Δημόσια παραδοχή Μηταράκη: Ο σχεδιασμός για τις κλειστές υπερδομές στα νησιά, έγινε… στο πόδι

Στην κατάσταση που επικρατεί στον πολύπαθο καταυλισμό στη Χίο, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης σε τρία μέσα ενημέρωσης του νησιού ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης.

Ο υπουργός παραδέχτηκε δημόσια ότι, εκ των υστέρων ο σχεδιασμός για υπερδομές των 5.000 ή των 7.000 ατόμων δεν αποδείχθηκε ρεαλιστικός, καθώς έγινε στη βάση των αυξημένων ροών του β’ εξαμήνου του 2019.

Στη συνέχεια, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας στο νησί κλειστής ελεγχόμενης δομής, που θα μπορεί να φιλοξενήσει έως 3.500 άτομα, και κατηγόρησε τους αιρετούς στο δημοτικό

συμβούλιο και στην περιφέρεια, λέγοντας πως ακολουθούν πολιτική στρουθοκαμηλισμού και επιδίδονται σε διαγωνισμό ποιος θα πει την πιο ανεφάρμοστη ιδέα.

Όπως είπε, υπάρχουν τρεις διαθέσιμες επιλογές που περιλαμβάνουν την παραμονή της ΒΙΑΛ ως έχει, τη μετατροπή της σε ελεγχόμενη δομή και τη δημιουργία μιας νέας ελεγχόμενης δομής αλλού. «Δική μου επιλογή είναι η κλειστή ελεγχόμενη δομή μακριά από τον αστικό ιστό. Σε αυτό δεν βρήκα συνομιλητές. Ο πρωθυπουργός ζήτησε αντιπροτάσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι έχω ζητήσει έντονα από το δημοτικό συμβούλιο αντιπρόταση. Μέχρι στιγμής, επειδή όλοι φοβούνται το πολιτικό κόστος -και αυτό το λέω ευθέως- και πολλοί λαϊκίζουν ακραία -επίσης το λέω ευθέως-, δεν επιλέγουν μία λύση και θέλουν να φορτώσουν στους Χαλκούσους τη διατήρηση της ΒΙΑΛ», είπε.

Σε προτεραιότητα Σάμος, Λέρος και Κως

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει βάλει, προς το παρόν, σε προτεραιότητα τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω και αφήνει σε εκκρεμότητα τη Λέσβο και τη Χίο, ευελπιστώντας πως η λειτουργία των κλειστών δομών στα τρία πρώτα νησιά θα οδηγήσει τους αιρετούς στα άλλα δύο να συζητήσουν πιο ρεαλιστικές λύσεις.

Στο μεταξύ, ο ίδιος ανέλαβε μερίδιο ευθύνης για όσα συνέβησαν σε Χίο και Λέσβο στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν δυνάμεις των ΜΑΤ συγκρούστηκαν με τους ντόπιους, στην προσπάθειά τους να επιβάλουν τη δημιουργία νέων κλειστών δομών. «Δεν ήταν απόφαση Μηταράκη, αλλά έχω ξεκάθαρα προσωπική ευθύνη ως μέλος της κυβέρνησης, παρότι δεν έχω την αρμοδιότητα, όπως ξέρετε, της Ελληνικής Αστυνομίας. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν διαχωρίζω τον εαυτό μου από μια συλλογική κυβερνητική απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο για τα γεγονότα του Φεβρουαρίου, επισήμανε πως «όλα αυτά συνέβησαν σε μια εποχή που επικρατούσε στα νησιά μια “γηπεδικού τύπου” αίσθηση ότι μας επιτίθενται». Μάλιστα, αποκάλυψε πως στο μπλόκο του Βροντάδου εξαπολύθηκαν ρουκέτες όχι μόνο κατά των μηχανημάτων έργου, αλλά και κατά του… ελικοπτέρου της ΕΛ.ΑΣ., που πετούσε πάνω από την περιοχή!

Keywords
Τυχαία Θέματα