Η εισαγγελέας απεφάνθη: Λαυρεντιάδης και 26 ακόμα κατηγορούμενοι, «έφαγαν» περισσότερα από 700.000.000€ από την Proton!

Τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και 26 ακόμη από τους συνολικά 43 κατηγορούμενους «φωτογράφησε» η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείο κακουργημάτων της Αθήνας ως υπεύθυνους για το σχέδιο παράνομης άντλησης κεφαλαίων από την Proton Bank.     

Πρόκειται, βέβαια, για την υπόθεση των επισφαλών δανείων περισσότερων από 700 εκατομμύρια ευρώ της Proton Bank, για τα οποία η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε την

ενοχή του πρώην επικεφαλής της, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, καθώς και διοικητικών στελεχών της τράπεζας και λοιπόν στενών συνεργατών του για τα αδικήματα, κατά περίπτωση, της απάτης, της συνέργειας στην απάτη, της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Την ίδια στιγμή, η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν αθώοι 16 εκ των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και μέλη της οικογένειας Λαυρεντιάδη, καθώς θεωρεί πως δεν αποδείχθηκε η συμμετοχή τους στην εξεταζόμενη απάτη. Πρότεινε, δε, να απαλλαχθούν όσοι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν το αδίκημα της υπεξαίρεσης, αλλά και της εγκληματικής οργάνωσης, κρίνοντας ότι η δράση των εν λόγω κατηγορουμένων δεν φέρει τα ανάλογα χαρακτηριστικά, με τη δομή της ομάδας να είναι περισσότερο «ευκαιριακή».

Τα περί ου ο λόγος δάνεια, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, δόθηκαν υπό μορφή παράνομων πιστοδοτήσεων, χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις, προς νεοπαγείς εταιρείες που δημιουργήθηκαν από τους συγκατηγορουμένους και συνεργούς του Λ. Λαυρεντιάδη, προκειμένου οι τελευταίοι να αγοράσουν εταιρείες του Ομίλου του που τυπικά μόνον εκποιήθηκαν. Μόνο που οι εξαγορασμένες εταιρείες παρέμεναν, επί της ουσίας, συνδεδεμένες με τον Όμιλο Λαυρεντιάδη και ήταν ελεγχόμενες από τον ίδιο, με τα κεφάλαια, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, να εξυπηρετούν ανάγκες ρευστότητας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την εισαγγελέα, μεγάλο μέρος των επίμαχων χρηματικών ποσών κατέληξε σε προσωπικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων, των οποίων προτάθηκε η ενοχή για «ξέπλυμα» 

Εξαπάτηση στελεχών του Ομίλου Sciens

Ειδικά όσον αφορά την περίπτωση της καταρρέουσας ALAPIS, η εισαγγελέας έκρινε ότι, στο πλαίσιο της εξεύρεσης κεφαλαίων για τη σωτηρία της, ο Λ. Λαυρεντιάδης και 5 ακόμη συγκατηγορούμενοί του εξαπάτησαν στελέχη των εταιρειών του Ομίλου Sciens, προκειμένου να τους αποσπάσουν το ποσό των 35.000.000 ευρώ, μέσω μιας επένδυσης αγοράς ακινήτων σε αξία πολλαπλάσια της εμπορικής και επαναμίσθωσής τους από εταιρείες που, κατ’ ουσίαν, ανήκαν στον Όμιλο ALAPIS.

Στην επίτευξη της απατηλής και επιζήμιας αυτής συμφωνίας, κατά την εισαγγελέα, οδήγησαν οι ψευδείς διαβεβαιώσεις των εν λόγω κατηγορουμένων ότι η δωδεκαετής αυτή μίσθωση των ακινήτων ήταν δήθεν εξασφαλισμένη, λόγω της υποτιθέμενης ισχυρής οικονομικής θέσης της ALAPIS και του Λ. Λαυρεντιάδη.

Η εισαγγελέας απεφάνθη: Λαυρεντιάδης και 26 ακόμα κατηγορούμενοι, «έφαγαν» περισσότερα από 700.000.000€ από την Proton! - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα