Κυβερνητικά ευχολόγια για στήριξη του Τύπου την ώρα που «βασιλεύει» η εγκληματική αδιαφορία

Το ξέσπασμα του Ν. Χατζηνικολάου για τα ευχολόγια. Σαμποτάρουν τα μέτρα και οι πλούσιοι ιδιοκτήτες

Θα ήταν «απαράδεκτο για την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία στην Ελλάδα» να αφήσει η κυβέρνηση τον Τύπο να καταρρεύσει «εν μέσω αυτής της κρίσης που έρχεται ως συνέχεια της άλλης κρίσης η οποία είχε επίσης πλήξει τον Τύπο» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης

χθες στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στο ραδιόφωνο Real FM.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ακόμη πως η κυβέρνηση θέλει να επιβιώσει ο Τύπος και πως ο ίδιος έχει λάβει γνώση ακόμα και για τα προβλήματα που υπάρχουν ως προς το πρακτορείο διανομής Τύπου Άργος. Μάλιστα, δεσμεύτηκε λέγοντας: «Θα δούμε τι λύση θα δώσουμε».

Στην τοποθέτηση που έκανε ο κ. Χατζηνικολάου, και με την ιδιότητα του προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), πως οι εκδότες αποδέχονται να ισχύσουν τα μέτρα που έχει προτείνει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), δηλαδή οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, για τη στήριξη των εφημερίδων, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Ενώνω τη φωνή μου μαζί σας και σας λέω: Η κυβέρνηση θα κάτσει πολύ σοβαρά στο τραπέζι και με εσάς και με την ΕΣΗΕΑ για να δούμε τι μπορούμε να εφαρμόσουμε άμεσα. Θέλουμε ο Τύπος να επιβιώσει».

Σαρώνει

Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης είναι φυσικά προς τη θετική κατεύθυνση, τη στιγμή που η οικονομική λαίλαπα, που έφερε η επιβολή των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του Covid-19, σαρώνει ήδη στο πέρασμά της τις επιχειρήσεις και, βέβαια, απειλεί με λουκέτο μεγάλο μέρος των εφημερίδων. Η πραγματικότητα, ωστόσο, δεν είναι τόσο ευοίωνη όσο μαρτυρούν οι δηλώσεις καλών προθέσεων του κ. Γεωργιάδη, καθώς η κυβέρνηση έχει μέχρι σήμερα επιδείξει ολοκληρωτική αδιαφορία για τα τεράστια προβλήματα του Τύπου, ο οποίος αποτελεί δομικό συστατικό της λειτουργίας κάθε αστικής δημοκρατίας.

Για ποιο λόγο; Προφανώς και δεν ήταν τυχαία η τοποθέτηση του κ. Χατζηνικολάου, ο οποίος ξεσπάθωσε στη χθεσινή εκπομπή του, μίλησε έξω από τα δόντια και έκανε λόγο για «πλούσιους ιδιοκτήτες που σαμποτάρουν τη στήριξη».

Απειλή

Τόνισε, παράλληλα, πως εάν χαθούν οι εφημερίδες που εκδίδονται από παραδοσιακούς εκδότες, οι οποίοι δεν έχουν άλλα οικονομικά συμφέροντα και ως εκ τούτου παράγουν εξαιρετικής ποιότητας ρεπορτάζ, τότε απειλούνται η πολυφωνία και η αξιοπιστία. Και η «δημοκρατία», εξάλλου, είχε αναφερθεί σε σχετικό άρθρο, από τις αρχές Απριλίου, σε εκδοτικά συμφέροντα που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να γονατίσουν μέχρι θανάτου τον ανταγωνισμό. Η εφημερίδα μας είχε αναφέρει τότε πως ιδιοκτήτες εφημερίδων (που είναι ταυτόχρονα και μεγαλοεπιχειρηματίες) και… φίλοι τους είχαν καταφέρει με τα κατάλληλα τηλεφωνήματα στο υπουργείο Εργασίας να επιβάλουν τον περιοριστικό όρο μόνο το 10% των δημοσιογράφων που είναι σε αναστολή εργασίας να μπορεί να εργάζεται στις εφημερίδες, προκειμένου κάποιες από αυτές να μην έχουν αρκετούς υπαλλήλους ώστε να συνεχίζουν να εκδίδονται.

«Κύριε Πέτσα, πότε περιμένετε να πάρετε μέτρα; Αφού κλείσουν οι εφημερίδες;» είπε ακόμη χαρακτηριστικά στην εκπομπή του ο κ. Χατζηνικολάου απευθυνόμενος στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Να στηριχθεί ο Τύπος, ζήτησε όμως και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ο οποίος επίσης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. Ο κ. Παππάς, μάλιστα, αναφερόμενος στο κονδύλι των 11.000.000 ευρώ που ανακοινώθηκε ως διαφημιστική δαπάνη που θα δοθεί στα μέσα ενημέρωσης για την προβολή των έκτακτων μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού, ζήτησε την «απευθείας και με διαφάνεια» ενίσχυση των μέσων ενημέρωσης από την Πολιτεία και όχι με μεσάζοντες.

Δείτε επίσης: Οι Έλληνες πολιτικοί τίμησαν την «ημέρα της γης» με φωτογραφίες που αναδεικνύουν το μεγαλείο της φύσης

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Απόδειξη της αδράνειας που δείχνει η κυβέρνηση σε σχέση με το θέμα αποτελούν τα αντίστοιχα μέτρα που έχουν παρθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Γαλλία, το υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο υπάγεται και ο Τύπος, ανακοίνωσε μέτρα ύψους 22.000.000 ευρώ, με παράλληλες διευκολύνσεις, όπως κρατική εγγύηση για το 70% των δανείων, ενώ παράλληλα εξετάζονται και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Στη Γερμανία, το πακέτο στήριξης, με παρεμφερές μείγμα μέτρων, φτάνει τα 50.000.000 ευρώ, ενώ στη Σουηδία, όπου δεν έχουν επιβληθεί σαρωτικά μέτρα λόγω κορωνοϊού και όπου ο εθνικός και ο τοπικός Τύπος ήδη επιδοτούνται, ο σχετικός προϋπολογισμός αυξήθηκε από 50.000.000 σε 70.000.000 ευρώ, ενώ τα 15.000.000 από τα επιπλέον 20.000.000 ευρώ θα καταβληθούν άμεσα. Μάλιστα από τα 20.000.000 ευρώ τα 5.000.000 ευρώ προορίζονται για μέσα ενημέρωσης που καλύπτουν τη περιφέρεια και, ειδικότερα, απομονωμένες περιοχές.

Αντίστοιχα στην Ιταλία, το 30% των διαφημιστικών εσόδων θα είναι αφορολόγητο, ενώ έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην κατ’ οίκον διανομή, καθώς μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα, η Πολιτική Προστασία έχει οδηγία να πηγαίνει στα σπίτια ηλικιωμένων (μαζί με τα απαραίτητα ψώνια και φάρμακα) και εφημερίδες, ενώ, παράλληλα, τα κιόσκια επιδοτούνται μέχρι 4.000 ευρώ, για να οργανώσουν σύστημα διανομής που, προφανώς, περιλαμβάνει εφημερίδες.

Τέλος, στη Δανία, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιδοτήσει τα μέσα ενημέρωσης για την απώλεια διαφημιστικών εσόδων σε δύο ζώνες: σε όσα ΜΜΕ έχασαν από 30%-50% του διαφημιστικού τους τζίρου το κράτος καλύπτει το 60% των απωλειών, ενώ σε όσα έχασαν πάνω από 50% θα καλύπτει το 80%. Επιπλέον, όσες επιδοτήσεις δίνονταν τμηματικά μέσα στο έτος, θα καταβληθούν άμεσα για όλη τη χρονιά, ενώ τα εν λόγω μέτρα είναι μόνο αυτά που είναι εγγεγραμμένα στο Συμβούλιο Τύπου (Press Council).

Κυβερνητικά ευχολόγια για στήριξη του Τύπου την ώρα που «βασιλεύει» η εγκληματική αδιαφορία via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα