«Φύγετε από την τουρκική ΑΟΖ» γρυλίζουν οι Τούρκοι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα – Τι απαντάει η ελληνική πλευρά

Αμετακίνητο παραμένει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα!

Το ωκεανογραφικό που συνοδεύεται από στόλο δέκα πολεμικών πλοίων έσπασε τη σιγή ασυρμάτου και καλεί τις ελληνικές φρεγάτες και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού να αποχωρήσουν γιατί βρίσκονται εντός της… τουρκικής ΑΟΖ! Από χθες το βράδυ που η ελληνική πλευρά καλούσε μέσω ασυρμάτου τον κυβερνήτη του Oruc Reis να αποχωρήσει κάθε 15 λεπτά, οι κλήσεις έμεναν αναπάντητες. Σήμερα, με άκρα προκλητικότητα, το πλήρωμα του Oruc Reis  δηλώνει ότι «εμείς είμαστε σε τουρκική ΑΟΖ,

δεν είστε εσείς στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Πρέπει εσείς να αποχωρήσετε».

Εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Με δηλώσεις που πυροδοτούν το κλίμα έντασης στο Αιγαίο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αψηφώντας το διεθνές δίκαιο, υποστήριξε ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης ακριβώς δηλαδή έξω από τα χωρικά ύδατα 6 μιλίων των ελληνικών νησιών. Σα να μην έφτανε αυτό, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ανακοίνωσε ότι το Oruc Reisα θα προχωρήσει δυτικότερα και θα πραγματοποιήσει έρευνες έως το τέλος Αυγούστου:

«Μετά τη μεσολάβηση Μέρκελ κάναμε κινήσεις, αλλά δεν θέλαμε να το πάρουν ως υποχώρηση. Δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας. Αν κάποιος πρέπει να κατηγορηθεί είναι η Ελλάδα. Δείξαμε καλή πρόθεση, αλλά απέναντί μας υπάρχει μια χώρα με κακές προθέσεις. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Δένδιας: «Η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα»

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα τη διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, ζήτησε μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε δήλωσή του, ο κ. Δένδιας τόνισε πως το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Επιπλέον τόνισε ότι παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνει, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της και προσθέτει: «Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές. Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων. Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου. Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα».

Απευθυνόμενος προς όλους, ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και κάλεσε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τουρκική προπαγάνδα στο ζενίθ

Παράλληλα η τουρκική προπαγάνδα εντείνεται! Ο Τούρκος διπλώματης και πρώην γενικός διευθυντής του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Έρτζιγες, παρουσίασε στο Twitter παραποιημένο χάρτη που διχοτομεί το Αιγαίο αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Εύβοιας!

R/V Oruç Reis launched its off-shore survey activity today in the Turkish Continental Shelf declared to UN.
Greece makes a big fuss over this activity…………. pic.twitter.com/LnqHuqGxYA

— Çağatay Erciyes

Keywords
Τυχαία Θέματα