έχει χρήματα και εμπιστοσύνη στην οικονομία, ξοδεύει, δημιουργεί δουλειές και ζήτηση και η οικονομία παίρνει ξανά τα πάνω της (αυτή είναι η αισιόδοξη εκδοχή).

Η μεγαλύτερη αύξηση από τις αρχές του 2009

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η αύξηση του δανεισμού σε μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες επιταχύνθηκε στο 7,3% το Μάιο από 6,6% ένα μήνα νωρίτερα, η μεγαλύτερη αύξηση από τις αρχές του 2009. Εν τω μεταξύ, η αύξηση του δανεισμού στα νοικοκυριά παρέμεινε σταθερή στο 3,0%. Παρόλο που οι τράπεζες αρχικά φάνηκαν να περιορίζουν την πρόσβαση σε πιστώσεις, ένα σύνολο μέτρων κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών, από τις δημόσιες εγγυήσεις έως τους ευκολότερους κανόνες ασφάλειας, διευκόλυναν τον δανεισμό.

Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δάνεισε 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα με επιτόκιο που έφτασε μέχει και το μείον 1%, υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες τουλάχιστον θα διατηρήσουν τον τωρινό ρυθμό δανεισμού τους στην πραγματική οικονομία.

Με τον δανεισμό μπορεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη την νέα κρίση - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα