Διακρίσεις σε βάρος των Ελλήνων

Ενώ για τους Έλληνες η εφαρμογή του νόμου για τον περιορισμό των μετακινήσεων προβλέπει πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, για τους αλλοδαπούς γίνονται απλές συστάσεις

Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Oι αυταρχικές και λαϊκιστικές δυνάμεις γίνονται όλο και πιο ισχυρές σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο. Η άνοδος της ξενοφοβίας, του νατιβισμού και του ρατσισμού είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα στην Ευρώπη, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Απόσπασμα από ομιλία του νυν πρωθυπουργού και τότε προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε ομιλία του στο

Global Forum στο Ισραήλ (στις 11 Ιουνίου 2018).

Ο όρος «νατιβισμός» δεν είναι διαδεδομένος στις ευρείες μάζες αλλά αποτελεί κοινό κτήμα στην οικονομική και πολιτική κοινότητα, που έχει στραμμένο το βλέμμα περισσότερο προς τα διεθνή κέντρα εξουσίας παρά στις εθνικές εστίες. Ο νατιβισμός ορίζεται στο λεξικό Μπαμπινιώτη (Β΄ έκδοση, σελ. 1.165) ως εξής: «Νατιβισμός (ο) [χωρ. πληθ.] 1. ΚΟΙΝΩΝΙΟΛ. τάση ή κίνημα που αναπτύσσεται στο εσωτερικό των κοινωνιών και αποσκοπεί στη διατήρηση ή στην αναζωογόνηση και εκ νέου καθιέρωση αυτοχθόνων πολιτιστικών συνθηκών, ηθών, εθίμων κ.λπ. ως αντίδραση στην ξενική πολιτιστική διείσδυση, 2. (ειδικότ.) η πολιτική και η πρακτική που προστατεύει τα συμφέροντα των αυτοχθόνων κατοίκων μιας χώρας και γενικότερα ευνοεί με κάθε τρόπο τους γηγενείς πληθυσμούς εις βάρος των μεταναστών».

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στις διατυπώσεις και στον ιδεολογικό προσανατολισμό του δεν δείχνει να έχει σημαντικές διαφορές από την πλειοψηφία των ορθοπολιτικών ηγεσιών χωρών της Ε.Ε. και γενικότερα του δυτικού κόσμου, πιστεύει ότι η ευμενής μεταχείριση της κοινωνικής πλειοψηφίας συνιστά ένδειξη «νατιβισμού», και είναι κάτι το οποίο αποφεύγει. Από την άλλη, δεν έχει πρόβλημα να ακολουθήσει την πεπατημένη της θετικής διάκρισης υπέρ συγκεκριμένων μειοψηφιών. Αυτό γίνεται ακόμα και εν μέσω δεινής κρίσεως, που αντιμετωπίζει το κράτος και ο λαός – όπως είναι η πανδημία του κορονοϊού.

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β 985/2020) δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση (Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20030) «για τη λήψη μέτρων κατά της εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού Covid-19 στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στο σύνολο της επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 21.03.2020 έως και 21.04.2020». Εκεί, στη σελίδα 10.366, διαβάζουμε:

«Καθημερινά και από ώρα 07.00 έως και ώρα 19.00 δίνεται η δυνατότητα σε εκπροσώπους οικογενειών ή ομάδων των διαμενόντων στα ΚΥΤ να μεταβαίνουν για την κάλυψη των αναγκών τους στα πλησιέστερα αστικά κέντρα. Στις περιοχές όπου είναι δυνατή η μετάβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς αυτή γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού στο εκάστοτε μέσο. Σε περιπτώσεις που δεν διατίθενται μέσα μεταφοράς επιτρέπεται η έξοδος έως εκατό (100) ατόμων την ώρα, σε ομάδες μικρότερες των δέκα (10) ατόμων. Ο έλεγχος των ως άνω μέτρων πραγματοποιείται από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.».

Ενώ για τους Ελληνες η εφαρμογή του νόμου για τον περιορισμό των μετακινήσεων προβλέπει πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, για τους αλλοδαπούς γίνονται απλές συστάσεις. Επίσης ο περιορισμός των δύο ατόμων ανά παρέα που προβλέπεται για τον γηγενή πληθυσμό των χώρας δεν ισχύει για τους ξένους, που μπορούν να βγαίνουν σε παρέες μέχρι εννέα ατόμων. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί η κρατική μέριμνα για τη στέγαση, τη σίτιση και την ένδυση των μεταναστών, ενώ οι Έλληνες άστεγοι έχουν αφεθεί στη μοίρα τους.

Ακόμα ένα ενδιαφέρον δείγμα της κρατικής ιδεολογίας και πρακτικής βλέπουμε στο ενημερωτικό έντυπο του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων με τίτλο «18 χρήσιμες ερωτήσεις – απαντήσεις για την απαγόρευση της κυκλοφορίας πολιτών σε όλη την επικράτεια».

Στη 18η ερωταπόκριση (εικόνα 1) διαβάζουμε: «Τι συμβαίνει με ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως τοξικοεξαρτημένοι, Ρομά και άστεγοι;» Τμήμα της απάντησης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: «Με ειδική μέριμνα του οικείου δήμου ενημερώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο οι πληθυσμοί Ρομά κάθε περιοχής, ώστε να παραμείνουν καθ’ όλο το διάστημα του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας εντός των καταυλισμών».

Η σημαντικότερη παράμετρος της ερωταπόκρισης που αφορά τους Ρομά είναι ότι σε νομικό επίπεδο τους ξεχωρίζει από τους Έλληνες, ενώ είναι Έλληνες πολίτες! Δεν προβλέπει πρόστιμα για τυχόν παράβαση του νόμου για τον περιορισμό των μετακινήσεων, αλλά μόνο συστάσεις. Το κριτήριο της ευμενούς μεταχείρισης ενός κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, που υποτίθεται ότι έχει ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους υπόλοιπους, αναμφίβολα σχετίζεται με την αντίληψη που υπάρχει στην πολιτική ηγεσία περί νατιβισμού.

Στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται η ευνοϊκή μεταχείριση της πλειοψηφίας αλλά επιβάλλεται η αρνητική.

Διακρίσεις σε βάρος των Ελλήνων via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα