Επικίνδυνοι ελιγμοί Ερντογάν στη Λιβύη και πλήρης αδιαφορία του Διεθνούς Δικαίου

O εμφύλιος Πόλεμος που έχει ξεσπάσει στη Λιβύη μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι μαίνεται ακάθεκτος. Η Τουρκία τους τελευταίους μήνες και παρά την σχετική απαγόρευση έχει στηρίξει έμπρακτα την πλευρά του στρατηγού Σάρατζ, ο οποίος έχει πια το πάνω χέρι.

Κορυφαία μέλη του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό Σάρατζ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας

της Λιβύης στα πλαίσια της προσπάθειας της Τουρκίας να καρπωθεί τα κέρδη από την ανάμειξη της στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης. Η συνάντηση του Σάρατζ με τους Τούρκους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών έλαβε χώρα με αφορμή την υποχώρηση του Στρατού του Χαφτάρ απο την Δυτική Λιβύη.

Οι συζητήσεις σύμφωνα με το Bloomberg επικεντρώθηκαν στην επανεκκίνηση της λειτουργίας των Τουρκικών επιχειρήσεων στη Λιβύη καθώς και στη διαμόρφωση ενός συμφώνου ναυτιλίας και ασφάλειας μεταξύ των δύο κρατών. Θέμα των συζητήσεων υπήρξε και η συνεκμετάλλευση των πετρελαϊκών πηγών της Λιβύης απο τις δύο χώρες. Η κυβέρνηση του Στρατηγού Χαφτάρ καθώς και η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταγγέλουν πως οι κινήσεις του Ερντογάν στην Λιβύη αποσταθεροποιούν την περιοχή και δυσχαιρενούν την ειρηνευτική διαδικασία.

Αγνοεί επιδεικτικά το διεθνές δίκαιο

Ταυτοχρόνως η Τουρκία παρά τις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ελλάδας ετοιμάζεται να ξεκινήσει νέες έρευνες για εύρεση πετρελαίου στις περιοχές που συμφωνήθηκαν με την Κυβέρνηση του Σάρατζ, παρά το γεγονός πως η συμφωνία καταπατά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αγνοεί το διεθνές δίκαιο. Και σαν να μην έφτανε η πλήρης αδιαφορία του Ερντογάν για το διεθνές δίκαιο με την καταπάτηση της υφαλοκρηπίδας της Κρήτης, η Γαλλία καταγγέλλει την Τουρκική κυβέρνηση για επανειλημμένη παραβίαση του εμπάργκο που έχει τεθεί στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.

Πιο συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών Ανιές Φον Ντερ Μιλ δηλώνει πως: «η υποστήριξη που παρέχεται από την Τουρκία στη συνέχιση της επίθεσης της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας αντιτίθεται πλήρως στις προσπάθειες για την επίτευξη άμεσης εκεχειρίας στις οποίες μετέχουμε. Αυτή η υποστήριξη συνδυάζεται με εχθρικές και απαράδεκτες συμπεριφορές των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, αποσκοπώντας στην παρεμπόδιση των προσπαθειών της εφαρμογής του εμπάργκο για τα όπλα του ΟΗΕ».

Επικίνδυνοι ελιγμοί Ερντογάν στη Λιβύη και πλήρης αδιαφορία του Διεθνούς Δικαίου - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα