«Αποστάτης» Ντράγκι – Σοκ για την Ούρσουλα

Αμηχανία επικρατεί στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τη νέα κίνηση του Μάριο Ντράγκι, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και γκουρού των οικονομικών, καθώς στις Βρυξέλλες ανησυχούν ότι ο Ιταλός «αποστατεί» από τις θέσεις της Κομισιόν.

Η επιλογή του Ντράγκι για να διαγνώσει και να «συνταγογραφήσει» μια… θεραπεία για τα οικονομικά προβλήματα

της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδωσε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πολιτική κάλυψη για να πιέσει τις πρωτεύουσες του μπλοκ να δαπανήσουν περισσότερα, να ενσωματώσουν τις οικονομίες τους και να παραδώσουν μέρος του εθνικού ελέγχου.

Αλλά ο Ιταλός ακολουθεί το δικό του δρόμο, στηρίζοντας την Ομάδα του Ρήνου (Rhine Group), μια νέα οργάνωση 54 CEOs, οικονομολόγων, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών τεχνολογίας, που θέλει να αναπτύξει μεταρρυθμίσεις εκτός του μηχανισμού της ΕΕ.

(ΑΡΧΕΙΟ) Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ποζάρει στο μπαλκόνι μετά την παραλαβή του Βραβείου Καρλομάγνου (Karlspreis) κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής στο δημαρχείο του Άαχεν, Γερμανία, 14 Μαΐου 2026. EPA/CHRISTOPHER NEUNDORFΤέλος στην…  περίοδο του μέλιτος

Η Κομισιόν αιφνιδιάστηκε: Δεν γνώριζε ότι η Ομάδα του Ρήνου ερχόταν με φόρα, παρά το γεγονός ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε με τον Μάριο Ντράγκι τον περασμένο μήνα.

«Δεν μίλησαν πολύ για δουλειά», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε γιατί δεν δόθηκε προειδοποίηση στην πρόεδρο της Κομισιόν. «Απρόβλεπτος», έτσι περιέγραψε ένας άλλος αξιωματούχος τον Ντράγκι. Δημόσια, η Κομισιόν δεν επέκρινε την πρωτοβουλία, αλλά ούτε και έδωσε πλήρη υποστήριξη.

Η ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σημαίνει κινητοποίηση μαζικών ιδιωτικών επενδύσεων παράλληλα με απλούστερους κανόνες, ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου της Επιτροπής, Αριάνα Ποντεστά. «Οι πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα είναι καθοριστικές από αυτή την άποψη».

Ντράγκι Vs Ούρσουλα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να χρειάζεται την πίεση του Μάριο Ντράγκι στις κυβερνήσεις, για να εφαρμόσουν την βασική έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα. Αλλά το νέο του «όχημα» είναι σε θέση να προωθήσει την ίδια ατζέντα, ανεξάρτητα από τις Βρυξέλλες και αυτό μπορεί να ενισχύσει τις αμφιβολίες για το πόσα έχει πραγματικά πετύχει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

(ΑΡΧΕΙΟ) Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στο Στρασβούργο, Γαλλία, 08 Οκτωβρίου 2025. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Δύο αξιωματούχοι της Κομισιόν υποβάθμισαν τις συζητήσεις περί αντιπαλότητας, υποστηρίζοντας ότι η επιρροή του Ντράγκι διατηρεί την ανταγωνιστικότητα ψηλά στην ατζέντα και βοηθά την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να πει στις απρόθυμες πρωτεύουσες ότι δεν μπορούν να επιλέξουν τις συστάσεις του.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι αμήχανο που ο Ντράγκι φαίνεται να «χειραφετείται» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την φον ντερ Λάιεν.

Άλλος αξιωματούχος της ΕΕ προχώρησε παραπέρα: «Αν ήμουν ο καθηγητής Ντράγκι, θα ήμουν απογοητευμένος, αν όχι αναστατωμένος», αφού η Φον ντερ Λάιεν προσέλκυσε τις ψήφους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χρησιμοποιώντας την έκθεσή του, χαιρέτισε τον οδικό χάρτη που έχτισε πάνω σε αυτήν ως τον «Βόρειο Αστέρα» της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και δημιούργησε μια ειδική ομάδα εργασίας.

«Οκτώ μήνες αργότερα, ένας Γερμανός γραφειοκράτης [Χάιντς Γιάνσεν] τέθηκε επικεφαλής αυτού του έργου χωρίς ισχύ… και η ώθηση είχε χαθεί».

(ΑΡΧΕΙΟ)

Ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου, Νικολά Πετίτ, εμπνευστής και μέλος της Ομάδας του Ρήνου, δήλωσε στο POLITICO ότι η πρωτοβουλία «μπορεί να εργαστεί πάνω σε άλλους τρόπους για να γίνουν τα πράγματα», συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ χωρών που είναι έτοιμες να προχωρήσουν, χωρίς να περιμένουν όλους τους άλλους.

Ο Τζιμ Χάγκεμαν Σνάμπε, πρόεδρος της Siemens και ειδικός απεσταλμένος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη βιομηχανική Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), εμφανίστηκε αρχικά στη σελίδα μελών της Ομάδας του Ρήνου, αλλά κατόπιν διεγράφη. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπάλαζς Ουϊβάρι, δήλωσε στο POLITICO ότι ο Σνάμπε είχε προσκληθεί σε μια συγκεκριμένη συνάντηση, αλλά «δεν θα αναλάβει επίσημο ρόλο».

Δείτε επίσης:

ΕΕ: Επέστρεψε το εμπορικό έλλειμμα – «Τρύπα» 21,8 δισ. ευρώ από την εκτόξευση των εισαγωγώνΠώς το νέο σχέδιο της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα θα κάνει το πρωινό μας πολύ πιο ακριβόΣτα άδυτα της Κομισιόν: Παρενόχληση, τοξικότητα και burn outΒοηθήστε την Ούρσουλα να «βαφτίσει» τα δύο κοτοπουλάκια της

Διαβάστε περισσότερα «Αποστάτης» Ντράγκι – Σοκ για την Ούρσουλα

Keywords
Τυχαία Θέματα