Η UNESCO προτείνει η 9η Φεβρουαρίου να ανακηρυχθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας»
Την ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» πρότεινε σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO με ομόφωνη απόφασή του, μετά από σχετική πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον Οργανισμό.
Ειδικότερα, στην σχετική απόφασή του, το Εκτελεστικό Συμβούλιο σημειώνει ότι «η γλώσσα είναι φορέας πολιτισμού, κιβωτός αξιών, εννοιών, ταυτότητας, όργανο έκφρασης και δημιουργίας και γέφυρα
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO επισημαίνει ότι, ως γλωσσική κοιτίδα των βασικών εννοιών του πολιτισμού, της επιστήμης και της φιλοσοφίας, η ελληνική γλώσσα κατέχει, με ιστορικά και αντικειμενικά κριτήρια, ξεχωριστή θέση μεταξύ των γλωσσών του κόσμου. Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι «η συνειδητοποίηση της φωνολογικής δομής της ελληνικής οδήγησε τους Έλληνες του 8ου αιώνα π.Χ. στην καινοτόμο αξιοποίηση του συμφωνικού αλφαβήτου των Φοινίκων με την επινόηση του αλφαβήτου, επιτυγχάνοντας έτσι τη δημιουργία ενός νέου φωνηεντικού αλφαβήτου μέσω της μετάβασης από ένα σύστημα γραφής βασισμένο σε συμφωνικά γράμματα σε ένα σύστημα στο οποίο κάθε ήχος, κάθε φώνημα, εκπροσωπείται από ένα γράμμα».
Αναφέρει, επίσης, ότι στη μετακλασσική Ελληνιστική Περίοδο, η ελληνική γλώσσα υπήρξε για έξι ολόκληρους αιώνες η πρώτη διεθνής γλώσσα, γλώσσα συναλλαγών πολλών λαών (lingua franca) και συγχρόνως γλώσσα πολιτισμική (Kultursprache). «Η ελληνική έλαμψε την περίοδο της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τη δέχτηκε και την αγκάλιασε ο Ρωμαϊκός Πολιτισμός, ο οποίος υιοθέτησε την ελληνική γραφή με τη μορφή του λατινικού αλφαβήτου, της έδωσε παγκόσμια διάσταση η γλώσσα των Ευαγγελίων, την ανακάλυψε και την ανέδειξε η Αναγέννηση και την αξιοποίησε στο έπακρον ο Διαφωτισμός», σημειώνει το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO, αιτιολογώντας την απόφασή του.
«Ο ηλεκτρονικός Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσας (Thesaurus Linguae Graecae – TLG), ο οποίος περιλαμβάνει κείμενα γραμμένα στην ελληνική γλώσσα από τον Όμηρο έως τους ιστορικούς του 15ου αιώνα, αριθμεί 12.000 ελληνικά κείμενα τεσσάρων χιλιάδων (4.000) συγγραφέων, που περιλαμβάνουν 105.000.000 λέξεις (σε όλους τους τύπους λέξεων που εμφανίζονται στα κείμενα)», υποστηρίζει και τονίζει πως, ιστορικά, η ελληνική γλώσσα κατέχει καίρια θέση στη διανόηση, στη γλωσσική έκφραση και διατύπωση θεμελιωδών εννοιών και λέξεων της ευρωπαϊκής και της ευρύτερης διανόησης, οι οποίες δηλώνονται, προσλαμβάνονται ή ανάγονται σε λέξεις-έννοιες της ελληνικής γλώσσας.
Με βάση τα ανωτέρω, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO αποφάσισε ότι η 9η Φεβρουαρίου προτείνεται ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», λαμβάνοντας, επίσης, υπόψη του ότι την συγκεκριμένη ημερομηνία, το 1857, έφυγε από τη ζωή ο εθνικός ποιητής της Ελλάδας, Διονύσιος Σολωμός.
Στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέονται με την ελληνική γλώσσαΥπενθυμίζεται, πως η UNESCO ήδη έχει αναγνωρίσει διάφορα στοιχεία που συνδέονται με την ελληνική γλώσσα. Δύο στοιχεία καταγεγραμμένης πολιτιστικής κληρονομιάς, «Τα μολύβδινα χρηστήρια ελάσματα του Μαντείου της Δωδώνης» και τον «Πάπυρο του Δερβενίου: Το αρχαιότερο βιβλίο της Ευρώπης», τα οποία έχουν καταχωρηθεί στο Διεθνές Μητρώο Μνήμης του Κόσμου (Memory of the World) το 2023 και το 2015, αντίστοιχα.
Επίσης, δύο επιπλέον στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Το «Πολυφωνικό Καραβάνι», το οποίο μελετά, διασώζει και προάγει το πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου, συμπεριληφθέν το 2020 στο Μητρώο Καλών Πρακτικών Διασώσεως και τον «Βυζαντινό Ψαλμό», που ενεγράφη το 2019 στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Σημειώνεται, ότι η χώρα που έκανε την πρώτη παρέμβαση στη συνεδρίαση της UNESCO για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας ήταν η Αϊτή, η οποία ιστορικά ήταν και η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος. Το κείμενο της απόφασης συνετάχθη μετά από συνεργασία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην UNESCO με τους καθηγητές Γιώργο Μπαμπινιώτη, ομότιμο καθηγητή Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και Χρήστο Κλαίρη, ομότιμο καθηγητή Γενικής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης.
20 κράτη-μέλη της UNESCO υποστήριξαν εγγράφως την πρόταση«Με την υποστήριξη του κ. πρωθυπουργού και της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτήν πριν περίπου έξι μήνες, με πίστη ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε, παρά τις πολλές δυσκολίες του εγχειρήματος. Τελικά, με πολλή, συστηματική και επίμονη δουλειά, καταθέσαμε την πρόταση στις 10 Μαρτίου με την πρωτόγνωρη για τα αντίστοιχα δεδομένα του Οργανισμού, έγγραφη υποστήριξη 20 κρατών-μελών», δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τη συγκεκριμένη απόφαση.
«Η καθιέρωση ενός παγκόσμιου εορτασμού έχει εξαιρετική σημασία. Όχι μόνον για την έμφαση που θα δίδεται στην ελληνική γλώσσα ως παγκόσμιας πολιτιστικής αξίας. Μέσω καλά οργανωμένων εκδηλώσεων, οι Έλληνες όπου γης αλλά και πολλοί ξένοι με ελληνική παιδεία ή και άλλοι θα μπορέσουν να εκκινήσουν ή να ανανεώσουν την επαφή και τη σχέση τους με την ελληνική στη διαχρονικότητά της. Να επανεκτιμήσουν τη σχέση της με την καλλιέργεια του πνεύματος, της σκέψης και του πολιτισμού», πρόσθεσε ο ίδιος.
Διαβάστε περισσότερα Η UNESCO προτείνει η 9η Φεβρουαρίου να ανακηρυχθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φορολογικές δηλώσεις: Τι θα συμβεί αν δεν μπεις στο Taxisnet μέχρι τις 24 Απριλίου
- 13χρονη παγιδεύτηκε στο σπίτι παιδόφιλου που γνώρισε στο TikTok – Το κόλπο που σκέφτηκε για να τον συλλάβουν
- Μετρό: Ακινητοποιήθηκε συρμός στο Μέγαρο Μουσικής
- «Μητσοτάκη κούκλος είσαι από κοντά» – Οι στιγμές του πρωθυπουργού στην Αγία Βαρβάρα με πολίτες και… τη Λάρα της ΕΛ.ΑΣ.
- Σαντορίνη: Θανάσιμος τραυματισμός 59χρονης εργαζόμενης σε τουριστικό κατάλυμα – Συνελήφθη ο υπεύθυνος της επιχείρησης
- Τι κερδίζει η Ελλάδα με τους πυραύλους Exocet – Πάει και για τέταρτη Belharra
- Θρίλερ με την εξαφάνιση της 30χρονης νοσηλεύτριας – «Μου είπε ότι θα κάνει κακό στον εαυτό της»
- Κύπρος: 35χρονος μαχαίρωσε δύο γυναίκες σε φαρμακείο στην Πάφο και παραδόθηκε
- Πάνοπλος για Μπιλμπάο ο ΠΑΟΚ
- Κίνδυνος για το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο: Φόβοι ειδικών ότι θα το πάρει η θάλασσα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις newsbreak
- Συκοφάντησε έντιμους εισαγγελείς, καταδικάστηκε και το γιόρτασε αγοράζοντας πολυτελές Super Car
- Το ντουέτο «φωτιά» που τράβηξε τα βλέμματα στο live του Χρήστου Μάστορα
- Έρχεται πρώιμο καλοκαίρι; – Η ανάρτηση του Κώστα Λαγουβάρδου
- Με αγριογούρουνο συγκρούστηκε αυτοκίνητο στα Ψαχνά
- Η UNESCO προτείνει η 9η Φεβρουαρίου να ανακηρυχθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας»
- Νέες εντάσεις στη δίκη του Κορκονέα – Διακοπή για την Παρασκευή 30 Μαΐου
- Τουρκία: Απορρίφθηκε η ένσταση των δικηγόρων του Ιμάμογλου για την κράτησή του
- Μυτιλήνη: 34χρονος χτύπησε με σπασμένο ποτήρι πελάτη καταστήματος
- Διθύραμβοι τουρκικών ΜΜΕ: «Η Ελλάδα πάτησε… φρένο! Αναστέλλεται το έργο διασύνδεσης με Ισραήλ–Κύπρο»
- Μάρκος Σεφερλής: Γιατί ακύρωσε κάποιες θεατρικές παραστάσεις;
- Τελευταία Νέα newsbreak
- Η UNESCO προτείνει η 9η Φεβρουαρίου να ανακηρυχθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας»
- Σουδάν: Σκοτώθηκε πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στίβου!
- Καβάλα: Εικόνα ντροπής οι σχισμένες ελληνικές σημαίες στο λιμάνι της Ν. Ηρακλείτσας
- Τώρα ανακάλυψε η Κάγια Κάλας ότι η «νέα ηγεσία» των τζιχαντιστών της Συρίας δεν έχει κάνει βήματα
- Με αγριογούρουνο συγκρούστηκε αυτοκίνητο στα Ψαχνά
- Συνελήφθη ο οδηγός του φορτηγού που συγκρούστηκε με τον προαστιακό
- Το ντουέτο «φωτιά» που τράβηξε τα βλέμματα στο live του Χρήστου Μάστορα
- Διθύραμβοι τουρκικών ΜΜΕ: «Η Ελλάδα πάτησε… φρένο! Αναστέλλεται το έργο διασύνδεσης με Ισραήλ–Κύπρο»
- Αποχαρακτηρισμένo έγγραφο της CIA: 23 Ρώσοι στρατιώτες μετατράπηκαν σε πέτρα από… εξωγήινα όντα!
- Τα πάντα ρει, πλην Ελλήνων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εξάρχεια: Εικόνες απόλυτης καταστροφής μετά τα επεισόδια με μολότοφ και πέτρες
- Έλλη Κοκκίνου: Με στενοχώρησε που δεν θα είμαι στη συναυλία για τον Βασίλη Καρρά, δεν έχω ιδέα ποιος το αποφάσισε
- Στο Φοιτητικό Οικοτροφείο της Εκκλησίας στην Αγία Βαρβάρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Καιρός: Με υψηλές θερμοκρασίες η Μεγάλη Εβδομάδα – Πρόγνωση από τη Ν. Ζιακοπούλου
- Ο παλιός είναι αλλιώς
- Ο Λουίς Σουάρες δάγκωσε ξανά – «Θύμα» ο συμπαίκτης του στην Ίντερ Μαϊάμι, Ζόρντι Άλμπα
- Συγκινεί ο Γιάννης Παπαμιχαήλ για τη μητέρα του Αλίκη Βουγιουκλάκη: Μου λείπεις ιδιαίτερα αυτές τις μέρες
- Για απόπειρα ανθρωποκτονίας και τρομοκρατία κατηγορείται ο 38χρονος που πυρπόλησε το σπίτι του κυβερνήτη της Πενσιλβάνια
- Viber: Νέα απάτη με κλήσεις από άγνωστο αριθμο – Τι να κάνετε
- Viral έγγραφο της CIA: Εξωγήινοι σε UFO επιτέθηκαν σε σοβιετικούς στρατιώτες και τους μετέτρεψαν σε... πέτρα