Αποζημίωση 60.000 ευρώ σε πρώην στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ που έχασε την ακοή του από ρίψη όλμων

Το ποσό των 60.000 ευρώ ως χρηματική αποζημίωση για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης, θα καταβάλει το δημόσιο σε πρώην Έλληνας στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ, ο οποίος υπέστη βαρηκοΐα κατά τη διάρκεια άσκησης στην Κύπρο μετά από αλλεπάλληλες ρίψεις όλμων.

Οι ρίψεις όλμων έγιναν κατά τη διάρκεια της άσκησης «Νικηφόρος» στην Κύπρο όπου είχε μετατεθεί στο Α’ Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού

ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, από το ΚΕΒΟΠ Χαϊδαρίου, όπου είχε λάβει την ειδικότητα του χειριστή όλμου.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, υποχρεώνοντας να καταβάλει το ποσό αυτό γιατί «τόσο η βαρηκοΐα όσο και η εμβοές που έχει ο προσφεύγων δεν είναι αναστρέψιμες» και αυτό ανεξάρτητα εάν το ποσοστό αναπηρίας του δεν ξεπερνά το 5%.

Συγκεκριμένα, ο στρατιώτης άνηκε στην ομάδα των χειριστών των όλμων 81 χιλ, που σύμφωνα με τον κανονισμό σε κάθε στοιχείο προβλέπεται να υπηρετούν τέσσερα άτομα: ο στοιχειάρχης, ο σκοπευτής, ο προμηθευτής και ο γεμιστής. Πέραν αυτού προβλέπεται και ομαδάρχης αξιωματικός ή υπαξιωματικός, ενώ ο στοιχειάρχης πρέπει να είναι υπαξιωματικός και οι υπόλοιποι τρεις στρατιώτες.

Όμως, την ημέρα εκείνη της άσκησης ήταν τρία μόνο άτομα, ο προμηθευτής, ο γεμιστής και ο ίδιος ο άτυχος στρατιώτης με τη διπλή, όμως, ιδιότητα του στοιχειάρχη-σκοπευτή, λόγω έλλειψης υπαξιωματικού.

Στην άσκηση συμμετείχαν δύο όλμοι. Κατά την διάρκεια της άσκησης ο ένας όλμος έπαθε αφλογιστία και έτσι ο δεύτερος όλμος, αυτός του άτυχου στρατιώτη, έπρεπε να καλύψει τις βολές και του πρώτου όλμου, με αποτέλεσμα ο στρατιώτης να πραγματοποιήσει ακατάπαυστα 80 συνεχόμενες βολές, ανά πέντε δευτερόλεπτα.

Μόλις τελείωσε η άσκηση, ο στρατιώτης σηκώθηκε από τη θέση του κι αμέσως ένιωσε ζαλάδες, οξείς πόνους και στα δυο αυτιά, η ακοή του ήταν μειωμένη και δεν μπορούσε να διακρίνει ήχους.

Το πρόβλημα συνεχίστηκε

Μετά την άσκηση πήγε στο ο ιατρείο της Μονάδας του και του δόθηκε αγωγή χωρίς αποτέλεσμα όμως, καθώς η κατάσταση της υγείας του έβαινε προς το χειρότερο, ενώ στη συνέχεια στάλθηκε στο νοσοκομείο της Εθνικής Φρουράς και από εκεί στο 401 ΓΣΝ Αθηνών, όπου διαπιστώθηκε «τραύμα στα δύο ώτα», υποβλήθηκε σε θεραπευτική αγωγή, αλλά και πάλι η κατάσταση της υγείας του παρέμενε στάσιμη.

Δείτε επίσης: Συνέλαβαν τους γονείς της 7χρονης! Πυροβολήθηκε από τον μικρό αδελφό της με πιστόλι-μπρελόκ που βρήκε στο σπίτι τους

Επέστρεψε στην Κύπρο, αλλά η ακοή του δεν βελτιωνόταν, παρ’ ότι οι πόνοι είχαν ελαττωθεί. Το πρόβλημα παρέμεινε και μετά την απόλυσή του από το Στρατό, όπου επισκέφθηκε το Κοργιαλένειο – Μπενάκειο νοσοκομείο, υποβλήθηκε σε ακοόγραμμα και διαπιστώθηκε «αμφίπλευρη νευροαισθητήριος βαρηκοΐα αφορώσα στις υψηλές συχνότητες (αμφίπλευροι ακουστικοί τραυματισμοί)».

Στη συνέχεια, προσέφυγε στην Δικαιοσύνη και ζήτησε να του καταβληθούν από το Δημόσιο 88.000 ευρώ, με τους νόμιμους τόκους, για ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που υπέστη από την παράνομη συμπεριφορά οργάνου (στρατιωτικού) του Ελληνικού Δημοσίου. Το διοικητικό Εφετείο του επιδίκασε τελικά το προαναφερθέν ποσό, το Δημόσιο άσκησε αναίρεση, αλλά οι δικαστές απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου.

Αποζημίωση 60.000 ευρώ σε πρώην στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ που έχασε την ακοή του από ρίψη όλμων via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα