Η διαφορά του Covid-19 με τη γρίπη στην όσφρηση

Η αλλοίωση της όσφρησης από τον Covid-19 είναι μοναδική, καθώς ο νέος κορωνοϊός αλλάζει τη συγκεκριμένη αίσθηση με διαφορετικό τρόπο από ό,τι η γρίπη και το κρύωμα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Ευρωπαίοι ερευνητές, που κατέγραψαν τις προσωπικές εμπειρίες ασθενών.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Rhinology», η απώλεια της όσφρησης από τον νέο κορωνοϊό είναι συνήθως ξαφνική και πολύ σοβαρή, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με το κρύωμα ή τη γρίπη. Επίσης, τις περισσότερες φορές οι ασθενείς με Covid-19 είναι σε θέση να αναπνέουν ελεύθερα.

Σταδιακά

Αντίθετα,

οι ασθενείς με γρίπη ή κρύωμα έχουν μπουκωμένη μύτη και η απώλεια της όσφρησης γίνεται σταδιακά. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Carl Philpott, καθηγητής του βρετανικού University of East Anglia, συμμετείχε στην έρευνα μελετώντας 30 εθελοντές. Από αυτούς, οι 10 έπασχαν από Covid-19, οι 10 από γρίπη και οι 10 από κρυολόγημα. Διαπίστωσε ότι στους πρώτους η απώλεια της όσφρησης ήταν πιο μεγάλη. Οι ειδικοί αποδίδουν τις διαφορές στο γεγονός ότι ο Covid-19 πλήττει απευθείας τα νευρικά κύτταρα που ευθύνονται για την όσφρηση. Αντίθετα, στη γρίπη ή στο κρύωμα η αλλοίωση της όσφρησης είναι δευτερογενής συνέπεια.

Η διαφορά του Covid-19 με τη γρίπη στην όσφρηση - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα