Γενικός Γραμματέας ΟΕΝΓΕ: «Κρίσιμη η 23η Μαρτίου για τις αντοχές του ΕΣΥ ενάντια στον κορωνοϊό

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο Σύστημα Υγείας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού κρούει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Παναγιώτης Παπανικολάου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να διενεργείται το τεστ για τον ιό σε τυχαία άτομα στον δρόμο, για να μη γίνει η χώρα μας «Λομβαρδία».

Μιλώντας στην ιστοσελίδα Νews 24/7 ο κ. Παπανικολάου αναφέρει ότι το δημόσιο σύστημα υγείας

νοσεί κυριολεκτικά και μεταφορικά, καθώς δεν δίνονται στους υγειονομικούς υπαλλήλους τα απαραίτητα μέσα που θα τους προστατεύσουν από τη μετάδοση του Covid-19.

«Στο Σισμανόγλειο και στον Άγιο Σάββα δόθηκαν μάσκες σχεδόν ψεύτικες, σαν αποκριάτικες! Πολλοί διοικητές νοσοκομείων κοροϊδεύουν τον κόσμο. Πρέπει να αγοραστούν μάσκες και μέσα προστασίας για το προσωπικό» τονίζει και αναρωτιέται τι θα γίνει αν αυξηθούν οι υγειονομικοί υπάλληλοι που νοσούν, οι οποίοι αυτή την περίοδο είναι περίπου 50.

Δείτε επίσης: Πολύ προσοχή στην οδήγηση! Οι «έκτακτες συνθήκες» κάνουν δύσκολη τη βοήθεια σε περίπτωση ατυχήματος

Ο κ. Παπανικολάου υποστηρίζει ότι, για να μη γίνουμε σαν την περιφέρεια της Ιταλίας, Λομβαρδία, όπου καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι από τον ιό, είναι «υποχρεωτικά τα τεστ σε τυχαία επιλογή στον δρόμο, δωρεάν από τις υπηρεσίες του κράτους» και θεωρεί πως δεν έχει νόημα η προαιρετική διενέργεια του τεστ στον ιδιωτικό τομέα.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ προειδοποιεί ότι η ερχόμενη Δευτέρα είναι μέρα κρίσιμη για την εξάπλωση του ιού.

«Δύο αριθμοί παίζουν ουσιαστικό ρόλο αυτήν περίοδο. Αυτός των διασωληνωμένων και αυτός των υγειονομικών που νοσούν και τίθενται εκτός μάχης. Η προσεχής Δευτέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, γιατί αναμένεται να εξελιχθούν τα συμπτώματα στα τελευταία κρούσματα που προέκυψαν προτού επιβληθούν τα μέτρα» εξηγεί.

Δεν φτάνουν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ

Τέλος, καταγγέλλει ότι η αναλογία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που διαθέτει η χώρα (στις οποίες εισάγονται όσοι έχουν σοβαρά συμπτώματα από τον ιό) σε σχέση με τον πληθυσμό είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη.

«Σήμερα (σ.σ.: τα κρεβάτια στις ΜΕΘ) είναι 567. Με τις τελευταίες ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση έχουν ελαφρώς αυξηθεί, ίσως κατά 40 κλίνες, αλλά ακόμα η αναλογία κρεβατιών ΜΕΘ/100.000 κατοίκους είναι μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη».

Όπως υποστηρίζει, τα κρεβάτια στις Εντατικές και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), όπου νοσηλεύονται ασθενείς που έχουν ξεπεράσει τον αρχικό κίνδυνο ζωής αλλά χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, πρέπει να φτάνουν τα 3.500.

Γενικός Γραμματέας ΟΕΝΓΕ: «Κρίσιμη η 23η Μαρτίου για τις αντοχές του ΕΣΥ ενάντια στον κορωνοϊό via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα