Η Μπαρτσελόνα στα κατεχόμενα: Θύελλα αντιδράσεων

Η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε στην επίσημη ιστοσελίδα των ακαδημιών της ότι το «Lefkosa Camp» για νεαρούς παίκτες έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην «Βόρεια Κύπρο» σε δύο φάσεις (7-11 Σεπτεμβρίου και 16-20 Σεπτεμβρίου), προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και στο ψευδοκράτος, το οποίο διαμαρτύρεται για την… διαμαρτυρία των Ελληνοκυπρίων.

Διαμαρτυρία της ΚΟΠ στην UEFA

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αφού διερεύνησε την εγκυρότητα του συγκεκριμένου καμπ, με τρόπο

που απαιτείται δεδομένης της βαρύτητας του γεγονότος και κατόπιν συλλογής στοιχείων για τις συνθήκες, τους εμπλεκόμενους φορείς και κατά πόσο προκύπτουν παραβιάσεις διεθνών κανονισμών, απέστειλε διαμαρτυρία και παραστάσεις στην UEFA.

Κινήσεις γίνονται και σε διπλωματικό επίπεδο, όπως επιβεβαίωσαν κυπριακές κυβερνητικές πηγές στο Omega.

Με το ΕΛΑΜ τα έχουν οι Τουρκοκύπριοι

Ο κατοχικός «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ, μάλιστα, «καταδίκασε» τις προσπάθειες του κυπριακού κόμματος ΕΛΑΜ να μπλοκάρει το προπονητικό καμπ στα κατεχόμενα εδάφη. Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας να πιέσει την Ισπανία για να αποτρέψει τη διεξαγωγή του καμπ.

Από την πλευρά του, με γραπτή δήλωση, ο Ουστέλ «καταδίκασε έντονα» τις προσπάθειες του ΕΛΑΜ που στοχεύουν τόσο το καμπ της Μπαρτσελόνα, και το Φεστιβάλ Μουσικής Zamna, το οποίο έχει επίσης προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο ψευδοκράτος.

Είπε ότι οι πρωτοβουλίες αποκάλυψαν τις «αληθινές προθέσεις» ορισμένων κύκλων «στην ελληνοκυπριακή διοίκηση», οι οποίοι «διαταράσσονται από την επαφή των Τουρκοκυπρίων με τον κόσμο, τη συμμετοχή τους σε διεθνείς εκδηλώσεις και την προώθηση του πολιτισμού και της τέχνης τους παγκοσμίως».

«Υπάρχει ένας τουρκοκυπριακός λαός που αγκαλιάζει το κράτος του, ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και έχει την αποφασιστικότητα να ενισχύσει τους δεσμούς του με τον κόσμο», σχολίασε ο Ουστέλ και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες παρεμπόδισης αντανακλούσαν αυτό που περιέγραψε ως την «αμετάβλητη στάση της ελληνοκυπριακής πολιτικής απέναντι στον τουρκοκυπριακό λαό».

«Δεν υποταχθήκαμε σε αυτή τη νοοτροπία χθες και δεν θα υποταχθούμε σε αυτήν σήμερα. Οι Τουρκοκύπριοι νέοι θα συναντήσουν νέους από όλο τον κόσμο, θα συμμετέχουν σε αθλήματα και θα μοιραστούν την τέχνη και τον πολιτισμό τους. Το κράτος μας θα συνεχίσει να ανοίγει το δρόμο για την αποφασιστικότητα του λαού μας προς αυτή την κατεύθυνση».

Πήρε έκταση στα τουρκικά ΜΜΕ το θέμα της Μπαρτσελόνα

Όπως ήταν αναμενόμενο, τουρκικά και κατοχικά ΜΜΕ έσπευσαν να δώσουν διαστάσεις στο ζήτημα τόσο για την παρουσία της Μπαρτσελόνα στα κατεχόμενα, όσο και για τις αντιδράσεις από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας.

Turkish Cypriot premier condemns attempts to block FC Barcelona youth football camp in Turkish Republic of Northern Cyprus

⚽ Far-right ELAM urges Greek Cypriot authorities to pressure Spain over Barcelona’s planned Sept. 11 training camp

Keywords
Τυχαία Θέματα