Καθηγητής Βατόπουλος: «Σίγουρα θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες, αλλά δεν γινόταν να μην ανοίξουν τα σύνορα» (video)

Τη βεβαιότητά του πως τα κρούσματα κορωνοϊού θα αυξηθούν το καλοκαίρι στη χώρα μας, εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας την Τετάρτη σε τηλεοπτικό σταθμό.

Όπως είπε, το άνοιγμα των συνόρων θα θέσει σε κίνδυνο τον πληθυσμό της Ελλάδας και για τον λόγο αυτό είναι αναγκαία η δημιουργία ενός συστήματος επιτήρησης και

γρήγορης διάγνωσης. «Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, πολλά περισσότερα απ όσα είχαμε έως τώρα. Όμως, δεν υπάρχει κανείς σώφρων που να λέει ότι τα σύνορα δεν πρέπει να ανοίξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος, τον οποίο, όμως, είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε.

«Έχουμε στη διάθεσή μας διάφορα όπλα, όπως τα τεστ στα σύνορα για τους τουρίστες. Αυτή την περίοδο εργαζόμαστε επάνω στο κομμάτι της πολύ στενής επιτήρησης, όμως και πάλι ο κίνδυνος να ξεφύγει ο ιός και να διασπαρεί στον πληθυσμό, είναι έντονος»,  σημείωσε.

Παρ’ όλα αυτά απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι, καθώς, όπως είπε, η χώρα μας, σε αντίθεση με πολλές άλλες, απέδειξε ότι μπορεί έγκαιρα να χειριστεί τέτοιες καταστάσεις και να προλάβει τα χειρότερα.

Ο ιός υπάρχει παρά τις υψηλές θερμοκρασίες

Ερωτηθείς για το αν τα κρούσματα μειώνονται όσο ο υδράργυρος ανεβαίνει, όπως συμβαίνει με την κοινή γρίπη, ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε πως η δράση του κορωνοϊού φαίνεται πως είναι εντελώς διαφορετική ως προς αυτό. «Στο Κατάρ παρά τις υψηλές θερμοκρασίες είδαμε ότι ο ιός υπάρχει. Είναι, λοιπόν, λάθος να συγχέουμε τον Covid-19 με τη γρίπη».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο καθηγητής Μικροβιολογίας δήλωσε ικανοποιημένος με τον τρόπο που οι Ελληνες χειρίζονται την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση. Σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και σούπερ μάρκετ διαπίστωσε πως ο κόσμος πειθαρχεί και προσέχει. «Κάποιες φορές, βέβαια, παρατηρώ μια χαλάρωση, την οποία θεωρώ λογική. Άνθρωποι είμαστε, όχι στρατιώτες», κατέληξε.

Δείτε τις δηλώσεις του καθηγητή στον ΣΚΑΪ:

Καθηγητής Βατόπουλος: «Σίγουρα θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες, αλλά δεν γινόταν να μην ανοίξουν τα σύνορα» (video) - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα